Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2005. (III.23.) önkormányzati rendelete

A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSRŐL

Hatályos: 2020. 02. 20- 2023. 05. 18

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2005. (III.23.) önkormányzati rendelete

A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSRŐL1

2020.02.20.

(Egységes szerkezetben a 34/2009.(XI.20.), 3/2011.(II.16.), 6/2013.(III.20), 9/2014.(III. 19.), 11/2015. (III.18.), 6/2016. (III.23.) a 2/2019. (I.23.) és a 9/2020. (II.20.) Önk. rendeletekkel)

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő Testülete kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények és szervezetek támogatását. Az Képviselő-testület a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ban nyert felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

Alapelvek

1. § Az önkormányzat Képviselő-testülete a közművelődési tevékenység szabályozása során arra törekszik, hogy megőrizze Isaszeg Város történeti hagyományait, kulturális értékeit, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását, biztosítsa a helyi társadalom kulturális szükségleteinek, környezeti, szellemi, művészeti igényeinek kielégítését. Meghatározza a közművelődési feladatok ellátásának formáit, támogatja az önszerveződő közösségeket, és ennek eredményeként lehetőséget biztosít Isaszeg Város polgárainak a közművelődéshez való jog gyakorlására, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítására.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed:

(1) az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre,
(2) a nem önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények, kisebbségi önkormányzatok, civil szervezetek, társulások, magánszemélyek által a város életét gazdagító tevékenységekre, szolgáltatásokra, amelyeket közművelődési megállapodással vagy más módon támogat az önkormányzat.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed:

(1) az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre,

(2) a nem önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények, kisebbségi önkormányzatok, civil szervezetek, társulások, magánszemélyek által a város életét gazdagító tevékenységekre, szolgáltatásokra, amelyeket közművelődési megállapodással vagy más módon támogat az önkormányzat.

A rendelet célja

3. § Az 1. §-ban említett alapelvek érvényesülésének biztosítása érdekében az önkormányzat az alábbi célokat fogalmazza meg:

(1) A közösségi művelődés színterének, infrastruktúrájának biztosítása elsősorban közművelődési intézmény működtetésével.

(2) Az önkormányzat a helyi társdalom közművelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi lehetőségek, sajátosságok és hagyományok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatandó közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket. Célja, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a település hagyományainak ápolásához, a helyi értékek védelmére, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat számít a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek, valamint kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködésére és lehetőségei szerint erre ösztönzi őket.

(4) Célja, hogy bármely polgár, vagy szervezet:

a.) igénybe vehesse az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely, mint közművelődési intézmény által nyújtott, Jókai Mór Városi Könyvtár, mint közgyűjteményi intézmény által nyújtott szolgáltatásokat,
b.) megismerhesse a kulturális örökség javait, ezek jelentőségét a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában,
c.) gyarapítsa műveltségét, készségeit, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési vagy a közművelődési megállapodás szerinti intézményeinél színteret, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.
(5) Az önkormányzat a település közművelődési feladatainak koordinálását a Humán Bizottság a Polgármesteri Hivatal útján látja el. Az önkormányzat az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely, valamint a Jókai Mór Városi Könyvtár, által tájékoztatja a település lakóit a közművelődési lehetőségekről.

Az Önkormányzat közművelődési feladata,

ellátásának formái és módja

4. § (1) Az önkormányzat feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása

(2) Ennek formái:

a.) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak, műemlékeinek feltárása, megismerése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, megőrzése.
b.) Az egyetemes, a nemzeti, nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, így a roma nyelv tanulásának, a roma kisebbség hagyományainak, kultúrájának gondozása is.
c.) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, önszerveződő tevékenysége erősítésének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése, a szabadidő, kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása.
d.) Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny , önképző szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése, támogatása.
e.) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő, hagyományőrző közösségek tevékenységének támogatása.
f.) A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.
g.) Egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása:
Ennek módja:
- tudományos emlékülések, versenyek, vetélkedők szervezése,
- helytörténeti kiállítások, találkozók, fesztiválok, isaszegi ünnepi alkalmak,
- műsorok megrendezése, helytörténeti vetélkedők szervezése,
- néptánc, népdal, hagyományőrző, tárgyalkotó, népzenei közösségek életre hívása és működtetése, találkozók, fesztiválok szervezése,
- előadások, hangversenyek, irodalmi estek, művészeti kiállítások, művészeti és baráti körök szervezése,
- különböző korosztályok szórakozási és közösségi igényeihez kulturált lehetőségek biztosítása,
- nemzeti, etnikai és kisebbségi ünnepek, évfordulók támogatása,
- kiemelt önkormányzati rendezvények bonyolítása,
- természetbarát közösségek életre hívása, illetve támogatása,
- településvédő- és szépítő közösségek létrehozása és szakmai támogatása,
- iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok szervezése, fenntartása, egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása,
- az amatőr művészeti csoportok, körök, klubok, társaságok, együttesek, egyesületek tartalmi munkájának szakmai segítése, anyagi, infrastrukturális támogatása, különösen a művelődési ház keretén belül,
- a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal és egyesületekkel szoros együttműködés kialakítása, kapcsolatépítés a környékbeli intézményekkel
- az egymástól eltérő jellegű tárgyú, műfajú kulturális értékek találkozóinak segítése, közös programok ösztönzése,
- szervezőmunka, bemutatkozási lehetőségek biztosítása,
- a kulturális csoportok menedzselése,
- kiállítások szervezése, hazai és külföldi kulturális eseményekre,
- a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi társulásához való kapcsolódásból adódó közművelődési lehetőségek kihasználása.
- a testvér- vagy partnertelepülésekkel való kulturális együttműködések tervezése, alakítása.”
- helyi civil szervezetek kulturális programjainak támogatása.
(3) Feladatot látnak el a közművelődési tevékenységben az alábbi isaszegi civil szervezetek, amelyekkel közművelődési megállapodásra kerül sor:
1. Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület
2. Határon Túli Magyar Emlékhelyekért Alapítvány
3. Együttműködés Isaszegért Egyesület
4. Isaszegi Népi Hagyományai Alapítvány
5. Isaszegi Múzeumbarátok Köre
6. Mozdulj Velünk Egyesület

A közművelődési feladat ellátásának ellenőrzése

5. § (1) A közművelődési feladatok ellátását a Humán Bizottság ellenőrzi.

(2) Az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely igazgatója, Jókai Mór Városi Könyvtár vezetője munkájáról, a közművelődési megállapodásban résztvevők pedig a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről évente a fenntartó önkormányzatnak számol be. A Humán Bizottság véleményezi a beszámolót.

(3) Az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely , Jókai Mór Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzatát a fenntartó önkormányzat hagyja jóvá. Előzetesen a Humán Bizottság véleményezi a Szervezeti és Működési Szabályzatot.25

Közművelődési feladat finanszírozása

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatai finanszírozását a mindenkori költségvetési rendeletében határozza meg.

(2) Gondoskodik az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely, a Jókai Mór Városi Könyvtár üzemeltetési költségéről, az épületek működőképességének megőrzéséről, műszaki- technikai feltételeinek korszerűsítéséről figyelembe véve az intézmény saját bevételeit is.

(3) Biztosítja az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely, a Jókai Mór Városi Könyvtár Alapító Okiratában meghatározott alaptevékenységének ellátásához szükséges közalkalmazotti létszámot, illetve illetményeket.

(4) A közművelődési tevékenység motiváló finanszírozására az önkormányzat évente a mindenkori költségvetés függvényében helyi pályázatot ír ki a civil szervezetek támogatására. Lehetőség szerint támogatja önerővel az önkormányzat az érdekeltségnövelő pályázatokat. A polgármester saját költségvetési keretösszeggel rendelkezik, amelyből támogatást nyújthat a

kulturális feladatok ellátására.

Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet 2005. március 23-án lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 19. napjával.