Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2008. (II.22.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati felújítások, beruházások és karbantartások lebonyolítási rendjéről

Hatályos: 2015. 09. 16- 2020. 02. 19

Isaszeg Város1 Önkormányzata beruházásainak gazdaságos valósítása, a tulajdonát képező vagyon fenntartásának, illetve növelésének érdekében – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény  1. § (3) és a 16. § (1) bekezdésével biztosított felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

  1. §


A szabályozás célja


Olyan beruházási, felújítási és karbantartási rend meghatározása, amely biztosítja, hogy a szükségleteket kielégítő leggazdaságosabb beruházási, felújítási és karbantartási módos lehessen kiválasztani, lehetőség nyíljék az elhatározott beruházás, felújítás és karbantartás gondos előkészítésére, a jóváhagyás szerinti megvalósítására, ennek eredményeképpen az önkormányzati források hatékony felhasználására.

2.§


Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:


  1. Beruházás: a tárgyi eszközök beszerzése, létesítése, előállítása, a meglévő tárgyi eszközök bővítése, pótlása rendeltetésének megváltoztatásával összefüggő átalakítása, valamint e feladattal összefüggő közvetlenül szükséges egyéb hasznos tevékenység.


  1. Felújítás: a tárgyi eszköz egészére, illetőleg egy, vagy több főszerkezetére kiterjedő, időszakonként szükségessé váló olyan javítási munka, amely az eredeti állapotot megközelítőleg, vagy teljes egészében helyreállítja.


  1. Karbantartás: tárgyi eszköz állagának, működőképességének megóvására irányuló folyamatos tevékenység, (tervszerű és rendszeres) mely a tárgyi eszközök értékét nem növeli.


  1. Rekonstrukció: a tárgyi eszközök olyan részleges vagy teljes újjáépítése, mely az alapterület, befogadóképesség, teljesítmény stb. növekedésével jár, mely során az elhasználódott tárgyi eszköz eredeti állapotának helyreállításán túl a kapacitás nő, funkciója és az ellátható feladatok köre bővül. Rendszerint olyan tevékenység, amelyben felújítás és beruházás együttesen valósul meg.


  1. Beszerzés: a folyamatos működés fenntartásához szükséges nagyobb értékű tárgyi eszközök, anyagok szolgáltatások megvásárlása.


  1. Intézmény: Isaszeg Város2 Önkormányzata által alapított önállóan vagy részben önállóan gazdálkodó szakfeladatot ellátó költségvetési szerv.


  1.      A Képviselő-testület a 4. §-ban meghatározott átruházott jogkörben történő döntések fedezetéül bruttó 10 millió Ft-ot biztosít éves szinten a költségvetési rendeletében.


  1.      A rendelet függeléke tartalmazza a mindenkori közbeszerzési értékhatárokat.


Módosítva a 30/2010.(XI.17.) Önk. rendelettel. Hatályos 2010. november 17-től.

3. §


A rendelet hatálya


(1)     A rendelet hatálya kiterjed Isaszeg Város3 Önkormányzata és intézményeiben megvalósuló felújítások, beruházások, karbantartások, előkészítésére, jóváhagyására, lebonyolítására.


(2)     Nem önkormányzati intézményekkel közös beruházásra e rendelet csak akkor vonatkozik, ha a felújítási, beruházási, karbantartási feladatokat Isaszeg Város4 Önkormányzata látja el szerződéses jogviszony alapján.

4. §


A felújítások, beruházások, karbantartások előkészítése

és lebonyolításának rendje


  1.      Az 1.000.000.- Ft + ÁFA összeghatár alatti bekerülési költségű munkák esetén a polgármester saját hatáskörében pályázat kiírása nélkül dönthet az elvégzendő felújításokra, karbantartásokra, beruházásokra vonatkozóan.


  1.      Az 1.000.000.- Ft + ÁFA és 2.000.000.- Ft + ÁFA összeghatár közötti munkák esetében a polgármester saját hatáskörében, pályázat kiírása nélkül dönthet, de ebben az esetben legalább 3 ajánlatot be kell kérni az elvégzendő munkákra vonatkozóan.



2-4 Módosítva a 30/2010.(XI.17.) Önk. rendelettel. Hatályos 2010. november 17-től.


  1.      2.000.000.- Ft + ÁFA és 4.000.000.- Ft + ÁFA összeg bekerülési költségű előirányzatról a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Közbiztonsági Bizottság5 dönt.

          Ebben az esetben vagy 3 egyidejű ajánlatot kell bekérni az ajánlattevőktől és az önkormányzat hivatalos internetes oldalán, vagy az Isaszeg Önkormányzati Tájékoztatóban kell meghirdetni az elvégzendő feladatokat.


  1.      A 4.000.000.- Ft + ÁFA és a hatályos egyszerű közbeszerzési értékhatár közötti bekerülési költség előirányzatról a döntést a Képviselő-testület tartja fönn magának. Ebben az esetben is vagy 3 egyidejű ajánlatot kell bekérni az ajánlattevőktől, vagy az önkormányzat hivatalos internetes oldalán, vagy az Isaszeg Önkormányzati Tájékoztatóban kell meghirdetni pályázatban az elvégzendő feladatokat.


  1.      Amennyiben pályázat kiírására kerül sor, a pályázatot zárt borítékban a Polgármesteri Hivatal Titkárságán lehet leadni, vagy postán lehet beküldeni. A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:
    1. a beruházás tervdokumentációját, vagy
    2. főbb műszaki adatait, paramétereit,
    3. a pályázat leadásának határidejét,
    4. a beérkezett pályázatok nyilvános felbontásának időpontját és helyét,
    5. a követelményt, hogy a pályázónak milyen közhiteles iratokat kell csatolni,
    6. a követelményt, hogy a benyújtásra kerülő pályázati anyagnak, milyen referencia munkákat, vagy egyéb követelményeket kell tartalmaznia,
    7. a pályázat eredménytelenítésének feltételét,
    8.          a pályázaton való részvétel kizáró okait.


(6)     A pályázat elbírálására, a döntésre jogosult szerv munkacsoportot hozhat létre, amely vélemény készítésével segíti a döntést.

              A munkacsoport tagjai:

              - a polgármester vagy alpolgármester,

              - a jegyző által megbízott szakértő köztisztviselő(k),

- a Pénzügyi, Jogi, Ügyrendi, Vagyonnyilatkozatot és Összeférhetetlenséget Kezelő Bizottság6 elnöke, vagy az általa megbízott    szakértő,

- a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Közrendvédelmi Bizottság7 elnöke, vagy az általa megbízott szakértő.



5     Módosítva a 30/2010.(XI.17.) Önk. rendelettel. Hatályos 2010. november 17-től.

6        Módosítva a 30/2015. (IX.16.) Önk. rendelettel. Hatályos 2015. szeptember 16-tól.

7-8   Módosítva a 30/2010.(XI.17.) Önk. rendelettel. Hatályos 2010. november 17-től.       

(7)     A döntésre jogosult szerv a pályázat résztvevőit az elbírálásra meghívja. Az elbírálás időpontja és helye a döntésre jogosult ülése, aki a vélemények figyelembevételével hozza meg döntését.


(8)     Nem kell a szabályozást alkalmazni a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó munkákra.

5. §


A felújítási, beruházási, karbantartási cél


  1.      Minden 8.000.000.- Ft + ÁFA összeget meghaladó beruházásról beruházási célprogramot kell készíteni, melynek tartalmaznia kell:
    1. a szükségesség indokolását,
    2. a javasolt telepítés helyét,
    3. a javasolt telepítés tulajdoni helyzetét,
    4. a megvalósítás módját,
    5. megvalósítás javasolt ütemét,
    6.  költségeket, költségvetési hely megjelölésével.


  1.      A felújítási, beruházási, karbantartási célt a polgármesternek kell előterjesztenie jóváhagyásra a Képviselő-testület elé.


  1.      A felújítási, beruházási, karbantartási cél több változatban történő kidolgozása esetén, valamennyi változatot elő kell terjeszteni, azok előnyei, hátrányai indokolásával.


6. §


A felújítás, beruházás, karbantartás lebonyolítása


  1.      A felújítás, beruházás, karbantartás megvalósítását megkezdeni a vonatkozó műszaki, hatósági és egyéb jogszabályokban előírt engedélyek birtokában lehet.


  1.      Az egy időben végzett beruházási és felújítási munkák költségét egymástól el kell választani.


  1.      Amennyiben a beruházási és felújítási munkák nem választhatóak el egymástól, akkor a meglévő tárgyi eszköz bővítésével, rekonstrukciójával, vagy rendeltetésének megváltoztatásával kapcsolatos összes munka beruházásnak minősül.


  1.      A pályázati kiíráson győztes pályázóval kell kiviteleztetni a munkálatokat azon kivitelezési összegben, amellyel a pályázatot megnyert.


  1.      A felújítási, beruházási, karbantartási tevékenység irányításáról, ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik, az általa kijelölt szervezeten, vagy személyen keresztül.


  1.      A felújítások, beruházások, karbantartások fontosabb adatainak nyilvántartásáért, a garanciális és szavatossági határidők betartásáért és a bejárások lebonyolításáért az Építésügyi- és Beruházási Osztály vezetője a felelős.

7. §


A felújítási, beruházási, karbantartási források

elhasználásának a nyilvánossága


  1.      Az önkormányzati vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő – a nettó 5.000.000.- Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű beruházásra vonatkozó szerződések megnevezését, típusát, tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződéskötés értékét, határozott időre kötött szerződés esetére annak időtartamát, valamint az említett adatok változását közzé kell tenni a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül.


  1.      A közzétételről az önkormányzati szerv nevében a szerződést kötő személy gondoskodik.


  1.      A tájékoztatást a helyi önkormányzati tájékoztatóban, vagy országos lapban kell közzétenni.

8. §


  1.     E rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályát veszti Isaszeg Város* Önkormányzat Képviselő-testületének  A beruházások lebonyolítási rendjéről szóló 30/2003.(XII.16.) sz. és Az önkormányzati felújítások eljárási rendjéről, a felújítási források felhasználásának szabályairól szóló 31/2003.(XII.16.) sz. rendeletei.


  1.     E rendelet 2008. március 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő beruházások, felújítások, karbantartások további önálló műszaki szakaszaira is alkalmazni kell.

    

Isaszeg, 2008. február 21.



    Dr. Tahon Róbert s.k.                                                       Hatvani Miklós s.k.

      megbízott jegyző                                                           polgármester


Kihirdetve: 2008. február 22.