Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2010. (X. 19.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök, bizottsági tagok, tiszteletdíjáról, természetbeni juttatásáról

Hatályos: 2010. 10. 19- 2014. 10. 11

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2010. (X. 19.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök, bizottsági tagok, tiszteletdíjáról, természetbeni juttatásáról

2010.10.19.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi Önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Törvény 20. § (2) bekezdésében, valamint a többször módosított polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. Törvény 17. § (1), (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja meg:

A rendelet hatálya

1. §

.

A rendelet hatálya – a polgármester és az alpolgármester kivételével – kiterjed Isaszeg Város Önkormányzat képviselőire, a bizottságok elnökeire, tagjaira, a bizottságok nem képviselő tagjaira.

A tiszteletdíj és mértéke

2. § A tiszteletdíj alapja a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvényben (továbbiakban Ktv.) meghatározott illetményalap, a tiszteletdíj mértékét a 3. § rögzíti.

3. § (1) A képviselők tiszteletdíja havonta: (továbbiakban alapdíj) a 2. §-ban megállapított illetményalap és a 2,2 szorzószám szorzata.

(2) A bizottság képviselő tagjának tiszteletdíja havonta egy bizottsági tagság esetén az alapdíj 20 %-val növelt összeg, két bizottság esetén 40 %-ával növelt összeg, több bizottsági tagság esetén maximum az alapdíj 45 %-val növelt összege.

(3) A bizottsági elnökök, díja az alapdíj 60 %-ával növelt összege. Ezen felül a bizottsági tagság után a (2) bekezdésben meghatározottakat kell figyelembe venni azzal, hogy a növekedés összesen nem haladhatja meg az alapdíj 90%-át.

(4) A bizottság nem képviselő tagjainak tiszteletdíja az alapdíj 20 %-a.

Természetbeni juttatás

4. § (1) A képviselőnek a Képviselő-testület képviseletében, vagy megbízásából végzett tevékenységével összefüggő, általa előlegezett, számlával igazolt, szükséges költségét meg kell téríteni.

(2) A képviselői költségek kifizetését a Polgármester engedélyezi.

(3) A képviselői munka érdekében, a képviselői feladatok ellátásának színvonalas megvalósításának biztosítására, az önkormányzati képviselőket mobiltelefon használat illeti meg. A mobiltelefon részletes használatáról külön megállapodás rendelkezik.

Tiszteletdíj mérséklése illetve megvonása

5. § (1) A Képviselő-testület a kötelezettségét megszegő képviselő megállapított tiszteletdíját legfeljebb 25 %-kal maximum 12 havi időtartamra csökkentheti, illetőleg természetbeni juttatását ugyan ilyen időtartamra megvonhatja. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés, illetve a megvonás újra megállapítható.

A képviselő tiszteletdíj csökkentésére vonatkozó javaslatot a kötelezettség szegés dokumentálásával a polgármester előterjesztés formájában kezdeményezi a Képviselő-testületnél.
(2) Kötelezettségszegés különösen az SZMSZ előírásainak megszegése, igazolatlan távolmaradás.
(3) Igazolatlan távolmaradásnak minősül az a hiányzás, melyet a hiányzó sem betegséggel, sem egyéb halaszthatatlan elfoglaltsággal nem ment ki.
(4) Az előre látható távolmaradást a Polgármesternél, illetve a testületi referensnél be kell jelenteni akár írásban akár szóban.
(5) A távolmaradó képviselők nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik.

6. § (1) A bizottság nem képviselő tagjának a bizottsági tagsági viszonya automatikusan megszűnik abban az esetben, ha egy naptári éven belül három igazolatlan alkalommal nem vesz részt a bizottság ülésén.

Ez a szabályozás rendkívüli bizottsági ülésre nem vonatkozik.
(2) A bizottsági tagság megszűnő időpontja a harmadik távolmaradást követő első nap.
(3) A távolmaradó nem képviselő bizottsági tagok nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik.

7. §

Hatályba lévő és záró rendelkezések

(1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2010. október 3. napjától kell alkalmazni.
(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Isaszeg Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök, bizottsági tagok, tiszteletdíjáról, természetbeni juttatásáról szóló 17/2006. (X.25.) rendelete.