Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (IV.15.) önkormányzati rendelete

A víz és csatorna közműfejlesztés rendjéről

Hatályos: 2015. 04. 15

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (IV.15.) önkormányzati rendelete

A víz és csatorna közműfejlesztés rendjéről

2015.04.15.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya Isaszeg város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya a jellemzően beépített területeken megvalósuló vízközmű létesítményekre terjed ki, amely vízközmű létesítmények kiépítését, felújítását, korszerűsítését az Önkormányzat az érdekeltek együttműködésével valósítja meg.

(3) A rendelet személyi hatálya azokra a természetes személyekre és jogi személyekre, valamint társasházakra terjed ki, akik a (2) bekezdés szerinti területen ingatlantulajdonosnak vagy haszonélvezőnek/használónak minősülnek és a megvalósuló vízközmű létesítmények használatában érdekeltek.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó vízi közmű létesítményeket az önkormányzat vízközmű társulat közreműködésével valósítja meg.

1. Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Érdekeltek: a közterületen megvalósuló vízközmű létesítménnyel határos ingatlanok tekintetében az ingatlantulajdonnal, haszonélvezeti joggal, földhasználati joggal rendelkező magánszemélyek és jogi személyek.
b) Érdekeltségi hozzájárulás: az érdekelt általa vízközmű társulatnak fizetendő pénzbeli hozzájárulás.
1. A rendelet célja

3. § (1) A rendelet célja, hogy Isaszeg város területén elősegítse a zömmel beépített lakóterületeken a közműszolgáltatások teljes körű biztosítását, ennek érdekében közmű-beruházások fejlesztési költségeinek viselésével járó terheket az önkormányzat az érintett ingatlanok tulajdonosaival megossza.

(2) Az (1) bekezdésben megfogalmazott cél megvalósításához Isaszeg Város Önkormányzat az érintett ingatlantulajdonosokat vízközmű létesítmények építése esetén a vízközmű társulat útján vonja be a beruházás megvalósításába.

1. A beruházások kezdeményezése, szervezése

4. § (1) Az önkormányzat közműfejlesztési programjához kapcsolódóan tájékoztatja az érdekelt ingatlantulajdonosokat a következők szerint:

a) tájékoztatás a beruházás tartalmáról, a fedezet mértékéről, biztosításáról,

b) egyeztetés a tervekről, az építéshez szükséges engedélyek megkérése előtt, a várható bekerülési költség ismertetése tervezői költségbecslés alapján,

c)tájékoztatás az egy ingatlanra jutó várható beruházási költségről,
nyilatkozattételre felhívás arról, hogy az egy ingatlanra jutó beruházási költséget az érdekelt vállalja-e,
d)tájékoztatás az együttműködés módjáról.
(2) Az e rendelet (a továbbiakban rendelet) hatálya alá tartozó beruházások kezdeményezője az önkormányzat, a vízközmű építések szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos önkormányzati feladatokat a Képviselő-testület megbízása alapján a Polgármesteri Hivatal és a vízközmű társulat illetve a hivatal és társulat együttesen látja el.
(3) A rendelet alkalmazása során az érdekeltek hozzájárulásával és a vízközmű társulat együttműködésével megvalósítható építési munkák: szennyvíz közműépítés, csapadékvíz elvezető alrendszerek, csatornák, árkok, műtárgyak építése.
1. Vízközmű társulat közreműködésével megvalósítandó beruházások

5. § (1) A szennyvíz és csapadékvíz közmű építésének együttműködési formáját az érdekeltek maguk határozzák meg.

(2) A szennyvízcsatorna és csapadékvíz elvezetés megvalósítására irányuló beruházás kezdeményezője és lebonyolítója az önkormányzat.

(3) Az önkormányzat segíti és támogatja a vízgazdálkodási társulat szervezését, megalakulását.

(4) Az önkormányzati támogatás formái lehetnek:

a) a felmerült költségek megelőlegezése,

b) hozzájárulás az építés költségeihez, amennyiben a társulat tevékenysége az önkormányzat által előzetesen meghatározott terület ellátását célozza,

c) a vízgazdálkodási társulat által felvett hitelre készfizető kezesség vállalása,

d) pályázati lehetőség esetén a tervek, dokumentációk elkészíttetése,

e) társberuházói szerződéskötés a társulattal.

(5) Az önkormányzati támogatás mértékét a mindenkori gazdasági helyzet és az önkormányzat éves költségvetése keretei között a Képviselő-testület határozza meg.

(6) A beruházás teljes költsége a bekötővezeték kiépítésének, valamint az üzemeltetéshez szükséges tartozékok, berendezések létesítésének, biztosításának költségeit is tartalmazza.

(7) Szennyvíz vízközmű megvalósítása esetében az egy telken lévő, vagy épülő több önálló rendeltetési egység (lakás, üzlet, műhely, stb.) a hozzájárulást az önálló rendeltetési egységek száma alapján számított szolgáltatási igény és az alap hozzájárulás szorzataként kell meghatározni és megfizetni. Csapadékvíz vízközmű megvalósítása esetében a hozzájárulás összegét beépíthető ingatlanonként, társasházak esetében társasházi ingatlanonként kell számítani és megfizetni.

(8) Amennyiben az ingatlan már rendelkezik szennyvíz bekötéssel, úgy a hozzájárulást az igénynövekedés után kell megfizetni.

(9) A szennyvíz és csapadékvíz elvezetést szolgáló érdekeltségi hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem személyhez, hanem az ingatlanhoz, a lakáshoz vagy a rendeltetési egységhez kötődik, a jogosultság az új tulajdonosra, haszonélvezőre/használóra átszáll.

6. Záró rendelkezés

1. § Ezen rendelet 2015. április 15-én 17.00-kor lép hatályba.