Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2018. (XII.19.) önkormányzati rendelete

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelete A lakáscélú önkormányzati helyi támogatásokról (Egységes szerkezetbe foglalva a 8/2019. (III. 20.) és 22/2019. (XII. 19.) önkormányzati rendelettel)

Hatályos: 2019. 03. 20- 2019. 12. 18

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásokról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja




A rendelet célja, hogy az Isaszeg közigazgatási területén lakást építeni, vásárolni, illetve első lakás építése céljából önkormányzati építési telket vásárolni, ezáltal a városban letelepedni szándékozó fiatal családok és egyedülálló gyermekes személyek lakáshoz jutását segítse.

A rendelet hatálya

2.§


  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed az Isaszegen legalább öt éve helyben lakó,

a) állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra,

b) állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt vagy a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre terjed ki, vagy

c)Isaszeg területén lakóhellyel rendelkező Európai Unió tagállamainak állampolgáraira.


2. Ezen rendelet tárgyi hatálya kizárólag Isaszeg Város belterületén az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett ingatlanokra terjed ki.



Értelmező rendelkezések

3.§


1. Gyermek: a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló kormányrendelet értelmező - és a családi otthonteremtési kedvezmény igényelhető összegét megalapozó gyermekszám meghatározására vonatkozó rendelkezése szerint, ide nem értve a vállalt gyermekkel kapcsolatos szabályokat.


2. Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény értelmező rendelkezése szerint.


3. Lakás: az ingatlan nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként nyilvántartott ingatlan.


4. Lakásépítés: az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott új lakás létrehozása.


5. Vagyon: jelen rendelet értelmezésében az a forgalomképes ingó vagy ingatlan dolog, melynek forgalmi értéke együtt vagy külön-külön meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének százhuszonötszörösét. Ide nem értve az öröklés folytán, haszonélvezettel terhelten szerzett ½, vagy annál kisebb tulajdoni hányadú ingatlantulajdont


6. Méltányolható lakásigény mértéke:


a) Lakásépítésnél és vásárlásnál az igénylő és a vele együtt költöző családtagok (házastárs, gyermek) számától függően a következő:


aa) egy - két személy esetében: legalább egy és legfeljebb három lakószoba,

ab) három személy esetében legalábbb másfél és legfeljebb három és fél lakószoba,

ac) négy személy esetében legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba.


b) Három vagy több gyermeket nevelő család esetében a lakásigény mértékének felső határa minden további személy esetében egy szobával nő.


c) Az együttlakó fiatal gyermektelen házaspár esetében a méltányolható lakásigény felső határának meghatározásánál legfeljebb két születendő gyermeket, egygyermekes fiatal házaspárok esetében további egy születendő gyermeket is számításba kell venni.


7. Félszoba: hasznos alapterülete a 6 m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 12 m2-t.


8. Szoba: hasznos alapterülete a 12 m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 30 m2-t, amennyiben ennél nagyobb, úgy két szobaként kell számításba venni. Amennyiben a nappali szoba, az étkező, és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 m2-t, úgy két szobaként kell figyelembe venni.


9. Jelentős értékkülönbözet: 30%.

A támogatásban részesülők köre

4.§

(1)   Helyi önkormányzati támogatásban azok a nagykorú magyar állampolgár/ állampolgárok részesíthetők, akik összességében legalább 5 éven keresztül Isaszegen élnek, a támogatás megítélése szociális feltételeinek eleget tesznek, miszerint

         a)      házastársi kapcsolatban,

         b)      egyedül állóként,

         c)       élettársi kapcsolatban

gyermeket/gyermekeket nevelnek.


(2)     Az a házaspár is részesíthető támogatásban, amelynek egyik tagja külföldi állampolgár és rendelkezik letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel, ha egyébként a rendeletben foglalt feltételeknek megfelel.


5.§


(1) A kérelmező csak akkor részesíthető támogatásban, ha a támogatással és az igénylő részére rendelkezésre álló egyéb forrásokkal –pénzintézeti, munkáltatói kölcsön, lakástakarék betét, állami lakáshoz jutási családtámogatás, saját erő- az építkezés vagy a lakásvásárlás ténylegesen megoldható, továbbá az érintett ingatlant holtig tartó haszonélvezet, használati jog és özvegyi jog nem terheli.


(2) Vásárlás esetén a házastársak, élettársak kizárólat együtt részesíthetők helyi támogatásban és csak akkor, ha a támogatással érintett ingatlanon tulajdoni illetőségük kizárólagos. Építés esetén a támogatás akkor is adható, ha a telek a házastársak, élettársak egyikének tulajdona, de az azon építendő lakás mindekttőjük közös tulajdonát képezi.


(3) Egyedülálló abban az esetben kaphat támogatást, ha a megszerezni kívánt ingatlan teljes egészében a kizárólagos tulajdonába kerül.

6. §


(1) A helyi támogatás csak ezen rendeletben megjelölt célra használható fel.


(2) Helyi támogatás:

a) magántulajdonú lakóház építéséhez

aa)  építőanyagra; tervezési díjra; közműbekötésre; szakipari munkák munkadíjára használható fel;

         b)    lakóingatlan megvásárlásához,

         c)     önkormányzati tulajdonú építési telek megvásárlásához,

         d)    lakóingatlan bővítéséhez.


(3) A helyi támogatás kamatmentes kölcsön formájában nyújtható.


(4) A helyi támogatás mértéke legalább 500.000 Ft/támogatási eset, legfeljebb 1.500.000 forint/támogatási eset.


(5) A helyi támogatás a vételár, vagy az építkezés, felújítás költségének maximálisan 20%-ig terjedhet. A vételár alapjául vásárlás esetén az adásvételi szerződésben (előszerződésben) szereplő összeget kell figyelembe venni. Minden egyéb esetben tervező vagy kivitelező által készített tételes árazott költségvetésben meghatározott összeg vehető figyelembe.


(6) Helyi támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező és a vele egy háztartásban élők és vele együtt költözők készpénz megtakarítása a (5) bekezdés alapján meghatározott vételár, vagy a költségvetésben meghatározott összeg 20 %-át eléri vagy meghaladja.


(7) Ezen megtakarítás meglétét hitelt érdemlően a kérelem beadásakor

     a) pénzintézeti igazolással

     b) építkezéshez beszerzett anyagokról szóló számlákkal

kell igazolni.


(8) Nem minősül önerőnek alapítványi, állami, munkáltatói támogatás, a fiatal házasok első lakáshoz jutása címén nyújtott vissza nem térítendő támogatás, valamint a pénzintézet által nyújtott hitel.


(9) A kérelemhez minden esetben mellékelni kell a szükséges fedezet és a kért támogatás különbözetének meglétéről szóló igazolást.


(10) A támogatás további feltétele, hogy a kérelmező háztartásában élő személyek:

     a) egy főre jutó 6 havi nettó jövedelme elérje az 50.000 Ft/fő/hót,

     b) gyermektelen házaspár esetében legfeljebb kettő, egy gyermekes fiatal házaspár esetében egy további   vállalt gyermek is családtagként figyelembe vehető, azzal, hogy a gyermekvállalás felső korhatára a kérelem benyújtásakor be nem töltött 40. életév, és

     c) az igénylő és a vele együttköltöző családtagjai egyike sem rendelkezik vagyonnal.

     d) az igénylőnek és a vele együtt költöző családtagjainak sincs köztartozása állami és önkormányzati szervek felé. Az erről szóló nyilatkozat kitöltése kötelező.


(11) A magzatot (a fogantatás 91. napjától a világra jöttét megelőző hónapig az erről szóló orvosi igazolás alapján) meglévő gyermekként kell figyelembe venni.


(12) A (8) bekezdés b) pontja alapján vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidő négy év, amelyet a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténte napjától kell számítani. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő a várandósság orvosilag megállapított tényére tekintettel a várandósság végéig meghosszabbodik, ha a házaspár a várandósság tényét orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig a jegyző felé igazolja.


(13) Nem minősül vagyonnak:

     a) a kérelmező rendelkezésére álló, a vásárlás, vagy építkezés fedezetéhez önrészként megjelölt összeg ami eléri az építési-, felújítási költség, vagy a vételár 20 %-át, amelyet a (7) bekezdés szerinti módon igazolni kell;

     b) az a lakásépítésre szolgáló telek, amelynek a beépítéséhez a támogatást kérik;

     c) az a lakástulajdon, amelyen a támogatás segítségével kívánnak építési munkát végezni;

     d) a munkaeszközként, valamint mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű értéke.”

7.§


(1) A helyi támogatás visszafizetésének maximális időtartamát 60 hónapban határozza meg, és a visszafizetés összege ennek megfelelően változik a megállapított támogatás függvényében, de maximális összege nem haladhatja meg a 25.000 Ft/hót.


(2) A hitel törlesztését a felvételt követő hónap 10. napján kell megkezdeni.


(3) A helyi támogatás egy összegben is visszafizethető.

8. §


  1. Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi kamatmentes támogatás iránti kérelmeket évente 1 alkalommal tárgyalja. A kérelmek benyújtásának kezdete február 1., a beadási határidő vége április 30. A beérkezett kérelmeket a SZEB a májusi ülésén tárgyalja, és döntésre készíti elő a Testület májusi ülésére.”
  2. A lakhatás, ezzel a támogatás céljának megvalósulását a SZEB a szerződéskötéstől számított 210 nap múlva felülvizsgálja. Építés esetén amennyiben a lakhatás megvalósulása folyamatban van, legfeljebb a támogatás visszafizetésének végéig adhat haladékot a használatba vételi engedély, vagy az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépület „használatba vétel tudomásul vételét igazoló hatósági bizonyítvány” bemutatására

9. §


  1. Nem adható támogatás, akinek, illetve a vele együtt lakó és költöző személyek valamelyikének

a)    a vásárolni, építeni kívánt lakásának szobaszáma meghaladja a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet vonatkozó rendelkezésében meghatározott méltányolható lakásigény felső határát,

b)    az építeni, vásárolni kívánt lakóházon kívül másik lakóház, illetve 50 %-ot meghaladó lakás résztulajdona van, kivéve, ha azt más személy részére bejegyzett özvegyi jog terheli és birtokba venni nem tudja,

c)     a kamatmentes kölcsönt telek vételárára –kivételt képez Isaszeg Város Önkormányzatától vásárolt telek-, berendezési tárgyakra, illetve bútorzatra szeretné felhasználni,

d)    az adásvételi szerződést, illetve előszerződést az aláírástól számított 210 napon belül a kérelemmel együtt nem nyújtja be. Ez alól kivétel, ha társasházi lakás megvásárlására a beruházóval kötött szerződést a vevő. Ez esetben a kérelmet a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésétől számított 210 napon belül lehet benyújtani.


2. Nem adható támogatás építés esetén annak, aki a jogerős építési engedélyt vagy a megnyitott elektronikus építési napló „Összesítő lapját”, és egyszerű bejelentéssel épülő lakóépület építészeti műszaki leírásának kivonatát, amely az épületben található helyiségek felsorolását tartalmazza nem csatolja, illetve a kérelem benyújtásakor a kérelem tárgyát képező lakóházra „használatba vétel tudomásul vételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal” nem rendelkezik.


3. Nem adható támogatás, ha a kérelem benyújtását megelőző 10 évben a kérelmezőt, vagy a vele együtt lakó, együtt költöző személyek valamelyikét korábban az önkormányzat lakáscélú támogatásban részesítette.


4. Nem adható támogatás, annak, akinek a kérelem benyújtását megelőző hat havi nettó igazolt átlagjövedelme alapján vélelmezhető, hogy a támogatás visszafizetésére nem képes, mivel az egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelme nem éri el a jelen rendelet 6. § (10) bekezdés a) pontja szerinti jövedelemhatárt.


5. Nem adható támogatás annak, aki a támogatást kölcsön visszafizetésére kívánja felhasználni.


6. Nem adható támogatás építkezés, vásárlás esetén abban az esetben, ha a kérelmező vagy a vele egy háztartásban élő és együtt költöző közeli hozzátartozó ingatlantulajdonnal rendelkezik. Kivételt képez, ha a tulajdonos az ingatlant az építkezés vagy vásárlás költségeinek részbeni fedezése érdekében értékesíteni kívánja. Ebben az esetben a helyi támogatás kifizetése csak az ingatlantulajdon értékesítését hitelt érdemlő okirat benyújtása után történhet meg.


7. Nem adható támogatás annak, aki a részére korábban nyújtott kamatmentes kölcsön összegét nem fizette meg, illetve ha a megfizetés érdekében bírósági eljárás kezdeményezésére került sor.


10.§


A rendelet 9. §-ban foglalt kizáró okokon túl nem adható kölcsön annak az igénylőnek, akinek, vagy házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének Isaszeg Város közigazgatási területén önálló üdülő, vagy lakástulajdona van kivéve, ha:

a) magának, házastársának, kiskorú gyermekének, együttesen legfeljebb olyan 50 %-ot meghaladó lakás tulajdoni hányada van, amelyeket tulajdonközösség megszüntetése, vagy öröklés, vagy ajándékozás útján szerzett, de számára az ingatlan, vagy ingatlanrész nem beköltözhető, mert életvitelszerűen a tulajdonostárs(ak), vagy a haszonélvező tartózkodnak az ingatlanban, vagy

b) a tulajdonában lévő lakás lebontását a települési önkormányzat jegyzője elrendelte, vagy engedélyezte, vagy

c) lakást örököl, de a haszonélvező a lakásban lakik.



A szerődéskötésre vonatkozó rendelkezések

11.§


(1) A Képviselő-testület döntésének megfelelően - az e rendeletben foglaltakat érvényesítve - a kölcsön folyósítására a polgármester kölcsönszerződést köt a kölcsönbevevőkkel.


(2) A Kölcsön szerződés főbb tartalmi elemei:


a) A kölcsönnyújtó és a kölcsönt igénybevevők nevét, címét,

b) A kölcsön összegét és kölcsönnyújtás jogcímét,

c) A havi törlesztő részelt kezdő időpontját,

d) A kölcsöntörlesztés elmulasztásának jogkövetkezményét,

e) A kölcsön biztosító jelzálogjog bejegyzésére vonatkozó rendelkezéseket.


(3) Isaszeg Város Önkorányzat a kamatmentes kölcsönt pénzintézet (OTP Gödöllői Fiók) útján biztosítja.


(4) A helyi támogatás felhasználásával épített, vásárlot, bővített ingatlanra, a tartozás teljes visszafizetéséig jelzálogjogot és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni.


12.§


(1) A polgármester egy alkalommal hozzájárulást adhat ahhoz, hogy a kölcsönbevevők helyben építéssel, illetőleg adásvétellel újabb lakás tulajdont szerezzenek, ha jelen rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek, és a szerződésben vállalt kötelezettségeket teljesítették. Ez esetben a kölcsön mértékéig az új ingatlanra kell a jelzálogjogot átjegyeztetni.


(2) Az eredeti kölcsön szerződésben foglalt rendelkezések maradnak érvényben, ha


a) az egyeneságbeli rokona, illetőleg az örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek javára, vagy


b) ha a házassági vagy élettársi vagyonközösség megszüntetése céljából a volt házastárs, élettárs részére idegeníti el lakást, feltéve, ha az a felmerült kötelezettségekre garanciát vállal.


13.§


(1) Szerződésszegést követ el az a kölcsönbevevő, és a folyósított kölcsönt egy összegben kamataival együtt, - melynek mértéke a Polgári törvényvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (továbbiakban: Ptk) meghatározottak szerint a pénztartozás esetére megállapított kamat kétszerese - kell visszafizetnei, ha:


a) a szerződés fennállása alatt az önkormányzat tudomására jut, hogy a kérelemben foglaltak nem felelnek meg a valóságnak,


b) nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesít, és ezen tartozását írásbeli felszólítás ellenére sem rendezi,


c) a lakásépítését a jogerős építési engedélyben meghatározott időn belül nem kezdi meg, vagy attól engedély nélkül eltér,


d) az ingatlant a kölcsön visszafizetésének időtartama alatt úgy idegeníti el, hogy Isaszegen másik lakást nem szerez,


e) amennyiben nem tesz eleget a 7. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségének,


f) aki a kölcsönszerződés fennállása alatt a megvásárolt lakásban lakóhelyet, vagy tartózkodási helyet nem létesít, valamint életvitelszerűen nem ott él.


(2) Szerződésszegést követ el, és a folyósított kölcsön összegét a Ptk-ban a pénztartozás esetére megállapított kamatokkal együtt tartozik megfizetni, amennyiben a vállalat gyermekek, a visszafizetés ideje alatt nem születnek meg.


(3) A folyósított kölcsönt egy összegben kamataival együtt - melynek mértéke a Ptk-ban a pénztartozás esetére megállapított kamat kétszerese - kell visszafizetni, ha az ingatlant a kölcsönbevevő javára kikötött jelentős értékkülönbözettel cseréli le.


14.§


Nem minősül szerződésszegésnek, ha a gyermek azért nem születik meg, mert:


a) a házastársak egyike elhunyt, vagy


b) a gyermek megszületését a házastársak egyikének legalább 67%-os mértékű megrokkanása következtében nem vállalták, vagy


c) a gyermek a terhesség 26. betöltött hetét követően halva születik.

Eljárási rendelkezések

15.§


(1) A támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani, amely nyomtatvány e rendelet mellékletét képezi. A kérelemhez csatolni kell a rendeletben előírt mellékleteket.


(2) Az Igazgatási Iroda a döntést előkészíti, a kérelemben foglaltakat ellenőrzi, a rendelet 2. mellékletében foglalt pontszámokat összesíti, szükség esetén a kérelemhez kapcsolódó iratokat szerez be, melyet a döntésre jogosult elé terjeszt, valamint elkészíti a döntést tartalmazó határozatot.


(3) A támogatásra való jogosultság és a rendeltetésszerű felhasználás igazolására benyújtandó bizonyítékok:


a) lakásvásárlás esetén ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés, elő-szerődés,


b) felépülése előtt megvásárolt társasázi lakás esetén adásvételi szerződés és "használatba vétel tudomásul vételét igazoló hatósági bizonyítvány",


c) építés esetén jogerős építési engedély, vagy megnyitott elektronikus építési napló "Összesítő lapja" és az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépület építészeti műszaki leírásának kivonatát, amely az épületben található helyiségek felsorolását, ezen túl, ha bontási céllal vásárolt lakás helyére épít újat a kérelmező: adásvételi szerződés és az építési hatóság átlal, a bontás után kiadott hatósági bizonyítvány,


d) házasságkötés esetén házassági anyakönyvi kivonat,


e) gyermek születése esetén születési anyakönyvi kivonat,


f) a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának igazolására "használatba vétel tudomásul vételét igazoló hatósági bizonyítvány", tulajdoni lap másolat.

16.§


(1) A lakáshoz jutási támogatások iránti kérelmeket a Szociális és Egészségügyi Bizottság véleményezi, és a Képviselő-testület dönt a támogatás megadásáról.


(2) Több kérelmező esetén a bírálati sorrend, a rendelet a 2. mellékletében foglalt pontzsámok alapján állapítható meg.


(3) A rendeletben foglalt egyéb hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(4) Ha a támogatás iránti kérelemben foglaltaknak a döntést hozó helyt ad, egyszerűsített határozat hozható.


17.§


A döntést tartalmazó határozat alapján a Gazdálkodási Osztály gondoskodik a szerződések megkötéséről, intézkedik a pényzügyi lebonyolításról, valamint a részletfizetés 3 hónapot meghaladó elmulasztása, felszólítást követő meg nem fizetése esetén az Igazgatási Irodának jelzéssel él, a fennálló tartozás visszafizetésének elrendelése érdekében.

18.§


(1) Támogatásként, minden évben az önkormányzat költségvetésében erre a célra előirányzott összeg haszánlható fel.


(2) Amennyiben a kérelmező a jogosultsági feltételeknek megfelel, de a támogatást részére a tárgyévre előirányzott összeg felhsználása miatt nem lehet odaítélni, a kérelem ismételt benyújtása esetén a 9. § (1) bekezés c) pontjában meghatározott jogvesztő határidőket figyelmen kívül kell hagyni.

Záró rendelkezések

19.§


(1) E rendelet 2019. január 1-én lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az Isaszeg Város Önkormányzatának a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról szóló 18/2004.(IV.23.) sz. helyi rendelet hatályát veszti.



                                        Tóthné Pervai Katalin                              Hatvani Miklós

                                                   jegyző                                            polgármester



Záradék: a rendelet kihirdetve 2018. december 19-én.



                                                                       Tóthné Pervai Katalin

                                                                                  jegyző



Mellékletek