Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011. (II.16.) önkormányzati rendelete

A családi eseményekhez kapcsolódó rendezési és szervezési szolgáltatásokdíjtételeinek megállapításáról

Hatályos: 2016. 10. 24- 2017. 06. 20

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 34.§ (3) bekezdése, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. (továbbiakban:At.) 42/A.§ (4) bekezdés alapján a családi események szolgáltatási díjairól az alábbi rendeletet alkotja:

1.§


A rendelet hatálya Isaszeg Város közigazgatási területén történő házasságkötés, jubileumi házassági fogadalom, névadó szertartás (továbbiakban: családi esemény) társadalmi megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


Isaszeg Város Önkormányzata a város közigazgatási területén a családi esemény megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat a Polgármesteri Hivatal útján, térítésmentesen és e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott térítési díj ellenében biztosítja. A megrendelést szolgáltatási megállapodásban kell rögzíteni, melyet e rendelet 2. számú melléklete képez.

2.§


Általános rendelkezések


  1. (1)A családi eseményeket a hatályos jogszabályok alapján úgy kell megszervezni és lefolytatni, hogy az emelje a családi események színvonalát és kifejezze méltóságát. Ennek érdekében az eljárásban részt vevő személyek úgy kötelesek eljárni, hogy munkájukkal, hozzáállásukkal elősegítsék a fentiek megvalósulását.


  1. (2)A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára tekintettel a házasságkötés egészségügyi vagy szociális intézményben, vagy a lakáson is lebonyolítható. Ez esetben az eljárás díjmentes.

3.§


Családi események lebonyolítása


  1. (1) Munkaszüneti napokon (vasárnap és állami ünnepnapokon) házasságot kötni, egyéb családi rendezvényt tartani nem lehet, kivéve a jogszabályban nevesített eseteket.
  2. (2) 1Családi események rendezése, házasságkötési eljárás hivatalos helyszínen kívül akkor engedélyezhető, ha a rendezvény szervezője vagy a megrendelője maradéktalanul biztosítja az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. §-ban foglaltak előírásait.
  3. (3) Az anyakönyvvezetőa házasulók kívánságának figyelembe vételéveljelöli ki a házasság konkrét napját és óráját.
  4. (4) 2Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete családi események és házasságkötési eljárások hivatalos helyszíneként az alábbi helyszíneket határozza meg:
  5. 1./ Isaszegi Polgármesteri Hivatal nagyterme
  6.                2117 Isaszeg, Rákóczi utca 45.
  7.          2./ Dózsa György Művelődési Otthon és Isaszegi Múzeumi Kiállítóhely díszterme
  8.      2117 Isaszeg, Dózsa Gy. utca 2.
  9.  3./ Isaszegi Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola
  10.      2117 Isaszeg, Gábor Dénes köz 1.
  11. 4./ Csata Vendéglő
  12.      2117 Isaszeg, Rákóczi utca 8.
  13. 5./ Káposztás Vendéglő Panzió
  14.      2117 Isaszeg, Kossuth L. utca 181.
  15. 6./ Zöld Sasok Panzió és Étterem
  16.      2117 Isaszeg, Alkotmány utca 2/a.


____________________________________________________________________

1 Módosította a 17/2013.(IX.06.) Önk. rendelet. Hatályos 2013. szeptember 06-tól.

2 Beiktatta a 17/2013.(IX.06.) Önk. rendelet. Hatályos 2013. szeptember 06-tól.



4.§


Külső helyszín


(1)  A hivatalos helyiségen kívüli, valamint rendkívüli esemény miatti szertartások esetében a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

(2)     Az anyakönyv biztonságos szállításáról és kezeléséről az anyakönyvvezető felel.

      A házasulók az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés létesítésének helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról a díj megfizetésével gondoskodnak.


5.§


Térítésmentes alapszolgáltatás


  1. (1) Isaszeg Város térítésmentes alapszolgáltatásként (jogszabályban rögzített hivatalos szöveg, ünnepi beszéd) biztosítja a hivatali időben (hétfőtől-csütörtökig 08.00-16.00 óráig, pénteken 08.00-12.00 óráig) megtartott családi események megrendezését, az anyakönyvvezető hivatalos közreműködését és a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget, maximum 25 főig.

  2. (2) Az igénybe vett többletszolgáltatásért, e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjfizetési kötelezettség terheli a megrendelőt.

  3. (3) Az anyakönyvvezető kijelölt hivatali helyisége Isaszeg, Rákóczi utca 45.

6.§


A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályai


  1. (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítésének engedélyezését a házasságkötésre történő bejelentkezéskor kell kérni. A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.


  1. (2) Hivatali munkaidőn kívüli a családi esemény, ha az


  • péntek 15.00-18.00-ig
  • szombat 10.00-18.00-ig


7.§


Díjfizetési kötelezettség


  1. (1) A térítési díj ellenében végzett szolgáltatásokat és azok díjtételeit a Polgármesteri Hivatal és a szolgáltatást igénybe vevő között szolgáltatási megállapodásban kell rögzíteni, és ennek alapján számlát kell kiállítani a megrendelő részére.


  1. (2) A térítési díjat a megrendelést követő 8 napon belül, - de a családi esemény előtt legalább 5 munkanappalpénztári ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal házipénztárába készpénzben kell befizetni.


  1. (3) A családi esemény lemondása esetén a befizetett díjat a Polgármesteri Hivatal akkor téríti meg a megrendelő részére, amennyiben azt legalább 5 munkanappal a tervezett családi esemény előtt, írásban bejelenti. A befizetett díj visszafizetése iránt a jegyző intézkedik.

8.§.


Szertartásvezetési díj


  1. (1) A családi eseményeken, munkaidőn túl közreműködő anyakönyvvezetőt szertartásonként nettó 12.000,- Ft/fő közreműködési díj illeti meg.



  1. (2) A családi eseményeken, külső helyszínen, munkaidőn túl közreműködő anyakönyvvezetőt szertartásonként nettó 15.000,- Ft/fő közreműködési díj illeti meg.



9.§


Záró rendelkezések


  1. (1) E rendelet 2011. március 01. napján lép hatályba, és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

  2. (2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.