Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2016. (X.19.) önkormányzati rendelete

Az érdekeltek részvételével megvalósuló útépítések útfelújítások és korszerűsítések szervezéséről finanszírozásáról és az út érdekeltségi hozzájárulásról

Hatályos: 2016. 11. 01

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2016. (X.19.) önkormányzati rendelete

Az érdekeltek részvételével megvalósuló útépítések útfelújítások és korszerűsítések szervezéséről finanszírozásáról és az út érdekeltségi hozzájárulásról

2016.11.01.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

(1) A rendelet területi hatálya Isaszeg város közigazgatási területére terjed ki.
(2) A rendelet tárgyi hatálya a jellemzően beépített területeken megvalósuló út közmű létesítményekre terjed ki, amely út létesítmények kiépítését, felújítását, korszerűsítését az Önkormányzat az érdekeltek együttműködésével valósítja meg.
(3) A rendelet személyi hatálya azokra a természetes személyekre és jogi személyekre valamint társasházakra terjed ki, akik a (2) bekezdés szerinti területen ingatlantulajdonosnak vagy haszonélvezőnek/használónak minősülnek és a megvalósuló út- és közmű létesítmények használatában érdekeltek. A rendelet hatálya nem terjed ki az 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (1) bekezdése szerinti (újonnan beépítésre szánt illetve rehabilitációra kijelölt) területeken megvalósított, illetve megvalósítandó beruházásokra.

2. § A rendelet célja

(1) A rendelet célja, hogy Isaszeg város területén elősegítse a zömmel beépített lakóterületeken a közlekedési feltételek fejlesztését, valamint a közműszolgáltatások teljes körű biztosítását, ennek érdekében az út közmű fejlesztési költségeinek viselésével járó terheket az önkormányzat az érintett ingatlanok tulajdonosaival megossza.

(2) Az (1) bekezdésben megfogalmazott cél megvalósításához Isaszeg Város Önkormányzata az érintett ingatlantulajdonosokat együttműködési megállapodás útján vonja be a beruházás megvalósításába.

II. Fejezet

A beruházások kezdeményezése, szervezése

3. § (1) Az önkormányzat a tervezetett útépítésekre vonatkozó, egyedi határozaton alapuló döntéshez kapcsolódóan tájékoztatja az érdekelt ingatlantulajdonosokat a következők szerint:

- tájékoztatás a beruházás tartalmáról, a fedezet mértékéről, biztosításáról,
- egyeztetés a tervekről, az építéshez szükséges engedélyek megkérése előtt, a várható bekerülési költség ismertetése tervezői költségbecslés alapján,
- tájékoztatás az egy ingatlanra jutó várható beruházási költségről,
- nyilatkozattételre felhívás arról, hogy az egy ingatlanra jutó beruházási költséget az érdekelt vállalja-e,
- tájékoztatás az együttműködés módjáról.
(2) Az e rendelet (a továbbiakban rendelet) hatálya alá tartozó beruházások kezdeményezettje az önkormányzat, az útépítések szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos önkormányzati feladatokat a Képviselő-testület megbízása alapján a Polgármesteri Hivatal látja el.
(3) A rendelet alkalmazása során az érdekeltek hozzájárulásával megvalósítható útépítési munkák: helyi közút területén, hatósági engedély alapján új útpálya építése, hatósági engedélyhez kötött útfelújítási munkák, hatósági engedély nélkül végezhető út felújítási és korszerűsítési munkák, így különösen a meglévő útpálya megerősítése, szilárd burkolattal vagy új kopóréteggel ellátása, - amely indokolt esetben kiterjed az ingatlanok közúti csatlakozásának kiépítésére, - melyek megvalósítása érdekében - a közúti közlekedésről szóló többször módosított 1988. évi I. tv. 47. § 15. pontjában érdekeltek az önkormányzattal útépítési együttműködési megállapodást kötnek.

III.fejezet

Útépítési együttműködési megállapodás

4. § (1) Az önkormányzat a 3. § (3) bekezdésében szabályozott esetben útépítési együttműködési megállapodást köthet a közút használatában érdekeltekkel, mely megállapodásban minden érdekelt önkéntesen, szerződő félként vehet részt.

(2) a) Az útépítési beruházás csak abban az esetben kezdhető meg, ha a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó együttműködési megállapodást és az ahhoz kapcsolódó jelzálog szerződést minden érintett lakos aláírta, és a befizetések legalább 94%-ban (a részt nem vevő ingatlanok számát nem egész szám esetében felfelé kerekítve) a megadott határidőben befizetésre kerültek. Az útépítési együttműködési megállapodást a Polgármester jogosult az önkormányzat részéről aláírni.

b) Az útépítési hozzájárulást egy összegben, az önkormányzat által megadott számlára kell befizetni. A hozzájárulás cél szerinti felhasználásáért az önkormányzat felelősséget vállal.

c) Az önkormányzat az érdekeltek által befizettet hozzájárulást a hibátlan teljesítés feltételével használja fel, azoknak a munkáknak a műszaki átadás-átvételét követően, amelyekhez az érdekelt ingatlantulajdonosok a hozzájárulást befizették.

d) A c) pont szerinti pénzfelhasználásról az önkormányzat vagy meghatalmazottja tájékoztatja az érdekelt ingatlan tulajdonosokat, a tájékoztatás tartalmazza az érdekeltségi hozzájárulással finanszírozott munkák tényleges bekerülési költségét. A műszaki átadás-átvétel időpontját, annak lényeges megállapításait.

(3) Az útépítési együttműködési megállapodásban a hozzájárulás összegét beépíthető ingatlanonként, társasházak esetében társasházi ingatlanonként kell számításba venni és így is kell előírni.

(4) A közös tulajdonban álló ingatlanok esetén az önkormányzat részéről nem követelhető meg, hogy az útépítési együttműködési megállapodást valamennyi tulajdonos aláírja, elegendő a tulajdonközösségben állók közül egy tulajdonos kötelezettség vállalása.

(5) Haszonélvezeti/használati joggal terhelt ingatlan esetében a haszonélvező/használó vagy a tulajdonos jogosult az együttműködési megállapodás megkötésére.

(6) A két vagy több oldalról érintett ingatlan esetében az időben előbb megépült út, valamennyi feltétel fennállása esetén a gépkocsi bejáró, ennek hiányában a személybejáró csatlakozása, ezeket követően az ingatlan címe (házszámozása) szerint kell az érdekeltséget megállapítani.

(7) Az előző időben megépített szilárd burkolatú közút megléte esetén mentesül az útépítési érdekeltségei hozzájárulás megfizetése alól az ingatlan tulajdonosa, ha a korábbi útépítési érdekeltségi hozzájárulását megfizette és a megfizetés tényét hitelt érdemlően igazolja.

(8) Minden további feltétel nélkül mentesül az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetése alól annak az ingatlannak a tulajdonosa, amely ingatlan az 1990. évet megelőzően állami- tanácsi kivitelezésben, vagy társadalmi összefogás eredményeként létrejött, aszfalt burkolattal megépített közúttal közvetlenül határos.

IV. Fejezet

Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megállapítása és fizetése

5. § (1) Az önkormányzat beruházásában megvalósuló útépítési munkák esetén, a beruházás egyedi sajátosságainak mérlegelésével, az alábbi költségek vehető figyelembe bekerülési költségként az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megállapításánál:

a) a tervezés költségei közül az engedélyes és a kiviteli tervdokumentáció költsége,

b) a kivitelezési munkák teljes költsége,

c) a költségeket terhelő vissza nem igényelhető ÁFA összege.

(2) A közműfejlesztési hozzájárulás mértéke ingatlanonként:

a) természetes személy esetében 200.000 Ft,

b) jogi személy esetében 200.000 Ft + ÁFA,

melyet az önkormányzat által elkülönített számlára kell befizetni.

(3) Az útépítési hozzájárulás kötelező melléklete a közműfejlesztéssel érintett lakóingatlanra vonatkozó jelzálog terhelési szerződés.

(4) Az útépítési szándékát a képviselő-testület egyedi döntésben határozza meg. A határozatban foglalt utcákra vonatkozó útberuházások megvalósítási sorrendiségének feltételeit, az útépítési érdekeltségi hozzájárulás e rendelet 5. § (2) szerinti: - a képviselő-testület az önkormányzat gazdasági teljesítőképességének figyelembevételével írja elő. A közműfejlesztési hozzájárulás összegét az együttműködési megállapodásban meghatározott feltételek mellett kell megfizetni. A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.

(5) A 4. § (2) a) pontjában foglalt feltételek teljesülését követő első rendes ülésen dönt a Képviselő-testület az adott utcá(k)ra vonatkozó beruházás pályáztatásáról. A döntésről szóló Képviselő-testületi határozat tartalmazza a beruházás műszaki, gazdasági paramétereit, amely alapján a képviselők tájékoztatást nyújtanak az érintetteknek a fejlesztés megkezdéséről, vagy a szükséges feltételek hiánya esetén a beruházás meghiúsulásáról.

V. Fejezet

Záró rendelkezés

6. §

1. E rendelet alkalmazásában:
a) Érdekeltek: a közúti közlekedésről szóló többször módosított 1988. évi I. tv. 47. § 15. pontjában meghatározott személyek (a közúttal határos ingatlantulajdonnal, földhasználati joggal, ipari, közlekedési, kereskedelmi vagy mezőgazdasági tevékenység céljára szolgáló telephellyel rendelkező magánszemélyek és jogi személyek).
b) Érdekeltségi hozzájárulás/hozzájárulás: az érdekelt által fizetendő pénzbeli hozzájárulás.
(2) Ezen rendelet 2016. november 1-én lép hatályba.
(3) Jelen rendelet a hatályba lépésével egy időben hatályát veszti Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról szóló a 11/2003.(VI.17.) rendelete rendelete.