Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020. (II.20.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati felújítások, beruházások és karbantartások lebonyolítási rendjéről

Hatályos: 2020. 02. 20- 2022. 03. 25

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020. (II.20.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati felújítások, beruházások és karbantartások lebonyolítási rendjéről1

2020.02.20.

Isaszeg Város Önkormányzata beruházásainak gazdaságos megvalósítása, a tulajdonát képező vagyon fenntartásának, illetve növelésének érdekében Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A szabályozás célja

Olyan beruházási, felújítási és karbantartási rend meghatározása, amely biztosítja, hogy a szükségleteket kielégítő leggazdaságosabb beruházási, felújítási és karbantartási módos lehessen kiválasztani, lehetőség nyíljék az elhatározott beruházás, felújítás és karbantartás gondos előkészítésére, a jóváhagyás szerinti megvalósítására, ennek eredményeképpen az önkormányzati források hatékony felhasználására.

2. §

Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazásában:
(1) Beruházás: a tárgyi eszközök beszerzése, létesítése, előállítása, a meglévő tárgyi eszközök bővítése, pótlása rendeltetésének megváltoztatásával összefüggő átalakítása, valamint e feladattal összefüggő közvetlenül szükséges egyéb hasznos tevékenység.
(2) Felújítás: a tárgyi eszköz egészére, illetőleg egy, vagy több főszerkezetére kiterjedő, időszakonként szükségessé váló olyan javítási munka, amely az eredeti állapotot megközelítőleg, vagy teljes egészében helyreállítja.
(3) Karbantartás: tárgyi eszköz állagának, működőképességének megóvására irányuló folyamatos tevékenység, (tervszerű és rendszeres) mely a tárgyi eszközök értékét nem növeli.
(4) Rekonstrukció: a tárgyi eszközök olyan részleges vagy teljes újjáépítése, mely az alapterület, befogadóképesség, teljesítmény stb. növekedésével jár, mely során az elhasználódott tárgyi eszköz eredeti állapotának helyreállításán túl a kapacitás nő, funkciója és az ellátható feladatok köre bővül. Rendszerint olyan tevékenység, amelyben felújítás és beruházás együttesen valósul meg.
(5) Beszerzés: a folyamatos működés fenntartásához szükséges nagyobb értékű tárgyi eszközök, anyagok szolgáltatások megvásárlása.
(6) Intézmény: Isaszeg Város Önkormányzata által alapított önállóan vagy részben önállóan gazdálkodó szakfeladatot ellátó költségvetési szerv.

3. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed Isaszeg Város Önkormányzata és intézményeiben megvalósuló felújítások, beruházások, karbantartások, előkészítésére, jóváhagyására, lebonyolítására.

4. §

A felújítások, beruházások, karbantartások előkészítése

és lebonyolításának rendje

(1) A felújítások, beruházások, karbantartások előkészítésének rendje:
a) Az 1.000.000 Ft + ÁFA összeghatár alatti bekerülési költségű munkák esetén elegendő megrendelést küldeni a lehetséges szállító részére.
b) Az 1.000.000 Ft + ÁFA és 2.000.000 Ft + ÁFA összeghatár közötti munkák esetében legalább 3 db elektronikus vagy papír alapú ajánlatot be kell kérni az elvégzendő munkákra vonatkozóan.
c) A 2.000.000 Ft + ÁFA összeghatár felett legalább 3 db zárt borítékban, írásban benyújtott ajánlatot kell bekérni a lehetséges szállítóktól, ajánlattevőktől.
(2) A felújítások, beruházások, karbantartások lebonyolításának rendje:
a) 3.000.000 Ft + ÁFA értékhatárig a polgármester jogosult dönteni.
b) 3.000.000 Ft + ÁFA és 5.000.000 Ft + ÁFA közötti összesített értékhatár között a Pénzügyi, Jogi, Városfejlesztési Bizottság jogosult dönteni, a polgármesteri hivatal szakirányú végzettségű vezetőjének, vagy a beszerzéssel érintett intézményvezető szakmai véleményének figyelembevételével.
c) 5.000.000 Ft + ÁFA összesített beszerzési értékhatár fölött a Képviselő-testület jogosult dönteni.
d) A Képviselő-testület a szerződéskötés illetve a megrendelés előtt, értékhatártól függetlenül, bármelyik beszerzési eljárás során jogosult az érdemi döntés meghozatalára vagy a már meghozott, de a nyertessel nem közölt döntés felülbírálására.
(3) Amennyiben pályázat kiírására kerül sor, a pályázatot zárt borítékban a Polgármesteri Hivatalban a Polgármesteri Kabinetnél lehet leadni, vagy postán lehet beküldeni. A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:
a.) a beruházás tervdokumentációját, vagy
b.) főbb műszaki adatait, paramétereit,
c.) a pályázat beérkezésének határidejét,
d.) a beérkezett pályázatok nyilvános felbontásának időpontját és helyét,
e.) a követelményt, hogy a pályázónak milyen közhiteles iratokat kell csatolni,
f.) a követelményt, hogy a benyújtásra kerülő pályázati anyagnak, milyen referencia munkákat, vagy egyéb követelményeket kell tartalmaznia,
g.) a pályázat eredménytelenítésének feltételét,
h.) a pályázaton való részvétel kizáró okait.
(4) A pályázat elbírálására, a döntésre jogosult szerv munkacsoportot hozhat létre, amely vélemény készítésével segíti a döntést.
A munkacsoport tagjai:
- a polgármester vagy alpolgármester,
- a jegyző által megbízott szakértő köztisztviselő(k),
- a Pénzügyi, Jogi, Városfejlesztési Bizottság elnöke, vagy az általa megbízott szakértő,
- szakterületében kiírt pályázat esetén a Kormányzati Kapcsolatok, Környezetvédelmi és Közbiztonsági Bizottság elnöke, vagy az általa megbízott szakértő.
(5) A döntésre jogosult szerv a pályázat résztvevőit az elbírálásra meghívja. Az elbírálás időpontja és helye a döntésre jogosult ülése, amely a vélemények figyelembevételével hozza meg döntését.
(6) Nem kell a szabályozást alkalmazni a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó munkákra.
(7) A rendelet függeléke tartalmazza a mindenkori közbeszerzési értékhatárokat.

5. §

A felújítási, beruházási, karbantartási cél

(1) Az éves költségvetési rendeletben nem szereplő felújítási, beruházási, karbantartási célokat a polgármesternek kell előterjesztenie jóváhagyásra a Képviselő-testület elé.
(2) A felújítási, beruházási, karbantartási cél több változatban történő megvalósíthatósága esetén, valamennyi változatot elő kell terjeszteni, azok előnyei, hátrányai indokolásával.
(3) A költségvetési rendeletben jóváhagyott felújítási, beruházási, karbantartási célokra külön célokmányt készíteni, azt jóváhagyásra a Képviselő-testület elé előterjeszteni nem kell.

6. §

A felújítás, beruházás, karbantartás lebonyolítása

(1) A felújítás, beruházás, karbantartás megvalósítását megkezdeni a vonatkozó műszaki, hatósági és egyéb jogszabályokban előírt engedélyek birtokában lehet.
(2) Az egy időben végzett beruházási és felújítási munkák költségét egymástól el kell választani.
(3) Amennyiben a beruházási és felújítási munkák nem választhatóak el egymástól, akkor a meglévő tárgyi eszköz bővítésével, rekonstrukciójával, vagy rendeltetésének megváltoztatásával kapcsolatos összes munka beruházásnak minősül.
(4) A pályázati kiíráson győztes pályázóval kell kiviteleztetni a munkálatokat azon kivitelezési összegben, amellyel a pályázatot megnyert.
(5) A felújítási, beruházási, karbantartási tevékenység irányításáról, ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik, elsődlegesen a Műszaki és Beruházási Osztály útján, vagy az általa kijelölt szervezeten, vagy személyen keresztül.
(6) A felújítások, beruházások, karbantartások fontosabb adatainak nyilvántartásáért, a garanciális és szavatossági határidők betartásáért és a bejárások lebonyolításáért az Műszaki és Beruházási Osztály vezetője a felelős.

7. §

A felújítási, beruházási, karbantartási források

elhasználásának a nyilvánossága

(1) Az önkormányzati vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő – a nettó 5.000.000 Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű beruházásra vonatkozó szerződések megnevezését, típusát, tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződéskötés értékét, határozott időre kötött szerződés esetére annak időtartamát, valamint az említett adatok változását közzé kell tenni a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül.
(2) A közzétételről az önkormányzati szerv nevében a szerződést kötő személy gondoskodik.
(3) A tájékoztatást a helyi Önkormányzati Tájékoztatóban és Isaszeg város honlapján kell közzétenni.

8. § (1) E rendelet 2020. február 20-án 17:00 órakor lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő beruházások, felújítások, karbantartások további önálló műszaki szakaszaira is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályát veszti Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének „Az önkormányzati felújítások, beruházások és karbantartások lebonyolítási rendjéről” szóló 30/2010.(XI.17.) rendelettel módosított 3/2008. (II.22.) rendelete.

Isaszeg, 2020. február 20.
Tóthné Pervai Katalin Hatvani Miklós
jegyző polgármester
Záradék: a rendelet kihirdetve 2020. február 20-án 14 óra 50 perckor.
Tóthné Pervai Katalin
jegyző
12/2020.(II.20.) Önk. rendelet
1.sz.függelék
A nemzeti közbeszerzési értékhatárok
Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény a 70. §-ában állapítja meg a 2020 január 1-jétől 2020. december 31-éig tartó időszakra a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat. A 2019. évben meghatározott értékhatárokhoz viszonyítva a nemzeti értékhatárok az alábbiak.
2.1. Klasszikus ajánlatkérők esetében a nemzeti értékhatárok:
- árubeszerzés esetében 15 000 000 forint;
- építési beruházás esetében 50 000 000 forint;
- szolgáltatás megrendelése esetében 15 000 000 forint.
2.2. Közszolgáltatói szerződésekre vonatkozó nemzeti közbeszerzési értékhatárok:
- árubeszerzés esetében 15 000 000 forint;
- építési beruházás esetében 50 000 000 forint;
- szolgáltatás megrendelése esetében 15 000 000 forint.
- árubeszerzés esetében 50 000 000 forint;
- építési beruházás esetében 100 000 000 forint;
- szolgáltatás megrendelése esetében 50 000 000 forint.
1

Az önkormányzati rendeletet az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 26. napjával.