Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (I.22.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat kitüntetéseiről

Hatályos: 2015. 01. 22- 2015. 03. 17

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés (i) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 5. § kapott felhatalmazás alapján, elismerő címek és szakmai, valamint gyermekeknek adományozható díjak alapításával, adományozásával elismerését kifejezve azon személyeknek, közösségeknek, akik a város közösségi életében vagy közösségi életének valamely területén, a város lakosságáért, közérdeket szolgáló kimagasló teljesítményt nyújtottak, és ezzel hozzájárultak a város szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez, továbbá az itt tanuló gyermekek részére, akik kitartó szorgalmukkal, tanulmányi eredményeikkel példát mutattak társaiknak, az alábbi rendeletet alkotja

Isaszeg Díszpolgára”

1. §


Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város lakossága nevében az „Isaszeg Díszpolgára” címmel kívánja kitüntetni és az ezzel járó jogokkal felruházni, a városért tevékenykedő legkiválóbbakat, egy életpálya kiemelkedő értékű teljesítményéért, maradandó értékű megbecsülést kiváltó tevékenységért adható.

A cím adományozásának feltételei

2. §


  1. Az „Isaszeg Díszpolgára” cím évente egy főnek adományozható.


  1. A cím magyar és külföldi személy részére egyaránt adományozható.


  1. Az elismerő cím „postumus” is adományozható, ilyen esetben tárgy-és pénzjutalom nem ítélhető oda. A „postumus” kitüntetés egyedi készítésű díszes oklevél.


  1. Az „Isaszeg Díszpolgára” cím adományozásának kihirdetése és a díj átadása a Város Napja ünnepségen, vagy Képviselő-testületi döntés szerinti nemzeti ünnepen történik.
  2. A díszpolgári címmel együtt jár:


  1. egyedi kivitelezésű arany pecsétgyűrű, „Isaszeg Díszpolgára” felirattal, isaszegi címerrel, és a kitüntetés évszámával ellátva, 80.000 Ft értékig,


  1. díszes kivitelű oklevél.


  1. A díszpolgári címmel együtt járó kedvezmények:


  1. a díszpolgárt a Képviselő-testület nyilvános ülésein tanácskozási jog illeti meg,


  1. a díszpolgár meghívása az önkormányzat által szervezett valamennyi ünnepségre és rendezvényre,


  1. a díszpolgárt a polgármester kinevezheti a várost képviselő delegáció vezetőjének,


  1. a díszpolgár két személy részére belépést biztosító tiszteletjegyre jogosult minden olyan művészeti, kulturális, sport stb. eseményre, amelynek rendezője Isaszeg Város Önkormányzata vagy intézményei. A tiszteletjegy a díszpolgár özvegyét is megilleti,


  1. a díszpolgár halála esetén, ha hozzátartozói Isaszeg temetőjében kívánják eltemetni, az Önkormányzat sírját emléksírhelyként tartja nyilván.

„Isaszegért”

3. §


Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az „Isaszegért" cím adományozásával kívánja elismerni a városért tevékenykedő azon kiválóságokat, akik életük folyamán, életük egy szakaszában Isaszegért kiemelkedő tevékenységet végeztek, emberi magatartásukkal, cselekvéseikkel, a társadalmi élet területén követésre méltó példát mutattak.

A cím adományozásának feltételei

4. §


  1. Az „Isaszegért” cím évente egy főnek adományozható.


  1. A cím magyar és külföldi személy részére egyaránt adományozható.


  1. Az elismerő cím „postumus” is adományozható, ilyen esetben tárgy-és pénzjutalom nem ítélhető oda. A „postumus” kitüntetés egyedi készítésű díszes oklevél.


  1. Az „Isaszegért” cím adományozásának kihirdetése és a díj átadása az április 6-i városi ünnepségen történik.


  1. Az „Isaszegért” címmel együtt jár:


  1. egyedi kivitelezésű „Isaszegért” felirattal, isaszegi címerrel, és az adományozás évszámával ellátott ajándéktárgy 40.000 Ft értékig,


  1. egyedi kivitelezésű, az adományozott cím megnevezésével, Isaszeg címerével, és az adományozás évszámával ellátott jelvény,


  1. díszes kivitelű oklevél.


  1. Az „ Isaszegért” címmel együtt járó kedvezmény: rendszeres meghívó az önkormányzat által szervezett valamennyi ünnepségre és rendezvényre.

Szakmai díjak

5.§


  1. Isaszeg életének egyes szakmai területeiért, a város szellemi, lelki, anyagi felemeléséért végzett kiemelkedő munka elismerésére a Képviselő-testület szakmai díjakat alapít, melyeket azon személyek vagy közösségek kaphatnak meg, akik, illetve amelyek Isaszegen dolgoznak, tevékenykednek.


  1. Isaszeg művelődéséért”

A városban lakó minden korosztály művelődésének a magas színvonalú biztosításáért, a könyvtári ellátás fellendítéséért, a helytörténeti múzeumi munkában elért eredmények felmutatásáért, Isaszeg kulturális felemelkedéséért jelentős tevékenységet kifejtő személyek, vagy közösségek kitüntetésére alapított díj.


  1. "Isaszeg közneveléséért"

Isaszeg város gyermekeiért az oktatási és nevelési intézményekben végzett kiemelkedő munka elismeréseként azon pedagógiai munkát végző személyeknek adható díj, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálása terén huzamosabb időn keresztül kiemelkedő munkát végeznek, akik a munkájuk során az életpályájukkal kifejezték a pedagógus élethivatás melletti elkötelezettségüket.



  1. "Isaszeg közigazgatásáért"

Isaszeg város közigazgatásáért, a településen élő lakosokért kiemelkedő köztisztviselői tevékenységet végző személyek kitüntetésére alapított díj.



  1. "Isaszeg környezetéért"

Isaszeg város környezet-és természetvédelme területén, a város rendezettségéért kiemelkedően tevékenykedő, vagy e tevékenységet kiemelkedő módon elősegítő, támogató személy vagy közösség számára adható díj.



  1. "Isaszeg sportjáért"

A verseny-és tömegsport területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek, vagy csoportok elismerésére alapított díj, akik, illetve amelyek kimagasló eredményeket érnek el, hosszantartóan eredményesen szerepelnek egy sportágban. Isaszeg sportéletének segítői, támogatói, színvonal-emelői, az abban kiemelkedően részt vállaló személyek, közösségek munkájának az elismerését is szolgálja a díj.



  1. "Az egészséges Isaszegért"

Isaszeg lakosságának egészségügyi és szociális ellátásában, az egészség megóvásában, a betegségek megelőzésében, gyógyításában kiemelkedő tevékenységet végző személyek és közösségek kitüntetésére alapított díj.



  1. "Isaszeg közbiztonságáért"

A város és lakossága közbiztonsága érdekében végzett kiemelkedő munka elismerésére adományozható díj, ami azon személyeknek, szervezeteknek adható, akik a település és lakossága közbiztonsága érdekében a legaktívabb, legeredményesebb munkát végezték.



  1. „Isaszeg hagyományaiért"

A nemzeti történelmünk megismertetéséért, a közösségi önazonosságtudat megerősítéséért, a szellemi és tárgyi magyar vagy nemzetiségi néphagyomány ápolásáért, megőrzéséért, a nemzeti lovas hagyományok éltetéséért, a felnövekvő nemzedékeknek történő továbbadásáért, a keresztény/keresztyén vallási hagyományaink átörökítéséért, a határokon átnyúló hagyományőrző kapcsolatok kiépítéséért és tartalommal való megtöltéséért, és az épített örökség megóvásáért Isaszegen jelentős tevékenységet kifejtő személyek, vagy közösségek kitüntetésére alapított díj.


  1. „Isaszeg művészetéért"

Az „Isaszeg művészetéért"- díj azoknak az irodalom, a képző-, az ének-, a zene-, a tánc és a színművészet és más művészeti ágakban, valamint a művészeti oktatásban tevékenykedő személyeknek és közösségeknek adományozható, akik (amelyek) az adott területen végzett kiemelkedő munkájukkal a szűkebb és tágabb környezetükben megbecsülést szereztek, Isaszeg város hírnevét gyarapították.

A szakmai díjak adományozásának feltételei

6.§


  1. Szakmai díj évente egy alkalommal adományozható, Isaszegen dolgozó, tevékenykedő személynek vagy közösségnek.


  1. A szakmai díjak „postumus” is adományozhatók, ilyen esetben tárgy-és pénzjutalom nem ítélhető oda.


  1. A szakmai díjak adományozásának kihirdetése és a díjak átadása az adott ágazat országos szakmai ünnepén vagy a Képviselő-testület döntése szerinti helyi vagy intézményi ünnepségen történik, nagy nyilvánosság előtt.


  1. A szakmai díjakkal együtt jár:


  1. egyedi kivitelezésű, a díj megnevezésével, Isaszeg címerével, és az adományozás évszámával ellátott jelvény,


  1. egyedi ajándéktárgy - ami elismerésenként lehet eltérő -, a költségvetési rendeletben erre fedezetet biztosító összegből, a Képviselő-testület határozata szerint,


  1. díszes kivitelű oklevél.

Gyermekeknek adható díjak

7.§


  1. Isaszeg Város Önkormányzata azon szorgalmas és tehetséges tanulók számára, akik kitűnő tanulmányi eredményt érnek el, illetve a sportban vagy bármely művészeti ágban kiemelkedő eredményt felmutató halmozottan hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű gyermekek felkarolása érdekében díjakat alapít.


  1. Isaszeg város kitűnő tanulója”

Azon gyermekeknek adományozható, akik az általános iskolai tanulmányaik során mindvégig Isaszeg közigazgatási területén lévő közoktatási intézményben tanultak és tanulmányaik befejezésekor, valamennyi tanév végén kitűnő tanulmányi eredményt értek el.


  1. Gyermekeink jövőjéért"

A hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, illetve sajátos nevelési igényű kiskorú azon tanulók részére adható díj, akik valamely művészeti ágban vagy sport terén elismerésre méltóan, kiemelkedően magas színvonalú teljesítményt értek el, országos szintű versenyen legalább az első öt helyezett között szerepeltek.

A gyermekeknek adható díjak adományozásának feltételei

8. §


  1. A gyermekeknek adható díjak évente egy alkalommal adományozhatók.


  1. A díjak adományozásának kihirdetése és átadása a Város Napja ünnepségen történik.


  1. A díjak egy személy részére egyszer adományozhatók.


  1. Az „Isaszeg város kitűnő tanulója” díjra való felterjesztéssel együtt, az Isaszegen működő közoktatási intézmény vezetője a tanévzárást követően a kitűnő tanulmányi eredményt elért gyermekek névsorát, valamint a kitűnő tanulmányi eredményeket igazoló, hitelesített bizonyítvány-másolatokat, elküldi a polgármesternek címezve.


  1. A díjjal együtt jár:
  1.  jelképes összegű, legfeljebb 10.000 Ft értékű ajándéktárgy (díszes kivitelű mappa, gravírozott toll, könyv stb.),


  1. és díszes kivitelű oklevél.


  1. A „Gyermekeink jövőjéért” díj adományozására minden év június 15-ig tehetnek javaslatot a Képviselő-testület tagjai, a bizottsági tagok, valamint a város oktatási intézményeinek igazgatói és gyermekvédelmi felelősei.


  1.  A díjjal együtt jár:


  1. természetbeni támogatás az adott művészeti ághoz kapcsolódó eszközök, kellékek formájában, illetve a sport terén sportruházat és sportfelszerelés 30.000 Ft összegben,


  1. és díszes kivitelű oklevél.


  1. Az ajándéktárgyakat a „Segítőkéz” Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa vásárolja le és azt számlával igazolja. Megosztott díjazás esetén a Képviselő-testület dönt a díjazás összegéről.

Általános rendelkezések

9. §


  1. Az önkormányzat által alapított valamennyi címre, díjra javaslatot tehet részletes indoklással a felterjesztett személy, vagy közösség tevékenységének méltatásával:


  1. minden isaszegi lakos,


  1. minden isaszegi székhelyű és bejegyzett társaság, szervezet, egyesület,


  1. minden Isaszegen működő intézmény és


  1. minden bejegyzett párt helyi szervezete.


  1. A javaslatokat zárt borítékban elhelyezve, a boríték külső részére ráírva a javaslattevő nevét, a javasolt cím, díj elnevezését (pl.: „Isaszeg díszpolgára”, „Isaszegért”, „Isaszeg művelődéséért”, stb.) írásban kell benyújtani a polgármesternek címezve.


  1. A javaslatokat – a 8§ (4), (6) kivételével- az adott év február hónap utolsó napjáig kell benyújtani. a (2) bekezdésben meghatározottak szerint.

Az adományozás rendje

10.§


  1. A kitüntetések odaítélése és adományozása a Képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik.


  1. A döntést minden esetben zárt ülésen, titkos szavazással, minősített többséggel kell meghozni. Amennyiben a meghatározottaknál több jelölt kap minősített többségű szavazatot, úgy ismételt szavazásra kerül sor. A szavazólapra azonban már csak azok nevei kerülhetnek fel, akik minősített többségű szavazatot kaptak. Szavazategyenlőség esetén ezt az eljárást a döntésig kell folytatni.


  1. A Képviselő-testületi döntést megelőzően, az érintett szakmai bizottságok zárt ülésen állapítják meg a benyújtott javaslatok érvényességét.


  1. A kitüntetési javaslatok előzetes elbírálásában részt vevő bizottságok névsorát a 1. sz. melléklet tartalmazza


  1. Évente összesen öt kitüntetés adható.


  1. Évente egy alkalommal, egy főnek adható „postumus” kitüntetés.


  1. Az „Isaszeg város kitűnő tanulója” és a „Gyermekeink jövőjéért” díj évente több gyermeknek is adható.


  1. „Isaszeg Díszpolgára" és "Isaszegért" kitüntetést egy személy csak egyszer kaphat.


  1. A szakmai kitüntetések közül egy személy, 10 évenként, összesen csak egyet kaphat.

Kitüntetések előkészítése

11. §


  1. A kitüntetéseket – a Képviselő-testület döntésének megfelelően – a Polgármesteri Hivatal készíti elő és gondoskodik a kitüntetésekkel összefüggő feltételrendszer biztosításáról.


  1. A kitüntetésekkel kapcsolatos javaslatokat – az ügykezelésnek megfelelően, a beérkezéstől a döntésig – az elbírálás egész folyamata alatt bizalmasan kell kezelni.

Pénzügyi fedezete

12. §


A kitüntetésekkel járó emléktárgyak, jelvények stb. fedezetét az éves költségvetési rendeletben az évente adható kitüntetések számának és pénzösszegének figyelembe vételével kell meghatározni.

Kitüntetések átadása

13. §


  1. A kitüntetéseket minél nagyobb nyilvánosság előtt ünnepélyes keretek között kell átadni, az egyes díjaknál megnevezett ünnepségeken.


  1. A kitüntetéseket a polgármester, az ő akadályoztatása esetén az általa kijelölt személy jogosult átadni.

Közzététel

14. §


(1) A kitüntetettekről szóló méltatást a szokásos módon, a rendelkezésre álló helyi médiában közzé kell tenni, gondoskodni kell az esemény megfelelő dokumentálásáról és archiválásáról. E rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza a kitüntettetek listáját.


(2) A kitüntetés időpontját, a kitüntetettek nevét az erre a célra rendszeresített könyvben rögzíteni kell.

Záró rendelkezés

15. §


A rendelet  kihirdetése napján lép hatályba és hatályba lépésével egyidejűleg a az önkormányzat kitüntetéseiről szóló 10/2012. (III. 28.) Önk. rendelet hatályát veszti.








     Tóthné Pervai Katalin                                              Hatvani Miklós

                 jegyző                                                         polgármester