Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (VI.19.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2020. 02. 20- 2023. 09. 21

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (VI.19.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

2020.02.20.

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a talajterhelési díj bevezetéséről és a díjfizetés alóli kedvezmények megállapításáról és a talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási szabályokról a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Isaszeg Város területén arra a környezethasználóra, aki az engedélyhez kötött környezethasználat során környezet terhelésével járó anyagot bocsát a környezetbe (továbbiakban: kibocsátó).

Díjfizetési kötelezettség keletkezése

2. § (1) A talajterhelési díj fizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést- ideértve az egyedi zárt szennyvíztárolót is- alkalmaz.

(2) Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.

A talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási- és adatszolgáltatási szabályok

3. § (1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie ( önadózás) a tárgyévet követő év március 31-ig.

(2) A díjmentességre jogosító eseményt a kötelezett a bevallási nyomtatványon jelenti be az Isaszegi Polgármesteri Hivatal adóhatóságánál.

(3) Az ingatlan értékesítése esetén a tulajdonos személyében történő változást követő 15 napon belül be kell jelenteni az önkormányzat adóhatóságánál, az új kötelezett nevének és a fogyasztó mérőóra állásának megjelölése mellett.

(4) Amennyiben az új tulajdonos a változást nem jelenti be határidőn belül, az adás-vétel időpontját követő soros vízóra leolvasás szerinti óraállás a számlázás és a talajterhelési díj számítás alapja.

1(5) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli az üzemeltető Daköv Dabas és Környéke Vízügyi Kft-t ( 2370 Dabas, Széchenyi u. 3.) a rendelet hatálya alá tartozó kibocsátókra és kibocsátóként a szolgáltatott víz mennyiségére vonatkozóan.
(6) Az adatszolgáltatás határideje minden naptári év február 15-e, mely az adatszolgáltatás időpontját megelőző év adatait tartalmazza.
1Módosította a 9/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. február 20-tól.

A talajterhelési díj megfizetésének módja

4. § A fizetési kötelezettséget a bankszámlával rendelkező kibocsátónak átutalási megbízással, bankszámlával nem rendelkezőknek belföldi postautalványon kell teljesíteni az önkormányzat 11742049-15391528-03920000 számú talajterhelési díj beszedési számla javára.

Talajterhelési díj mértéke

5. § (1) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj (2) bekezdésben meghatározott alapja, az egységdíj, valamint a Isaszeg Város közigazgatási területére vonatkozó felszín alatti víz állapota szempontjából megállapított területérzékenységi szorzó (3,0 fokozottan érzékeny) határozza meg.

(2) A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.

Az átalány mértéke 12m3/év/fő, a locsolási célú vízfelhasználás az éves vízfogyasztás 10%-a.
(3) A vízjogi engedély alapján végzett szennyvízelhelyezés esetében a szenny- és használt víz éves mennyisége csökkentve a külön jogszabály vagy hatósági határozat rendelkezései szerint megtisztított víz mennyiségével.
(4) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

Kedvezmények

6. § (1) Mentesül a díjfizetési kötelezettség alól az az isaszegi lakóhellyel rendelkező polgár:

a.) aki a 75. életévét betöltötte és egyedül él,
b.) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő személy esetében a 200 %-át.
(2) Az 6. §. (1) bekezdés b.) pont alapján adott mentesség nem terjed ki a kibocsátóra, ha:
a) az egy háztartásban elő családtagok bármelyikének tulajdonában lévő nagy értékű ingóság értéke meghaladja a 800.000,- Ft-ot, kivéve ha az bizonyíthatóan elidegenítési tilalom alá esik, vagy
b) ha 5.000.000,- Ft forgalmi értéknél nagyobb értékű ingatlan van saját vagy családtagja tulajdonában és birtokában, kivéve ha az bizonyíthatóan elidegenítési tilalom alá esik, illetve haszonélvezettel terhelt.
(3) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörhöz kapcsolódó talajterhelési díjra vonatkozóan a mentességre nem jogosult természetes személy kibocsátó 90%-os díjkedvezményben részesül.
(4) A gazdasági társaságok és az egyéni vállalkozók és az egyházak nem részesülnek díjkedvezményben, a felhalmozott talajterhelési díj hátralékból adódó fizetési kötelezettségüket 12 hónap alatt, 12 egyenlő részletben kötelesek teljesíteni.
(5) Az 6. § (3) bekezdésében foglalt díjkedvezményt és a (4) bekezdésben foglalt részletfizetési kedvezményt 2012. február 1. napját követően keletkezett díjfizetési kötelezettség tekintetében kell alkalmazni.

A fizetési kötelezettség megszűnése

7. § A kibocsátó talajterhelési díjfizetési kötelezettsége megszűnik, ha a kibocsátó a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára ráköt és azt a szolgáltató igazolja, vagy az egyedi szennyvízelhelyezési kislétesítmény, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezés üzembe helyezése igazolhatóan megtörtént, illetve a vízszolgáltatás igénybevétele a vízszolgáltató igazolása szerint megszűnt.

Záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszíti a talajterhelési díjról szóló 15/2004. (V.20) rendelet, és hatályukat veszítik a talajterhelési díjról szóló 15/2004. (V.20) rendeletet módosító 37/2004.(XI.17.), 18/2005.(V.18.), a 6/2005.(III.23.), a 11/2012.(III.28.) és a 11/2013.(V.22.) számú önkormányzati rendeletek.

2(2) Az adó beszedésére, megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a tartozások behajtására, az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról törvény, az adózás rendjéről szóló. törvény, az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény, valamint az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.
(3) A bevallást a polgármesteri hivatal adóhatóságánál, illetve ügyfélszolgálati irodájában rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani. A rendszeresített nyomtatványon történő teljesítéssel azonos értékű, ha az iratot az adózó az adóhatóság honlapján (https://isaszeg.asp.lgov.hu közzétett elektronikus program segítségével tölti ki és állítja elő, és a kinyomtatott iratot aláírva az adóhatósághoz benyújtja, illetőleg elektronikus úton (ügyfélkapun) küldi meg az adóhatósághoz.
(4) Az adó megfizetése a bevallást nem pótolja
2Módosította a 9/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. február 20-tól.