Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2007. (IV.20.) önkormányzati rendelete

Isaszeg *Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2007. (IV.20.) Önk. rendelete A térítési díj ellenében igénybe vehető fogászati szolgáltatásokról és térítési módjáról (Egységes szerkezetben a 18/2009.(VI.19.), 11/2012.(III.28.), 19/2012.(IV.25.) rendeletekkel)

Hatályos: 2012. 04. 25- 2016. 11. 22

1. §.


A rendelet hatálya


(1)     A rendelet tárgyi hatálya az alábbi térítésköteles egészségügyi       tevékenységekre terjed ki:

         - a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. tv. (Ebtv.) 23.§ c) pontjában foglalt részleges térítési díj mellett, valamint az         Ebtv. 12.§-a szerint térítésmentesen nem igénybe vehető fogorvosi   ellátásokra.


(2)     A rendelet személyi hatálya kiterjed:

         - az Önkormányzat fogászati rendelő közalkalmazottaira

2. §

A biztosított által teljes térítési díj fizetésével 

igénybe vehető  fogorvosi ellátások

*(1)   A 18-60 év közötti személyek -kivéve: a 18 év feletti személy        középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán tanulmányt folytató,     valamint a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig – a   kivehető és rögzített fogpótlások után fizetendő térítési díjak összege,        technikai költség nélkül

Korona                                                                      11.000 Ft

Híd: pótolt fog, foganként                                           6.000 Ft

Kivehető, részleges fogpótlás                                    36.000 Ft

Kivehető, teljes fogpótlás                                          42.000 Ft

Korona és/vagy híd visszaragasztás                                    2.500 Ft

Fogsor javítás                                                             3.500 Ft

Fogsor alábélelés                                                         3.500 Ft

Fog felépítése csappal vagy csavarral                         7.000 Ft ”


* módosítva a 19/2012.(IV.25.) rendelettel

(2)     A szolgáltatás teljesítése előtt az érintettet külön  tájékoztatni kell a       térítési díj várható mértékéről. A teljesítés után a biztosított részére a fogorvos számlát ad, amely tartalmazza az igénybevett szolgáltatást és a      szolgáltatásért fizetendő Ft összeget.


(3)     A szolgáltatás térítési díját a számla alapján készpénzben a fogorvosi    szolgálaton  kell befizetni.


(4)     Az egészségügyi szolgáltató a szolgáltatás fedezetének biztosítása          érdekében a szolgáltatás megkezdése előtt előleget kérhet, valamint a      szolgáltatás teljesítése közben részszámlát adhat.

3.§

A biztosított által teljes térítési díj fizetésével igénybe vehető fogorvosi ellátások utáni szociális kedvezmények

(1)     a.)     a biztosított 40%-os támogatásra jogosult, ha a térítésre kötelezett                  egy főre számított havi jövedelme, az öregségi nyugdíj minimum            legkisebb összegének 100 %-át, egyedül élő esetén a 150 %-át nem               haladja meg


b.)     a biztosított 20%-os támogatásra jogosult, ha a térítésre kötelezett         egy havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi       nyugdíjminimum összegének a kétszeresét, családban élő esetén a          150 %-át,


c.)      a b.) pontban megjelölt jövedelemhatár felett a térítési díj, a térítési          költség 100 % -a.


(2)     Az (1)bekezdésben megállapított kedvezmények a jogosultság alapját    képező fogorvosi ellátásról szóló számla kiállítását követő 30 napos        jogvesztő határidőn belül igényelhető a mellékletként csatolt fogorvosi      térítési díj támogatás iránti kérelem benyújtásával a Szociális és   Egészségügyi Bizottság elnöke részére. A kérelmező a jogosultságát       köteles az átmeneti támogatás iránti kérelemről szóló mellékletben          meghatározott bizonylatokkal alátámasztani.

                                                                             

(3)     A bizottság a jogosultság felülvizsgálatát követően a kérelem benyújtását          követő 30 napon belül határozatban dönt a támogatás összegéről. A      támogatás összege a jogosult a határozat kézhezvételét követően a       *Városi Polgármesteri Hivatal házipénztárában kerül kifizetésre.


(4)     Fentiekben nem szabályozott kérdésekben a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 45.§-ában meghatározottak az irányadóak.

* módosítva a 11/2012.(III.28.) rendelettel

4. §.


A biztosított által részleges térítésí díj fizetésével

igénybe vehető fogorvosi ellátások:


(1) Az Ebtv. 23.§ c) -a rágóképesség helyreállítása érdekében a jogszabályban meghatározott típusú fogpótlásra - pontjában foglaltak alapján az Ebtv. 12.§ (1) bekezdésének

      a) pontjában foglalt személyek:

18 éves életkorig, ezt követően a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, valamint a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig, az R.-ben meghatározott típusú kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkáira térítésmentesen, azok technikai munkáinak költségeire az R.-ben meghatározottak szerint.


b) pontjában foglalt személyek:
18 éves életkor felett az R.-ben meghatározott típusú kivehető fogpótlások fogorvosi munkáira teljes térítéssel, azok technikai munkáinak költségeire az R.-ben meghatározottak szerint.

c) pontjában foglalt személyek:
60 éves életkor felett,
valamint a III. csoportba tartozó rokkantsági nyugdíjasok és a közgyógyellátásban részesülők az R.-ben meghatározott típusú kivehető fogpótlások fogorvosi munkáira térítésmentesen, azok technikai munkáinak költségeire az R.-ben meghatározottak szerint.


(2) Az Ebtv. 54. §-ának (3) bekezdésében foglalt személyek:
         az üzemi balesetet szenvedett személy, az üzemi balesetével közvetlenül összefüggő, az R.-ben meghatározott típusú kivehető és rögzített   fogpótlások fogorvosi munkáira térítésmentesen, azok technikai        munkáinak költségire az R.-ben meghatározottak szerint.


(3)     Az arc, állcsont, illetve szájüreg fejlődési rendellenességében, daganatos          vagy más súlyos betegségében szenvedők az R.-ben meghatározott típusú      kivehető és rögzített fogpótlások, obturátorok és epitézisek orvosi         munkáira térítésmentesen, azok technikai munkáinak költségeire az R.-      ben meghatározottak szerint.

(4)     A térítési díjat 15%-kal csökkenteni kell, amennyiben a biztosított részt          vett a 48)1997. (XII.17.) NM rendelet kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető fogászati ellátásról szóló 2.§-a szerinti      időszakos szűrővizsgálaton.

5. §

* (1) Biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezők az alábbi kezeléseket         vehetik igénybe térítési díj megfizetése ellenében:


        Fogorvosi vizsgálat, status-felvétel, kezelési terv készítése     3.000 Ft

        Intraorális rtg. felvétel                                                             2.000 Ft

        Töméskészítés amalgámmal                                                    5.000 Ft

        Töméskészítés fényre kötő anyaggal                                       6.000 Ft

        Egygyökerű fog gyökértömése                                                6.000 Ft

        Többgyökerű fog gyökértömése                                                      10.000 Ft

        Fog restaurálása csap és tömőanyag felhasználásával            8.500 Ft

        Betétkészítés                                                                          12.000 Ft

        Fogeltávolítás                                                                          3.500 Ft

        Fogkő eltávolítása                                                                   5.000 Ft

        Barázdazárás                                                                                     3.500 Ft


(2)     A szolgáltatás teljesítése előtt az érintettet külön tájékoztatni kell a térítési      díj várható mértékéről. A teljesítés után az érintett részére a fogorvos         számlát ad, amely tartalmazza az igénybe vett szolgáltatást és a     szolgáltatásért fizetendő Ft összeget.


(3)     A szolgáltatás térítési díját a számla alapján készpénzben a fogorvosi    szolgálaton kell befizetni.


(4)     Az egészségügyi szolgáltató a szolgáltatás fedezetének biztosítása          érdekében a szolgáltatás megkezdése előtt előleget kérhet, valamint a      szolgáltatás teljesítése közben részszámlát adhat.”

Hatályba lévő és záró rendelkezések

Jelen rendelet kihirdetésével, a helyben szokásos módon 2007. május 1-én lép hatályba.

Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


A módosított rendelet 2012. április 25-én lép hatályba.


Isaszeg, 2007. április 19.



         Dr. Molnár Éva s.k.                                            Hatvani Miklós s.k.             jegyző                                                             polgármester    


* módosítva a 19//2012.(IV.25.)