Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

19/2011. (IV. 27.) Önk. rendelete a sportról

Hatályos: 2011. 04. 27- 2015. 06. 03

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

19/2011. (IV. 27.) Önk. rendelete a sportról

2011.04.27.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a költségvetésének keretein belül támogatja az egészség megőrzését, a szabadidő tartalmas eltöltését célzó, valamint a verseny- és élsport, utánpótlás-nevelés, a diáksport, a szabadidősport, sportegyesület körébe sorolt sporttevékenységet, ezért a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdése felhatalmazása alapján – a kötelező és az önként vállalt önkormányzati sportfeladatok ellátása érdekében – a 96/2009.(IV.16.) Kt. határozattal elfogadott Isaszeg Város Sportkoncepcióját figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy megalapozza Isaszeg Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert és a mindenkori helyi költségvetési rendelet alapján, Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete döntései szerint meghatározza a helyi sporttevékenység finanszírozásának módját.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

1) az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, testnevelési és sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre;
2) az önkormányzat közigazgatási területén működő, továbbá a helyi sporttevékenységben résztvevő magánszemélyekre, egyesületekre, civil szervezetekre.

Az önkormányzat sportfeladatai

3. § Az önkormányzat sportfeladatait külön jogszabály és Isaszeg Város Sportkoncepciója tartalmazza részletesen.

Az önkormányzat kötelező sporttevékenységgel kapcsolatos részletes feladatai

A városi sportkoncepció felülvizsgálata

4. § (1) Az önkormányzat a városi sportkoncepció meghatározása, megvalósítása és önkormányzati ciklusonként történő felülvizsgálata során kiemelt figyelmet fordít:

a) a sportszervezetek utánpótlás nevelésének támogatására;

b) a diáksporttal kapcsolatos feladatok meghatározására és támogatására;

c) a meglévő sportlétesítmények többfunkciós használatának biztosítására;

d) a tradicionális települési sportágak stabil és eredményes működésének segítésére, újak bevezetésére;

e) a városi szabadidősportra.

Az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények

fenntartása, működtetése

5. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez, állagmegóvásához, indokolt fejlesztéséhez szükséges fedezetet éves költségvetésében biztosítja.

(2) Az önkormányzat - mint tulajdonos - a helyi sportlétesítmények üzemeltetéséről külön szerződésben meghatározott feltételekkel gondoskodhat.

(3) A felsorolt létesítmények feladatait a fenntartó kezelésében lévő dokumentumok (alapító okirat, szervezeti és működési szabályzat) tartalmazzák. Törvényességi ellenőrzésüket, felügyeletüket a jogszabályban meghatározott rend szerint végzik az önkormányzat, az arra jogosult szervezetek.

A sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés

6. § (1) Az önkormányzat – testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseivel összhangban – mindenkori lehetőségeinek megfelelően támogatja a sporttal foglalkozó helyi szervezeteket, egyesületeket.

(2) Az általa fenntartott sportlétesítmények használatát biztosítja a mindenkori önkormányzati szabályzatok, határozatok szerint. A sportegyesülettel, a sporttevékenységet is folytató civil szervezetekkel a létesítmények tartós és rendszeres használatának feltételeit illetően bérleti szerződés vagy megállapodás rendelkezik.(Tornacsarnok)

Az önkormányzati iskolai sporttevékenység megteremtése

7. § (1) Az önkormányzat az iskolai sporttevékenység végzéséhez szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosításáról gondoskodik.

(2) Az oktatási intézmények testnevelési alapfeladataik ellátásán túl részt vesznek a település sportegyesületeinek utánpótlás nevelésében, figyelembe véve a gyermek-és ifjúság különböző korcsoportjainak életkori sajátosságait.

(3) Az oktatási intézmények és a város önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetek együttműködnek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.

Az önkormányzat önként vállalt sportfeladatai

Az önkormányzati tulajdonban álló sportlétesítmények fejlesztése

8. § (1) A Képviselő-testület a mindenkori éves költségvetésében dönt a sportlétesítmények és sporttevékenységek fejlesztéséről. A fejlesztéseknél előnyben lehet részesíteni azokat a fejlesztési programokat, amelyek

a) a multifunkcionális létesítmények kialakítását célozzák meg,

b) a lakosság minél szélesebb rétegét mozgósítják,

c) a sportturizmust is szolgálják.

A szabadidősport feltételének fejlesztése

9. § Az önkormányzat az egészségmegőrzés, a fizikai fittség fokozása, az egészséges, mozgásban gazdag életmód iránti igény további felkeltése érdekében szerepet vállal a szabadidősport feltételeinek fejlesztésében.

A gyermek- és ifjúsági sport, az utánpótlás-nevelés, a nők és a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportjának, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának segítése

10. § (1) A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelést, a nők és a családok sportját, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportját, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolítását az önkormányzat támogatja.

(2) A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelési tevékenységet segíti, az önkormányzat:

a) a szabadtéri sportlétesítmények fejlesztésével, kialakításával,

b) játszóterek, szabadidőparkok további kialakításával, fejlesztésével,

c) a településen működő sportszervezetekben az amatőr versenyző utánpótlás nevelésének támogatásával,

d) az úszás oktatásának elősegítésével.

e) a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának területén az önkormányzat a visszatérő hagyományos sporteseményeket és rendezvényeket támogatja.

A nemzetközi sportkapcsolatokban való részvétel

11. § (1) Az önkormányzat megfelelően részt vesz a nemzetközi, a testvér-települési sportkapcsolatok építésében, ápolásában

a) testvér-településekkel való sportkapcsolatok kiépítésével lehetőséget biztosít sportrendezvényeken való szereplésre,

b) nemzetközi jelentőségű helyi sportesemények, tevékenységek, valamint a városi sportszervezetek nemzetközi sportrendezvényeken való részvételét támogatja.

Az önkormányzat sportintézményei és létesítményei

12. § (1) Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn és működteti:

a) városi tornacsarnok

b) városi sportpálya

c) az önkormányzat intézményeiben lévő tornatermek.

A sporttevékenység irányítása

13. § Külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja és az általa létrehozott Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság segíti. A Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság feladat- és hatásköreit Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete mindenkor hatályban lévő Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelete szabályozza.

A sporttevékenység finanszírozása

14. § (1) Az oktatási intézményekben folytatott tanórán kívüli sporttevékenység éves pénzügyi feltételeit az önkormányzat az intézményi költségvetésben lehetőségei szerint biztosítja.

A képviselő-testület támogatja évenként a költségvetésben meghatározott összegben az Isaszegi Sport Egyesületet (2011. év – 2millióFt). Az önkormányzat ingyenesen rendelkezésre bocsátja a városi sporttelepet használatba, illetve hasznosításra. A sporttelep hasznosításából származó bevétel a sportkör saját bevétele.
Az önkormányzat fizeti a sporttelep mindenkori közüzemi és karbantartási kiadásait ( 2010 évben ennek összege 1.687eFt) A sporttelep értékcsökkenése kb. 360eFt, szintén az önkormányzatot terheli. Ezen túlmenően az önkormányzat képviselő-testülete a város gazdasági helyzetének függvényében további eseti döntésekkel rendelkezhet az isaszegi sport támogatásában.
(2) Az önkormányzat éves költségvetési koncepciójának elfogadása előtt az önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetek tájékoztatása alapján, a következő évi terveik ismeretében alakítja ki a költségvetésében az adott évi sporttevékenység, működtetés támogatását.
(3) Az önkormányzat a sportcélú támogatások összegéről az éves költségvetési rendeletében dönt. A támogatás forrásai a sporttörvény alapján az állam által biztosított normatív támogatás, valamint az önkormányzat saját bevételei.
(4) Az önkormányzat az éves költségvetési beszámolója előtt a támogatott szervezetektől tájékoztatót vagy beszámolót kér az előző évi szakmai és gazdálkodási munkájukról.
(5) Az önkormányzat évente helyi pályázatot ír ki a civil szervezetek, egyesületek támogatására, amely a sport területét is érinti.
(6) Az önkormányzati sport célú támogatásban részesülők kötelesek a sporttörvény előírásai és az önkormányzattal kötött megállapodás szerint tevékenykedni, a törvényi előírások vagy a vállalt kötelezettségeik megszegése a támogatások megvonásával járhat.
(7) A sportcélú támogatások elosztását a Képviselő-testület végzi.
A sporttörvény végrehajtásával kapcsolatos helyi
igazgatási feladatok

15. § (1) A település közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni, a sportrendezvényért a szervező felel.

Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek az önkormányzat felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett terület kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényeket.

(2) Közterületeken rendezvények a közterületek használatáról szóló rendeletnek megfelelően szervezhetők és megtartásukhoz az önkormányzat (képviselőjének vagy megbízottjának) előzetes tulajdonosi hozzájárulása és közterület használati megállapodás szükséges.

(3) Az önkormányzat tulajdonában vagy az önkormányzati intézmények tulajdonában, illetve kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani.

Vegyes rendelkezések

16. § (1) Az önkormányzat a település sportéletének fejlesztését elősegítő magán- és jogi személyeket, a sikeres sportolókat és sportszervezeteket a vonatkozó rendelet szerint Isaszeg Sportjáért kitüntetésben részesítheti.

(2) A városhoz kötődő, országos és nemzetközi sikereket elért sportolóknak az intézmények, közterületek elnevezésekor méltó emléket állíthat.

(3) Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.