Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (V.21.) önkormányzati rendelete

a sebességcsökkentő küszöbök lakossági kezdeményezés alapján történő létesítésének szabályairól

Hatályos: 2014. 06. 01- 2021. 07. 08

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (V.21.) önkormányzati rendelete

a sebességcsökkentő küszöbök lakossági kezdeményezés alapján történő létesítésének szabályairól

Isaszeg Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének 1) pontjában valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) alapján kapott felhatalmazás alapján a sebességcsökkentő küszöbök lakossági kezdeményezés alapján történő létesítésének szabályairól a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Jelen rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő útvonalakon (közterületeken) a forgalom szabályozása érdekében kialakítandó sebességcsökkentő küszöbök (fekvőrendőrök) lakossági kezdeményezés alapján történő létesítésére terjed ki.

(2) Jelen rendelet alkalmazása során lakossági kezdeményezés alatt a magánszemélyek és/vagy gazdálkodó szervezetek, illetve egyéb szervezetek és személyegyesülések kezdeményezését kell érteni.

(3) Sebességcsökkentő küszöbök létesítése az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő útvonalakon (közterületeken) csak egységes műszaki kialakítással történhet, kivéve, ha azt a helyszín adottságai nem teszik lehetővé. Az egyedi műszaki kialakításokat a kezdeményezőknek indokolniuk kell.

2. § (1) A sebességcsökkentő küszöb létesítésére csak akkor kerülhet sor, ha

  • a) annak teljes költségét (ideértve a tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés) a kezdeményezők teljes egészében magukra vállalják és azt a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt teljes egészében megfizetik az Önkormányzat részére, és
  • b) az érintett közterülettel határos ingatlantulajdonosok több mint 60%-a támogatja a kezdeményezést, és
  • c) a tervezett kiépítés helyszíne mellett lakók (25-25 méteres körzetben) valamennyien hozzájárulnak a létesítéshez.

(2) Indokolt esetben - amennyiben a sebességcsökkentő küszöb létesítését önkormányzati érdek is indokolja (pl. intézmények, iskolák, óvodák biztonságos megközelítése) - a Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti költségek legfeljebb 50%-ának megfizetése alól mentesítést adhat.

Indokolt esetnek kell tekinteni:

a) amennyiben a sebességcsökkentő küszöb létesítését önkormányzati érdek is indokolja (pl. intézmények, iskolák, óvodák biztonságos megközelítése);

b) amely utcában egyik oldalon sincs járda, és csak az úttesten lehet közlekedni;

c) a lakó- és pihenőövezetbe tartozó utcák.

(3) A (2) bekezdés hatálya alá tartozó kezdeményezések egyúttal elsőbbséget élveznek az egyéb területekre vonatkozó kezdeményezésekkel szemben.

(4) Közös tulajdon, valamint társasház esetén az (1) bekezdés b) és c) pontja alkalmazásában a kezdeményezést, hozzájárulást ingatlanonként egynek kell számítani. A kezdeményezés, hozzájárulás érvényességére a Ptk. közös tulajdonra és társasháztulajdonra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) A Képviselő-testület városképi és közlekedésbiztonsági szempontból az alább felsorolt közutakon, közterületeken sebességcsökkentő küszöb létesítését nem engedélyezi, arra kezdeményezés nem nyújtható be:

- Madách Imre utca

- Béke utca

- Táncsics utca

- Dózsa György utca

- Bercsényi utca

- Alkotmány utca

- Hold utca

- Mátyás király utca 1-111. házszámok közötti felső szakasza

- Csengeri utca

- Aulich utca

- Móricz Zsigmond utca

- Templom utca

- Széchenyi utca

- Jegenye utca

- Tóth Árpád utca

3. § (1) A sebességcsökkentő küszöb létesítésére irányuló lakossági kezdeményezést Isaszeg Város Polgármesteréhez kell benyújtani.

(2) A kérelemben részletesen elő kell adni a kezdeményezés indokát, a javasolt sebességcsökkentő küszöb pontos helyének leírását, valamint a létesítés szükségességének okait, továbbá meg kell jelölni a kezdeményezők és/vagy megbízott képviselőjük nevét és lakcímét (székhelyét). A kérelemben a kezdeményezőknek nyilatkozniuk kell arról is, hogy a beruházás teljes költségének viselését vállalják.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a sebességcsökkentő küszöb javasolt helyére vonatkozóan a közlekedési hatóság által engedélyezett kiviteli terveket és tervezői költségvetést, a szakhatósági állásfoglalásokat és a legalább 90 napos érvényességű kivitelezési ajánlatokat.

4. § (1) A sebességcsökkentő küszöb létesítésére irányuló lakossági kezdeményezés esetében meg kell vizsgálni, hogy a tervezett létesítmény megfelel-e a közúti műtárgyak kialakítására, a közutak üzemeltetésére és a forgalomtechnikai eszközök elhelyezésére vonatkozó jogszabályokban és hatósági előírásokban meghatározott feltételeknek és követelményeknek.

(2) A javasolt beruházásnak meg kell felelnie az Önkormányzat által elfogadott városrendezési tervek és szabályzatok közlekedési fejezete előírásainak.

(3) Amennyiben a létesítés valamennyi jogszabályi feltétele fennáll, úgy be kell szerezni a szükséges szakhatósági engedélyeket és állásfoglalásokat, valamint a szükséges kezelői nyilatkozatokat.

(4) Amennyiben a sebességcsökkentő küszöb létesítésének valamennyi jogszabályi és hatósági feltétele fennáll, el kell készíteni a beruházás - valamennyi költségét tartalmazó - részletes költségvetését.

(5) A sebességcsökkentő küszöb létesítésével kapcsolatos valamennyi előkészítő feladatra szóló (1)-(4) pontokban előírt intézkedés (tervezés, szakhatósági állásfoglalások bekérése, kivitelezői ajánlatok beszerzése) az 1. § (2) szerinti kezdeményezők feladata.

5. § A sebességcsökkentő küszöb létesítéséről - a kötelezően előírt szakhatósági állásfoglalások, illetve kezelői nyilatkozatok ismeretében és birtokában - a képviselő-testület dönt.

6. § A sebességcsökkentő küszöb létesítéséről való döntésről a kezdeményezőket írásban kell értesíteni, amelyhez mellékelni kell az elkészített költségvetést, illetve a megvalósításra bekért árajánlatok közül a legkedvezőbbet, mely a Képviselő-testületi döntést követő további 30 napig joghatályos. Az értesítésben fel kell hívni az érintetteket, hogy a költségeket az Önkormányzat részére fizessék be, illetve tájékoztatást kell adni arról is, hogy a beruházás megkezdésére csak befizetés megtörténtét kerülhet sor.

7. § A sebességcsökkentő küszöbök létesítésével kapcsolatos egyéb feladatok ellátásáról a Képviselő-testület felhatalmazásával a polgármester gondoskodik.

8. § E rendelet 2014. június hó 01. napján lép hatályba.