Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016. (V.25.) önkormányzati rendelete

A Virágos Tiszta Isaszegért elismerő cím adományozásáról

Hatályos: 2023. 11. 16

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016. (V.25.) önkormányzati rendelete

A Virágos Tiszta Isaszegért elismerő cím adományozásáról

2023.11.16.

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés (i) pontjában kapott felhatalmazás alapján és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a „Virágos Tiszta Isaszegért” elismerő cím adományozásáról az alábbi rendeletet alkotja

I. A cím alapítása

1. § (1) Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Virágos Tiszta Isaszegért” elismerő címet alapít a település esztétikus képének kialakítása, kulturált lakókörnyezetének fejlesztése céljából, a zöldfelületek bővítése, gondozása érdekében.

(2) A „Virágos Tiszta Isaszegért” elismerő címre pályázhat, vagy jelölhető a település közigazgatási területén lévő lakóingatlan tulajdonosa vagy használója.

(3) A „Virágos Tiszta Isaszegért” elismerő címet évente legfeljebb 20 pályázó, jelölt nyerheti el.

(4) Az elismerés formája a „Virágos Tiszta Isaszegért” feliratú, 20 cm x 30 cm nagyságú, a település címerét ábrázoló, valamint az adományozás évét megjelölő, falra szerelhető kerámia tábla; az önkormányzat költségvetésének általános tartalékkerete terhére.

(5) A (4) bekezdés szerinti kerámia táblát az elismerő címmel érintett lakóingatlannak közterület felé eső homlokzatára kell rögzíteni. A rögzítésről a lakóingatlan tulajdonosa, használója gondoskodik.

(6) Abban az esetben, ha a (4) bekezdés szerinti kerámia tábla a lakóingatlan homlokzatára történő rögzítés után megsemmisül, vagy megsérül, annak pótlásáról kérelemre Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete gondoskodik a kérelmező költségére.

II. A cím adományozása

2. § (1) A „Virágos Tiszta Isaszegért” elismerő cím adományozható annak a lakóingatlan tulajdonosnak, használónak; akinek az ingatlanán található épület, kert, udvar (a beültetett virágok és növények vonatkozásában is) harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetéhez. Az ingatlanát és az ingatlan előtt, mellett vagy mögött lévő közterületet kiváló minőségben gondozza, tisztán, rendben tartja és virágosítja. A növények, a fák, cserjék, évelők, örökzöldek, egynyári virágok, gyepfelületek minősége harmonizál az épített és természeti környezettel, vagy a gondozott környezetben a praktikussági és kényelmi szempontok dominálnak a tér és kert kialakításnál.

(2) A Pénzügyi, Jogi, Városfejlesztési Bizottság helyszíni ellenőrzés után tesz javaslatot az elismerő cím adományozására.

(3) Az elismerő cím adományozásához és visszavonásához a Képviselő- testület minősített többségű döntése szükséges.

(4) Az elismerő címet elnyert lakóingatlan tulajdonosa, vagy használója a cím elnyerésének évét követő 5 egymást követő évben nem vehet részt a pályázaton az elismerő címmel érintett ingatlan vonatkozásában.

(5)1 Az elismerő címben részesültek listájáról a Polgármesteri Hivatal Kabinetirodája az önkormányzat hivatalos honlapján nyilvántartást vezet.

(6) Abban az esetben, ha az elismerő címmel érintett ingatlan a cím elnyerésének évét követő 5 egymást követő éven belül elidegenítésre kerül, vagy annak használója személyében változás történik, úgy az új tulajdonos, használó személyére a (4) bekezdésben foglalt korlátozás nem vonatkozik.

III. Eljárási szabályok

3. § (1)2 A „Virágos Tiszta Isaszegért” elismerő címre az 1. melléklet szerinti jelentkezés 2024. évben május 15-ig, azt követően minden évben április 15-től szeptember 15-ig nyújtható be személyesen, vagy postai úton Isaszeg Város Polgármesteréhez (2117 Isaszeg, Rákóczi u. 45.).

(2) „Virágos Tiszta Isaszegért” elismerő címre jelentkezőként a lakóingatlan nagykorú természetes személy tulajdonosa, illetve használója; jelölőként Isaszeg Városban lakcímmel rendelkező és ott életvitelszerűen lakó nagykorú természetes személy nyújthatja be.

(3)3 Az elismerő cím adományozásáról a Képviselő-testület 2024. évben legkésőbb május 30-ig, azt követően évente legkésőbb október 30-ig dönt a Pénzügyi, Jogi, Városfejlesztési Bizottság javaslata alapján.

IV. A címek átadása

4. § (1)4 Az elismerő címek - a kerámia tábla és egy díszoklevél - 2024. évben az augusztus 20-i városi ünnepségen, azt követően évente egy alkalommal, a polgármester által meghatározott időpontban, ünnepélyes keretek között kerülnek átadásra.

(2) Az elismerő címmel kitüntetettek nevét közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján, az Isaszegi Önkormányzati Tájékoztatóban, és a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján (2117 Isaszeg Rákóczi u. 45.).

V. A címek visszavonása

5. § (1) Az elismerő cím mindaddig a díjazott tulajdonost illeti, ameddig arra a kitüntetett érdemtelenné nem válik.

(2) A Pénzügyi, Jogi, Városfejlesztési Bizottság saját hatáskörében vagy a hozzá érkezett kezdeményezés alapján felülvizsgálja az adományozott „Virágos Tiszta Isaszegért” elismerő címet és a Képviselő-testületnél kezdeményezheti annak visszavonását.

(3) Érdemtelen az elismerő címre az akinek:

a) az ingatlana, vagy

b) az ingatlana előtti közterület rendezetlenné, elhanyagolttá vált, vagy parlagfűvel fertőzött lett.

(4) Amennyiben a Képviselő-testület az elismerő címet visszavonja, úgy az ingatlan tulajdonosa, használója az adományozott, 1. § (4) bekezdése szerinti

táblát a továbbiakban nem jogosult használni, köteles azt a döntés közlését követő 8 napon belül leszerelni.

VI. Záró rendelkezés

6. § Ez a rendelet 2016. május 25-én 17:00-kor lép hatályba.

1

A 2. § (5) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (3) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (1) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.