Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete

Isaszeg Város Történelmi Emléknapjáról

Hatályos: 2015. 02. 19

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete

Isaszeg Város Történelmi Emléknapjáról

2015.02.19.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése (a) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 5. §-ában kapott felhatalmazás alapján az 1848-49-es szabadságharc isaszegi diadalának emlékére ezen rendeletet alkotja

1. § (1) A Képviselő-testület Isaszeg Város polgárai nevében tisztelettel adózik az isaszegi csatában részt vett, a hazánkért hősies önfeláldozással küzdő bátor embereknek, külön elismerését kifejezve a csatában résztvevő tábornokoknak Görgey Artúrnak, Aulich Lajosnak, Damjanich Jánosnak, Klapka Györgynek és az elesett isaszegi katonáknak.

(2) A Képviselő-testület az 1848-49-es szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjárata legfényesebb győzelmének az 1849. április 6. napján megvívott isaszegi csata diadalát Isaszeg Város Történelmi Emléknapjává nyilvánítja.

(3) Isaszeg Város Történelmi Emléknapját minden év április hó 6. napján kell megtartani.

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat által fenntartott nevelési és közművelődési intézmények tekintetében minden év április hónap 6. napját, amennyiben az munkanapra esik, nevelés nélküli munkanappá nyilvánítja, azzal a céllal, hogy a nevelési intézményekbe járó gyermekek, a Történelmi Emléknapon rendezett ünnepségeken részt vegyenek, ily módon is tisztelegve a hősök emléke előtt.

3. § A Képviselő-testület felkéri Isaszeg város polgárait és közösségeit, határon belüli és külföldi barátait, a testvértelepüléseket, hogy a település e sorsformáló eseményét, az eseményekhez méltó módon, ünnepélyes rendezvények keretében ünnepeljék meg minden évben.

4. § A Képviselő- testület az emléknaphoz szorosan fűződő Történelmi Emléknapok eseménysorozat programjainak megszervezésével a Dózsa György Művelődési Otthon és Múzeumi Kiállítóhely intézményvezetőjét bízza meg.

5. § A hivatalos önkormányzati rendezvény költségét minden évben a költségvetési rendeletben biztosítja Isaszeg Város Önkormányzata.

6. §

1. E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.
2. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 19/2009.(VI.19.) önkormányzati rendelettel módosított az Isaszeg Város Napjáról és Isaszeg Város Történelmi Emléknapjáról szóló 15/2009. ( V. 22.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.