Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2005. (IV.20.) önkormányzati rendelete

A rendkívüli élethelyzetbe került családok lakóépületében keletkezett károk elhárítására adható vissza nem térítendő támogatásáról

Hatályos: 2005. 04. 20

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2005. (IV.20.) önkormányzati rendelete

A rendkívüli élethelyzetbe került családok lakóépületében keletkezett károk elhárítására adható vissza nem térítendő támogatásáról

2005.04.20.

Isaszeg 2Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § és 26. §-ban foglalt felhatalmazás alapján a rendkívüli élethelyzetbe került családok lakóépületében keletkezett károk elhárítására adható vissza nem térítendő támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya Isaszeg 3Városban élő, állandó lakóhellyel, Isaszeg belterületén lakóingatlannal rendelkező magyar állampolgárokra, állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt vagy a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre terjed ki.

(2) Ezen rendelet hatálya kiterjed Isaszeg 4város területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra.

(3) Ezen rendelet hatálya kizárólag Isaszeg 5város belterületén az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett ingatlanokra terjed ki.

Általános rendelkezések

2. § (1) Ilyen támogatás adható különösen pl.:

- tűzkár,
- földomlás,
- egyedi vízkár,
- villámcsapás esetén
bekövetkezett károk elhárítására, helyreállítására.
(2) A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, a károsultak lakhatási feltételeinek újra teremtéséhez.
(3) A támogatásban az a magyar állampolgárságú, isaszegi állandó bejelentett lakcímmel rendelkező személy részesülhet, akinek Isaszeg 6város belterületén lévő lakóingatlanát érte kár, avagy lakhatási feltételeket lehetetlenné tevő egyéb esemény, melynek helyreállításáról önerőből nem képes.
(4) A vissza nem térítendő támogatás folyósítását a 7. § szabályozza.

3. § A támogatás mértéke 250.000,- Ft-ig terjedhet. A támogatás pénz vagy természetbeni juttatás lehet.

4. §

1. Vissza nem térítendő támogatásban részesülő személy tételes számlák benyújtásával köteles elszámolni, számlák hiányában a felhasználás környezettanulmány készítésével is alátámasztható.
2. Amennyiben az elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, illetve a környezettanulmány alkalmával megállapítást nyer, hogy a támogatást nem rendeltetésszerűen használta fel, a fel nem használt támogatást köteles egy összegben visszafizetni.

5. § (1) Nem nyújtható támogatás, annak rendkívüli élethelyzetbe került személynek, illetve családnak :

1. amely lakható ingatlannal rendelkezik,

2. amely a támogatást nem a lakhatatlanná vált ingatlan helyreállítására használja fel.

6. § (2) Amennyiben a rendkívüli élethelyzetbe került személynek/családnak lakhatása nem megoldott, a Képviselő-testület határozott időre a lehetőségeihez képest önkormányzati bérlakásban helyezi el az arra rászorulókat.

(2) A bérleti díj megfizetése alól kivételes méltányosságból eltekinthet.

Eljárási rendelkezések

7. § (1) A rendkívüli élethelyzet kialakulását jegyzőkönyvben rögzíti az Építési és Beruházási Osztály és a 7Szociális és Igazgatási Iroda A jegyzőkönyvet és a (2) bekezdés szerinti mellékleteket haladéktalanul a 8Szociális és Egészségügyi Bizottság elé kell terjeszteni és a bizottság a támogatás odaítéléséről dönt.

(2) A jegyzőkönyvhöz mellékelni kell a rendkívüli élethelyzetbe került személy és a vele egy háztartásban élők visszamenőleges hat havi nettó átlagkeresetéről szóló jövedelemigazolást, egyéni vállalkozók esetében az 9NAV adóigazolását, valamint a lakóingatlan 30 napnál nem régebbi eredeti tulajdonlapját.

Értelmező és záró rendelkezések

8. § E rendelet 2005. április 20-án lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.