Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2014. (VIII.8.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezésével utcanévtáblák elhelyezésével valamint a házszámozással kapcsolatos szabályok megállapításáról

Hatályos: 2020. 02. 20

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2014. (VIII.8.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezésével utcanévtáblák elhelyezésével valamint a házszámozással kapcsolatos szabályok megállapításáról

2020.02.20.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a Mötv. 42. § 6. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Bevezető rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a közutak, közterületek és egyéb utak elnevezésének egységes rendjét biztosítsa, különös figyelemmel a helyi sajátosságokra, az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési, nyelvhelyességi szempontokra, és az utcanév táblák és házszámtáblák kihelyezési rendjének megállapításával is segítse az egységes városkép kialakítását.

(2) A rendelet hatálya Isaszeg város közigazgatási területére terjed ki.

II. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

1./ Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás közterületként tart nyilván, valamint a közhasználat céljára átadott területrész — az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között —, melyre a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni
2./ Közterület elnevezése: a közterület neve és közlekedési vonatkozású meghatározása (utca, köz, tér)
3./ Házszám: olyan számmal, vagy számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik és az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

III. Közterületek elnevezése, általános rendelkezések

3. § (1) A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület közlekedési vonatkozású meghatározásából áll.

(2) Az utcanév a közterület megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgál, egyúttal emléket állít, és hagyományt őriz.

(3) A közterületek közlekedési meghatározásai Isaszeg város vonatkozásában:

a) Utca: házak között a közlekedés lebonyolítására kialakított, kisebb fontosságú útvonal

b) Köz: rövid, keskeny utca, illetve zsákutca

c) Tér: olyan kiszélesített, házak közötti terület, amelybe út, utca, köz stb. torkollik

(4) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú és beépítéssel nem érintett dűlőutakat, valamint a már elnevezett közterülethez tartozó szervizutakat.

(5) Az új közterület nevét a közterület létrejöttét követő 1 éven belül, meg kell állapítani.

(6) Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.

(7) Közterületet élőlényről, tárgyról vagy fogalomról lehet elnevezni.

(8) Személyről közterületet csak halála után lehet elnevezni akkor, ha:

a) közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, és személye közmegbecsülésnek örvend,

b) a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslót alkotott,

c) Isaszeg történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult a település fejlődéséhez.

(9) Közterület elnevezésnél törekedni kell arra, hogy az rövid és közérthető legyen és utaljon a város jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi környezetére.

IV. Hatásköri és eljárási rendelkezések

4. § (1) A közterület elnevezésére, illetve annak megváltoztatására írásbeli kérelemben, a változtatás okát, a javasolt elnevezést alaposan indokolva a polgármester, a jegyző, Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete, a képviselő-testület bizottsága, civil szervezetek, vagy az érintett közterület lakói tehetnek javaslatot.

(2) A beérkezett javaslatok előzetes véleményezése a Képviselő-testület illetékes bizottságának hatáskörébe tartozik, a közterület elnevezéséről, megváltoztatásáról a képviselő-testület dönt.

(3) A közterület elnevezési és névváltoztatási ügyek előkészítése során biztosítani kell, hogy az elnevezésben, illetve változásban érintett lakosság a javaslatokat minél szélesebb körben megismerhesse, és véleményét kifejthesse.

5. § (l) A jegyző feladata a közterületek elnevezés szerinti rögzítése és az ezzel kapcsolatos közterület-nyilvántartás folyamatos, naprakész vezetése.

(2) A közterületnév megállapításáról, illetve megváltoztatásáról tájékoztatni kell

a) a lakosságot,

b)az Isaszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetőjét,
c) az Országos Mentőszolgálat Gödöllői Mentőállomás vezetőjét,
d) az illetékes
da.) katasztrófavédelmi,
db.) rendvédelmi,
dc.) közlekedési,
dd.) ingatlan nyilvántartást vezető szerveket,
e) a Magyar Posta isaszegi fiók vezetőjét,
f) az érintett tömegközlekedési közszolgáltató üzemeltetőjét,
g) az összes érintett közüzemi szolgáltatót,
h)1 Isaszegi Városüzemeltető Szervezet vezetőjét.
(3) A jegyző feladata a közterület elnevezéssel kapcsolatos mindennemű változásról a (2) bekezdésben felsorolt szervek és a lakosság tájékoztatása, a döntések kihirdetése a helyben szokásos módon való közzététele.
(4) A megszűnt közterület nevét a közterület-nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, megjelölve a megszűnés okát és időpontját.
1Módosította a 9/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. február 20-tól.

V. Közterületet jelző táblák kihelyezésével kapcsolatos rendelkezések

6. § (1) Az utca nevét a tájékozódást jól segítő, egységesen kialakított névtáblán kell feltüntetni.

(2) Utcanév tábla kihelyezéséről, karbantartásáról és pótlásáról az Isaszegi Polgármesteri Hivatal, vagy az általa megbízott gondoskodik.

(3) Az utcanév táblát az utca elején, végén, valamint minden betorkolló utcánál mindkét oldalon fel kell szerelni.

(4) Az utcanév táblát épületen, kerítésen, vagy ennek hiányában külön tartószerkezeten – az utcáról jól látható helyen - kell elhelyezni.

(5) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését, az ezzel kapcsolatos munkákat tűrni köteles.

(6) Megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni, átlós áthúzással kell ellátni olyan módon, hogy a megváltozott utcanév olvasható maradjon. A megváltozott utcanév átlósan áthúzott táblája alatt kell elhelyezni az új utcanevet jelölő táblát.

7. § (1) Az utcanév táblát megrongálni, beszennyezni, eltakarni, eltávolítani tilos.

(2) Az utcanév tábla csak a felújítási, karbantartási, korszerűsítési munkálatok idejére, ideiglenesen távolítható el. A tulajdonos az eltávolítás ideje alatt köteles a táblát megőrizni, és a munkák befejezése után azt az eredeti helyére felszerelni, felszereltetni. Az eltávolítással és visszahelyezéssel kapcsolatos költségek ilyen esetben az ingatlan tulajdonost terhelik.

(3) A tulajdonos köteles a Polgármesteri Hivatalban bejelenteni, ha a kihelyezett utcanévtábla eltűnik, megsemmisül, vagy súlyosan megrongálódik.

VI. Beépített területek házszám megállapításának és

megváltoztatásának szabályai

8. § (1) A névvel ellátott közterületen az ingatlanokat házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámról Isaszeg Város jegyzője dönt. A házszám megállapításáról, illetve megváltoztatásáról tájékoztatni kell az ingatlan tulajdonosát vagy tulajdonosait, haszonélvezőjét, valamint e rendelet 5. § (2) bek. b) - h) pontjaiban felsorolt szervezeteket, személyeket.

(3) A házszám megállapítására vagy annak megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megállapításához, vagy annak megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(4) Hivatalból történik a házszám megállapítása, megváltoztatása ha:

a) új közterület jön létre,

b) önkormányzati kérelemre indult telekmegosztásra, telekegyesítésre kerül sor,

c) a kialakult házszámozás rendjében a hivatal hibát, hiányosságot tár fel.

(5) Kérelemre történik a házszám megállapítása, megváltoztatása ha:

a) az adott ingatlan csak helyrajzi számmal van megjelölve a földhivata li ingatlan nyilvántartásban,

b) lakossági kérelemre indult telekmegosztásra, telekegyesítésre ke rül sor,

c) építési engedélyezési vagy használatbavételi eljárás során az ingatlan házszámot nem kapott.

(6) Az ingatlanok számozására arab számozást kell használni. Kiegészítő jelzésként a számok alátörésével a magyar ABC ékezet nélküli nagybetűit kell alkalmazni.

(7) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, és az ingatlanon újabb lakások létesülnek, akkor a többlakásos épület házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a meglévő házszámot meghagyva az újonnan létrejött lakásokat emelkedő számsorrendben, arab számokkal kell ellátni.

(8) Új utca nyitásakor a város központjából nézve a főutakba betorkolló utcák számozása növekvő sorrendben a jobb oldalon páratlan, bal oldalon páros számozást kap.

(9) Ha az épületek, ingatlanok természeti adottság, vagy más ok miatt egy oldalon helyezkednek el, ott a számozás folyamatosan emelkedik.

(10) Teljesen vagy részben már beépített területen új házszámozás esetén a kialakult állapotnak megfelelően kell eljárni a házszámok emelkedése iránya, páros-páratlan oldal tekintetében.

(11) Saroktelek esetén a házszámozást arról a közterületről kell elvégezni, amelyre a kizárólag gyalogos közlekedésre alkalmas kapubejárat található. Ha több utcáról is van ilyen kapubejáró, akkor az épületet arra az oldalra kell számozni, amely bejáratot a lakók gyakrabban használják. Amennyiben ez utóbbi nem dönthető el, úgy arra az utcára kell számozni, amelyik utcára a telek hosszabbik homlokvonala esik.

VII. Házszámtáblára és a házszámtábla kihelyezésére

vonatkozó szabályok

9. § (1) A házszámtáblát a közterületen jól látható módon kell elhelyezni az alábbiak szerint:

a) Beépített telek esetén az épületen, az utcai homlokzaton jól látható helyen vagy az utcai kerítésen a kapu vagy bejárat mellett,

b) 10 méteres vagy azt meghaladó előkert, szolgalmi út, nyeles telek nyél esetén a házszámtáblát az utcai kerítésen, a kapu vagy bejárat mellett kell elhelyezni.

c) Beépítetlen telek esetén - amennyiben a kerítés arra nem alkalmas - a házszámtáblát a közterületről látható módon, önálló tartóoszlopra is ki lehet helyezni.

(2) Ha a saroktelek új beépítése során a kizárólag gyalogos közlekedésre alkalmas kapu bejáratát áthelyezik, úgy a régi házszámot az új bejáratnál, és a régi utcai kerítésen is ki kell helyezni.

(3) A házszám tábla beszerzéséről, elhelyezéséről, természetes elhasználódás miatt szükséges cseréjéről, a tábla eltűnése, megsemmisülése vagy súlyos megrongálódása esetén a pótlásról és elhelyezésről, valamint a karbantartásról és a tisztán tartásról a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

(4) Amennyiben a házszámozás hivatalból történik, az új házszám táblákat egyszeri alkalommal a Polgármesteri Hivatal térítésmentesen biztosítja.

(5) Egyénileg készített házszámtábla mérete nem lehet kisebb 20 x 20 cm-nél.

(6) Egyedi kivitelű házszám jelölésénél a számok és betűk mérete nem lehet kisebb 10 centiméternél.

VIII. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.

(2) Jelen rendelet a hatálybalépését megelőzően elfogadott közterület nevek és megállapított házszámok érvényességét nem érinti. Rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult közterület elnevezési és házszám megállapítási eljárások során kell alkalmazni.