Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020. (II.20.) önkormányzati rendelete

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020. (II.20.) önkormányzati rendelete

Hatályos: 2020. 02. 20- 2020. 12. 17

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában kapott felhatalmazás alapján és a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva a mezőőri járulék bevezetéséről a következő a rendeletet alkotja

Az adókötelezettség

1. §


Az adókötelezettség kiterjed Isaszeg közigazgatási területén Ürgemajorhoz vezető út mentén elhelyezkedő zártkertekre (5000 helyrajzi számmal kezdődő területek) és a Kereszthegy lábánál (0125, 0130, 0135, 0137, 0139 helyrajzi számmal kezdődő területek) lévő mezőgazdasági művelésű földterületekre (külterületi termőföld).

A mezei őrszolgálat, a mezőőr

2. §


(1) A mezőőr a termőföldek őrzését, valamint a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek vagyonvédelmét ellátó személy.

(2) A mezőőr feladatát az őrszolgálatot létrehozó települési önkormányzat (a továbbiakban: fenntartó) utasításai szerint végzi, szakmai felügyeletét a mezőgazdasági igazgatási szerv és a rendőrség látja el. A mezőőr foglalkoztatása a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben foglaltak szerint történik, a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) Isaszeg városban a mezőőri szolgálatot 2 fő főfoglalkozású mezőőr látja el.

(4) A mezei őrszolgálat tevékenysége során együttműködik a polgárőrséggel, a rendőrséggel, és az illetékes vadásztársasággal, más települések mezőőri szolgálatával.

(5) Az önkormányzati mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által kifizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell fedezni. Az önkormányzat a hiányzó összeget saját, önkormányzati forrásból biztosítja.

Az adó alanya

3. §

(1) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség alanya az, aki a naptári év első napján az 1.§ -ban foglalt terület használója, ennek hiányában a földterület tulajdonosa.

(2) Amennyiben az őrzött területnek több tulajdonosa van, a tulajdonosok által írásban megkötött megállapodásban kijelölhetik a járulékfizetés alanyát. Megállapodás hiányában a tulajdonosoknak a tulajdoni hányadaik alapján kell a járulékot megfizetni.

Az adó alapja és mértéke

4. §


A mezőőri járulék mértéke a termőföld nagyságának arányában, minden megkezdett ha terület után 100 Ft/hónap.

Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

5. §


(1) Az éves mezőőri járulékot a tulajdonosoknak minden év március 15. és szeptember 15. napjáig 2 részletben kell megfizetni.

 (2) Amennyiben a mezőőri járulék fizetésére kötelezett személyében változás következik be, úgy azt a korábbi kötelezett köteles a változást követő 15 nap belül bejelenteni a Polgármesteri Hivatal Adóhatóságához, Az adóhatóság kérheti a használói jogot biztosító szerződés, megállapodás bemutatását. Az év közben bekövetkezett változásokat csak a következő évben fizetendő mezőőri járulék esetében lehet figyelembe venni.

 (3) A fizetési kötelezettségek az adóügyi jogszabályban foglaltak szerint kell közölni és nem fizetés esetén a mezőőri járulék adók módjára behajtható.

6. §

(1) A rendelet a 2020. február 20-án 17.00 órakor lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének a 33/2007.(XII.7.), 11/2012. (III.28.) és a 29/2012.(IX.19.) önkormányzati rendeletekkel módosított, a mezőőri járulékról szóló 25/1998. (XII.8.) önkormányzati rendelete.



                  Tóthné Pervai Katalin                                Hatvani Miklós

                            jegyző                                                 polgármester





Záradék: a rendelet kihirdetve 2020. február 20-án 14 óra 10 perckor.





                                                        Tóthné Pervai Katalin

                                                                      jegyző