Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (V.21.) önkormányzati rendelete

a sebességcsökkentő küszöbök lakossági kezdeményezés alapján történő létesítésének szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 09

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (V.21.) önkormányzati rendelete

a sebességcsökkentő elemek, műtárgyak lakossági kezdeményezés alapján történő létesítésének szabályairól[1]

Isaszeg Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének 1) pontjában valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) alapján kapott felhatalmazás alapján a sebességcsökkentő elemek, műtátgyak lakossági kezdeményezés alapján történő létesítésének szabályairól a következő rendeletet alkotja:[2]

1. § (1)[3] Jelen rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő útvonalakon (közterületeken) a forgalom szabályozása érdekében kialakítandó sebességcsökkentő elemek, műtárgyak lakossági kezdeményezés alapján történő létesítésére terjed ki.

(2) Jelen rendelet alkalmazása során lakossági kezdeményezés alatt a magánszemélyek és/vagy gazdálkodó szervezetek, illetve egyéb szervezetek és személyegyesülések kezdeményezését kell érteni.

(3)[4] Sebességcsökkentő elemek, műtárgyak létesítése az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő útvonalakon (közterületeken) csak egységes műszaki kialakítással történhet, kivéve, ha azt a helyszín adottságai nem teszik lehetővé. Az egyedi műszaki kialakításokat a kezdeményezőknek indokolniuk kell.

2. § (1)[5] A sebességcsökkentő elem, műtárgy létesítésére csak akkor kerülhet sor, ha

  • a) annak teljes költségét (ideértve a tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés) a kezdeményezők teljes egészében magukra vállalják és azt a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt teljes egészében megfizetik az Önkormányzat részére, és
  • b) az érintett közterülettel határos ingatlantulajdonosok több mint 50%-a támogatja a kezdeményezést, és
  • c) a tervezett kiépítés helyszíne mellett lakók (25-25 méteres körzetben) valamennyien hozzájárulnak a létesítéshez.

(2)[6] Indokolt esetben - amennyiben a sebességcsökkentő elem, műtárgy létesítését önkormányzati érdek is indokolja (pl. intézmények, iskolák, óvodák biztonságos megközelítése) - a Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti költségek legfeljebb 50%-ának megfizetése alól mentesítést adhat. Indokolt esetnek kell tekinteni:

  • a) amennyiben a sebességcsökkentő elem, műtárgy létesítését önkormányzati érdek is indokolja (pl. intézmények, iskolák, óvodák biztonságos megközelítése);
  • b) amely utcában egyik oldalon sincs járda, és csak az úttesten lehet közlekedni;
  • c) a lakó- és pihenőövezetbe tartozó utcák.

(3) A (2) bekezdés hatálya alá tartozó kezdeményezések egyúttal elsőbbséget élveznek az egyéb területekre vonatkozó kezdeményezésekkel szemben.

(4) Közös tulajdon, valamint társasház esetén az (1) bekezdés b) és c) pontja alkalmazásában a kezdeményezést, hozzájárulást ingatlanonként egynek kell számítani. A kezdeményezés, hozzájárulás érvényességére a Ptk. közös tulajdonra és társasháztulajdonra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5)[7] A Képviselő-testület városképi és közlekedésbiztonsági szempontból az alább felsorolt közutakon, közterületeken sebességcsökkentő elem, műtárgy létesítését nem engedélyezi, arra kezdeményezés nem nyújtható be, „az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről” szóló 20/1984. (XII.21.) KM rendelet 11. Forgalom csillapításról szóló fejezet 11.1.-11.4. pontjaiban foglalt rendelkezések szerint:

  • a) - Madách Imre utca
  • b) - Táncsics utca
  • c) - Dózsa György utca
  • d) - Aulich utca

3. § (1)[8] A sebességcsökkentő elem, műtárgy létesítésére irányuló lakossági kezdeményezést Isaszeg Város Polgármesteréhez kell benyújtani.

(2)[9] A kérelemben részletesen elő kell adni a kezdeményezés indokát, a javasolt sebességcsökkentő elem, műtárgy pontos helyének leírását, valamint a létesítés szükségességének okait, továbbá meg kell jelölni a kezdeményezők és/vagy megbízott képviselőjük nevét és lakcímét (székhelyét). A kérelemben a kezdeményezőknek nyilatkozniuk kell arról is, hogy a beruházás teljes költségének viselését vállalják.

(3)[10] A kérelem beérkezését követően a hivatal megvizsgálja a sebességcsökkentő elemek, műtárgyak javasolt helyét. A javasolt helyre vonatkozóan a közlekedési hatóság, mint szakhatóság bevonásra kerül.

4. § (1)[11] A sebességcsökkentő elem, műtárgy létesítésére irányuló lakossági kezdeményezés esetében meg kell vizsgálni, hogy a tervezett létesítmény megfelel-e a közúti műtárgyak kialakítására, a közutak üzemeltetésére és a forgalomtechnikai eszközök elhelyezésére vonatkozó jogszabályokban és hatósági előírásokban meghatározott feltételeknek és követelményeknek.

(2)[12]

(3)[13] Amennyiben a létesítés valamennyi jogszabályi feltétele fennáll, úgy a Polgármesteri Hivatal beszerzi a szükséges szakhatósági engedélyeket és állásfoglalásokat, valamint a szükséges kezelői nyilatkozatokat.

(4)[14]

(5)[15]

5. § [16] (1) A sebességcsökkentő elemek, illetve műtárgyak létesítésének igényét a tárgyév augusztus 31-ig lehet benyújtani írásban a polgármesternek címezve. A benyújtást követő jogi, műszaki szakmai felülvizsgálat után a Polgármesteri Hivatal javaslatot tesz a polgármester részére a megvalósíthatónak ítélt helyszínekre.

(2) A sebességcsökkentő elemek, műtárgyak létesítéséről a kötelezően előírt szakhatósági állásfoglalások, illetve kezelői nyilatkozatok ismeretében és birtokában a polgármester dönt.

(3) A polgármester döntését követően a jóváhagyott helyszínekre a megvalósításhoz szükséges költségeket a Polgármesteri Hivatal a következő évi költségvetésében biztosítja.

6. § [17] A sebességcsökkentő elem, műtárgy létesítéséről való döntésről a kezdeményezőket írásban kell értesíteni. A létesítést engedélyező döntésben fel kell hívni az érintetteket, hogy a költségeket az Önkormányzat részére fizessék be, illetve tájékoztatást kell adni arról is, hogy a beruházás megkezdésére csak befizetés megtörténtét kerülhet sor.

7. § [18] (1) A sebességcsökkentő elemek, műtárgyak létesítésével kapcsolatos egyéb feladatok ellátásáról a Képviselő-testület felhatalmazásával az Isaszegi Városüzemeltető Szervezet útján a polgármester gondoskodik.

(2) A sebességcsökkentő elemek, illetve műtárgyak jegyzékét, valamint a megvalósításhoz szükséges évente felülvizsgált költségeket jelen rendelet 1.sz. függeléke tartalmazza.

7/A. § [19] Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2019(XI.05.) önkormányzati rendelete Polgármesterre átruházott hatáskörök jegyzéke 1. számú melléklete az alábbi 20. ponttal egészül ki: "20. a sebességcsökkentő elemek, műtárgyak létesítéséről a kötelezően előírt szakhatósági állásfoglalások, illetve kezelői nyilatkozatok ismeretében és birtokában a polgármester dönt.

8. § E rendelet 2014. június hó 01. napján lép hatályba.

1. függelék[20]

A sebességcsökkentő elemek, illetve műtárgyak jegyzéke, valamint a megvalósításhoz szükséges évente felülvizsgált költségek


[1] A cím az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A bevezető az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[3] Az 1. § (1) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[4] Az 1. § (3) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[5] A 2. § (1) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] A 2. § (2) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] A 2. § (5) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] A 3. § (1) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.
[9] A 3. § (2) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.
[10] A 3. § (3) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.
[11] A 4. § (1) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[12] A 4. § (2) bekezdését az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.
[13] A 4. § (3) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[14] A 4. § (4) bekezdését az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[15] A 4. § (5) bekezdését az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[16] Az 5. § az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.
[17] A 6. § az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.
[18] A 7. § az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.
[19] A 7/A. §-t az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.
[20] Az 1. függeléket az Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 9. §-a iktatta be.