Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015. (VI.4.) önkormányzati rendelete

A sportról

Hatályos: 2020. 02. 20

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015. (VI.4.) önkormányzati rendelete

A sportról

2020.02.20.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy megalapozza Isaszeg Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert és a mindenkori helyi költségvetési rendelet alapján, Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete döntései szerint meghatározza a helyi sporttevékenység finanszírozásának módját.

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

1) az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, testnevelési
és sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre;
2) az önkormányzat közigazgatási területén működő, továbbá a helyi, sporttevékeny-
ségben résztvevő magánszemélyekre, egyesületekre, civil szervezetekre.

3. § (1) Az önkormányzat sportfeladatait az önkormányzat sportkoncepciója a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően részletesen tartalmazza.

(2) A sportkoncepció megalkotása, felülvizsgálata, végrehajtása során kiemelt figyelmet kell fordítani:

a) a diáksporttal kapcsolatos feladatok meghatározására és támogatására,

b) a szabadidő tartalmas eltöltését célzó, valamint a verseny- és élsport előmozdítására,

c) a sportszervezetek utánpótlás nevelésének támogatására,

d) a meglévő sportlétesítmények többfunkciós használatának biztosítására.

4. § (1) Az önkormányzat – testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseivel összhangban – mindenkori lehetőségeinek megfelelően - támogatja a sporttal foglalkozó helyi szervezeteket, egyesületeket.

(2) Az általa fenntartott sportlétesítmények használatát biztosítja a mindenkori önkormányzati szabályzatok, határozatok szerint. A sportegyesülettel, a sporttevékenységet is folytató civil szervezetekkel a létesítmények tartós és rendszeres használatának feltételeit illetően bérleti szerződés vagy megállapodás rendelkezik.

5. § (1) A Képviselő-testület a mindenkori éves költségvetésében dönt a sportlétesítmények és sporttevékenységek fejlesztéséről.

A fejlesztéseknél előnyben lehet részesíteni azokat a fejlesztési programokat, amelyek
a) a multifunkcionális létesítmények kialakítását célozzák meg,
b) a lakosság minél szélesebb rétegét mozgósítják,
c) a sportturizmust is szolgálják.
(2) Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez, állagmegóvásához, indokolt fejlesztéséhez szükséges fedezetet éves költségvetésében biztosítja.
(3) Az önkormányzat - mint tulajdonos - a helyi sportlétesítmények üzemeltetéséről külön szerződésben meghatározott feltételekkel gondoskodhat.
(4) A felsorolt létesítmények feladatait a fenntartó kezelésében lévő dokumentumok (alapító okirat, szervezeti és működési szabályzat) tartalmazzák. Törvényességi ellenőrzésüket, felügyeletüket a jogszabályban meghatározott rend szerint végzi az önkormányzat és az arra jogosult szervezetek.

6. §

1. Az önkormányzat az iskolai sporttevékenység végzéséhez szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosításáról gondoskodik.
2. A köznevelési intézmények testnevelési alapfeladataik ellátásán túl részt vesznek a település sportegyesületeinek utánpótlás nevelésében, figyelembe véve a gyermekek és az ifjúság különböző korcsoportjainak életkori sajátosságait.
3. A köznevelési intézmények és a város önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetek együttműködnek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.

7. § Az önkormányzat az egészségmegőrzés, a fizikai fittség fokozása, az egészséges, mozgásban gazdag életmód iránti igény további felkeltése érdekében szerepet vállal a szabadidősport feltételeinek fejlesztésében.

8. §

1. A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelést, a nők és a családok sportját, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportját, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolítását az önkormányzat támogatja.
2. A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelési tevékenységet segíti, az önkormányzat:
a) a szabadtéri sportlétesítmények fejlesztésével, kialakításával,
b) játszóterek, szabadidőparkok további kialakításával, fejlesztésével,
c) a településen működő sportszervezetekben az amatőr versenyző utánpótlásnevelésének támogatásával,
d) az úszás oktatásának elősegítésével,
e) a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának területén az önkormányzat a visszatérő hagyományos sporteseményeket és rendezvényeket támogatja.

9. §

1. Az önkormányzat részt vesz a nemzetközi, a testvér-települési sportkapcsolatok építésében, ápolásában
a) testvér-településekkel való sportkapcsolatok kiépítésével lehetőséget biztosítsportrendezvényeken való szereplésre,
b) nemzetközi jelentőségű helyi sportesemények,tevékenységek,valamintavárosi
sportszervezetek nemzetközi sportrendezvényeken való részvételét támogatja.

10. §

1. Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn és működteti:
a. városi tornacsarnok,
b. városi sportpálya,
c. az önkormányzat intézményeiben lévő tornatermek és az intézményekhez tartozó sportpályák.

11. § Külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja és az általa létrehozott Humán Bizottság1 segíti. A Humán Bizottság1 feladat- és hatásköreit Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete mindenkor hatályban lévő Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelete szabályozza.

1Módosította a 9/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 02. 20-tól
2Módosította a 9/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 02. 20-tól

12. § Az köznevelési intézményekben folytatott tanórán kívüli sporttevékenység éves pénzügyi feltételeit az önkormányzat az intézményi költségvetésben lehetőségei szerint biztosítja.

(2) A képviselő-testület támogatja évenként a költségvetésben meghatározott összegben Isaszeg településen működő, sport- és szabadidős tevékenységet végző egyesületeket, civil szervezeteket.

(3) Az önkormányzat éves költségvetése elfogadása előtt az önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetek tájékoztatása alapján, a következő évi terveik ismeretében alakítja ki a költségvetésében az adott évi sporttevékenység, működtetés támogatását.

(4) Az önkormányzat a sportcélú támogatások összegéről az éves költségvetési rendeletében dönt. A támogatás forrásai a sporttörvény alapján az állam által biztosított normatív támogatás, valamint az önkormányzat saját bevételei.

(5) Az önkormányzat az éves költségvetési beszámolója előtt a támogatott szervezetektől tájékoztatót vagy beszámolót kér az előző évi szakmai és gazdálkodási munkájukról.

(6) Az önkormányzat évente helyi pályázatot ír ki a civil szervezetek, egyesületek támogatására, amely a sport területét is érinti.

(7) Az önkormányzati sport célú támogatásban részesülők kötelesek a sporttörvény előírásai és az önkormányzattal kötött megállapodás szerint tevékenykedni, a törvényi előírások vagy a vállalt kötelezettségeik megszegése a támogatások megvonásával járhat.

13. § (1) Csak nyilvántartásba vett, Isaszegen működő és városi illetékességű, adószámmal

rendelkező sportszervezetek részesülhetnek támogatásban,
(2) A támogatás célja, hogy teljesítményorientált jellege mellett érvényesüljenek
a) a városi sportpolitika célkitűzései,
b) a sportág közkedveltsége,
c) a városon belüli tradíciói,
d) eredményessége,
e) az utánpótlás bázis megléte és nagysága,
f) a technikai feltételek megléte és minősége szempontja.
(3) Az egyesületek a megítélt önkormányzati támogatás, a pályázati források és a szponzoroktól kapott támogatás alapján az általuk működtetett sportágak terén a személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek figyelembevételével vállalják a legmagasabb szintű versenyeztetést.
(4) Az a sportág, amely a biztosított személyi, tárgyi és pénzügyi feltételektől elvárható versenyzési szinttől magasabban teljesít, magasabb osztályba jut, ott a működéséhez szükséges plusz források pályázati vagy szponzori támogatásból biztosíthatóak.
(5) Az egyesületi keretek közé újonnan belépő szakosztályok esetében:
a) a Képviselő-testület megvizsgálja a tömegsport szintű támogatás lehetőségét;
b) a Képviselő-testület megvizsgálja az önálló szakosztályként történő működtetés lehetőségét az erre vonatkozó igény esetén, figyelembe véve a
benyújtott szakmai-gazdasági beszámolót, az elért teljesítményt, az utánpótlás-nevelést és a közönségi érdeklődésre számot tartó tényezőket.

14. §

1. A település közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni, a sportrendezvényért a szervező felel.
Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek az önkormányzat felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett terület kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényeket.
2. Közterületeken rendezvények a közterületek használatáról szóló rendeletnek megfelelően szervezhetők és megtartásukhoz az önkormányzat - képviselőjének vagy megbízottjának - előzetes tulajdonosi hozzájárulása és közterület használati megállapodás szükséges.
3. Az önkormányzat tulajdonában vagy az önkormányzati intézmények tulajdonában, illetve kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani.

15. § (1) Az önkormányzat a település sportéletének fejlesztését elősegítő magán- és jogi személyeket, a sikeres sportolókat és sportszervezeteket a helyi kitüntetések adományozásáról szóló önkormányzati rendelet szerint Isaszeg Sportjáért kitüntetésben részesítheti.

(2) A városhoz kötődő, országos és nemzetközi sikereket elért sportolóknakaz intézmények, közterületek elnevezésekor – a vonatkozó rendelet szabályai szerint - méltó emléket állíthat.

16. § (1) E rendelet 2015. június 4-én 17.00 órakor lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a sportról szóló 19/2011. (IV.27) önkormányzati rendelet hatályát veszti.