Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (III.19.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról.

Hatályos: 2014. 03. 19

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (III.19.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról.

2014.03.19.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény (továbbiakban: Vgtv.) 45. § (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Vgtv. 44/C. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő önkormányzati rendeletet alkotja.

A közszolgáltatás tartalma, területe

l.§

A közszolgáltatás kiterjed Isaszeg közigazgatási területén az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő átvételére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely

2. § (1) Isaszeg város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését a DAKÖV Dabas és Környéke Vízügyi Kft. (2370 Dabas, Széchenyi u. 3., adószám: 10800870-2-13) (továbbiakban közszolgáltató) látja el az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) Isaszeg város közigazgatási területéről a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából kizárólag Isaszeg 0130/3 helyrajzi szám alatti szennyvíztisztító telepen kialakított fogadóhelyen helyezhető el.

(3) Szippantott szennyvizet a város közigazgatási területén földre kiengedni tilos, elhelyezése csak a fogadásra kijelölt szennyvíztisztító-telepen lehetséges.

A közszolgáltató kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a hatályos vízgazdálkodási, környezetvédelmi és közegészségügyi jogszabályi előírások szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles a megrendeléstől számított 72 órán belül az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban begyűjteni, és végleges, ártalommentes elhelyezésre a kijelölt átadási helyre szállítani.

(3) A közszolgáltató nyilvántartást köteles vezetni az ingatlantulajdonostól elszállított szennyvíz mennyiségéről, melyről az önkormányzatnak tárgyévet követő február 15-ig megküldi az adatszolgáltatást.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező közüzemi csatornahálózatba be nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi jogszabályi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint ingatlanán gyűjteni, ideiglenesen tárolni, és megfelelő időben ártalmatlanításra elszállíttatni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a közműpótló létesítményt úgy használni, hogy azzal más személyek vagyonát, testi épségét és a környezetet ne károsítsa.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, megfelelő időben a rendeletben megjelölt közszolgáltatótól azt megrendelni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért e rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.

5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére az önkormányzat képviselő-testülete köt szerződést.

(2) A szerződésben meg kell jelölni.

a.) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,
b.) a teljesítés helyét,
c.) a begyűjtési gyakoriságot,
d.) a felek jogait és kötelezettségeit.
(3) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:
a.) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,
b.) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,
c.) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,
d.) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

A közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei

6. § A közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a Polgári Törvénykönyv - közüzemi szerződésekre vonatkozó - 387-388. §-a szerinti szerződéses jogviszony jön létre.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és

elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás

igénybevételének módja és feltételei

7. § (1) Amennyiben házi szennyvíztisztító berendezéssel az ingatlantulajdonos nem rendelkezik, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe kizárólag háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(3) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat, és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

A közszolgáltatás díja

8. § (1) A szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa közszolgáltatási alapdíjat (továbbiakban: alapdíj) és közszolgáltatási díjat köteles fizetni. Az alapdíj és a közszolgáltatási díj mértékéről a Képviselő-testület minden év december 31-ig dönt. A mindenkori érvényes alap- és közszolgáltatási díjról a közszolgáltató az ingatlanok tulajdonosait köteles tájékoztatni.

(2) Az alapdíjat félévente, a közszolgáltató számlája alapján, az abban megjelölt határidőben köteles a tulajdonos megfizetni.

(3) Az alapdíjon felül fizetendő közszolgáltatási díj számításának alapja az elszállított szennyvíz m3-ben számított mennyisége. A közszolgáltatás díját az elszállított szennyvíz mennyisége után a szolgáltató a közszolgáltatás elvégzése után azonnal, számla ellenében jogosult beszedni.

(4) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak.

(5) Az ingatlantulajdonos szintén mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, amennyiben a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély másolatával igazolja a közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő háztartási szennyvízkezelés és ártalmatlanítás a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, arra alkalmas berendezéssel történik.

(6) A közüzemi csatornahálózatba nem köthető ingatlanok tulajdonosai a beszállított háztartási szennyvíz mennyisége után 50 % kedvezményben részesülnek a közszolgáltatás díjából.

Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

9. § (1) Az ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról külön jogszabályban meghatározottak szerint a közszolgáltató gondoskodik.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkori hatályos adatvédelmi rendelkezést betartani.

Záró rendelkezések

10. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.