Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a parkolókról, a parkolók építésének pénzbeli megváltásáról, a megváltási díj felhasználásról

Hatályos: 2021. 06. 14 20:00

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a parkolókról, a parkolók építésének pénzbeli megváltásáról, a megváltási díj felhasználásról

Isaszeg Város Önkormányzat Polgármestere a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi körülményekből adódó sajátosságokra tekintettel a gépjármű várakozóhelyek (továbbiakban: parkoló) megváltásáról a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés felhatalmazása alapjánaz alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza a közterületeken történő parkolás rendjét, kiemelt hangsúlyt helyezve a nagy közforgalmú területeken történő parkolások elősegítésére, lehetővé tegye a parkoló megváltását és ezzel elősegítse az építési igények teljesítését, a zömében már beépített településrészeken, ahol az épületek megközelítéséhez és használatához szükséges parkoló kialakítása telken belül nem biztosítható.

2. § A rendelet hatálya Isaszeg város közigazgatási területén belül kiterjed minden olyan állami szervre, természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli társaságra, aki/amely:

  • a) gépjárművek tárolása saját területén belül nem megoldható,
  • b) építési vagy fennmaradási engedélyt igénylő tevékenységet (építés, felújítás, bővítés) végez, vagy
  • c) építéssel nem járó rendeltetésmód-váltást hajt végre,

amely parkolók számának növekedését eredményezi.

3. § A rendelet hatálya alá tartozókra vonatkozóan,

  • a) Magánszemély esetében a saját tulajdonú gépjármű(vek) parkolását az ingatlantulajdonosnak a saját ingatlanán belül kell biztosítania.
  • b) Amennyiben nem biztosítható a saját ingatlanra történő parkolás (a telek adottságai nem teszik lehetővé), abban az esetben egy gépjármű parkolása a közterületen díjmentes. Minden további saját tulajdonú gépjármú közterületi parkolása után parkolóhely megváltást kell a gépjármű tulajdonosnak megfizetni a díjövezetekben meghatározott díjtétel szerint gépjárművenként.
  • c) A 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek közterületen történő tartós parkoltatása, tárolása tilos.

4. § (1) Szemelygépjármű parkoló megváltás csak abban az esetben lehetséges, ha 1000 m-en belül, önkormányzati tulajdonú közterületen a parkolóhely megépíthető.

(2) A parkoló megváltás díjának meghatározásához az alábbi díjövezetek kerültek kijelölésre:

  • a) I. díjövezet területe Jelentős forgalmat lebonyolító közintézmények, áruházak 1000 méteres sugarú környezetében, ilyenek, Polgármesteri Hivatal, Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely, Jókai Mór Könyvtár, Isaszegi Damjanich János Általános Iskola, Szent István Római Katolikus templom, TESCO Hipermarket, Penny Market, Városi Piac.
  • b) II. díjövezet területe Helyi gyűjtőutak, ilyenek: Dózsa György utca, Madách Imre utca, Templom utca, Táncsics Mihály utca.
  • c) III. díjövezet Belterületi önkormányzati tulajdonú szilárd burkolatú utak.

(3) A díjövezetek térképi ábrázolását e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(4) A díjövezetek szerinti parkoló megváltás alapdíjai terepszinten megvalósuló személygépkocsi parkoló építése esetén:

  • a) I. díjövezet: 100.000.- Ft + ÁFA/parkoló
  • b) II. díjövezet: 50.000.- Ft + ÁFA/parkoló
  • c) III. díjövezet 20.000.-Ft + ÁFA/parkoló

(5) A megváltható parkolók száma max. 20, de legfeljebb az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) vonatkozó előírásai alapján megállapított szám 50%-a.

(6) A 3,5 tonna önsúlyt meghaladó gépjárművek számára parkolóhely megváltás nem kérhető.

5. § E rendelet alkalmazása szempontjából

  • a) Megváltandó parkolók száma: az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, de legalább az előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű saját telken belüli elhelyezéséhez szükséges és ott műszaki okból nem biztosítható parkolók mennyisége.
  • b) Parkoló megváltási alapdíj’: egy gépjármű elhelyezésének kiváltásához szükséges, e rendeletben meghatározott pénzösszeg.
  • c) Parkoló megváltási díj: a parkoló megváltási alapdíj és a szükséges parkoló számának szorzataként képzett pénzösszeg.

6. § (1) A Képviselő-testület a parkoló megváltási szerződés megkötésének jogát a polgármesterre ruházza át.

(2) A szerződést — a 2. § a) pontja szerinti esetekben — az engedélyezési eljárás megindítását megelőzően kell megkötni.

(3) A parkoló megváltás egyszeri összegét a szerződés szerinti ütemezésben kell befizetni az Ónkormányzat számlájára.

(4) Méltányosságból a parkoló megváltási díj megfizetésétől eltekinthet a polgármester, amennyiben a parkoló megváltását kérelmező ingatlant, vagy ingatlanrészt parkoló létesítése céljából ingyenesen önkormányzati tulajdonba ad.

(5) A tulajdonba adandó terület nagysága el kell, hogy érje legalább a megváltandó parkolószám alapján meghatározott terület nagyságát.

(6) Az (5) bekezdés szerinti esetekben a megváltandó parkoló méretét 11,5 m2/db nagyságban kell figyelembe venni.

7. § (1) A parkoló megváltási befizetéseket az Önkormányzat parkoló alapként kezeli.

(2) A befolyt pénzösszeget Isaszeg közigazgatási területén belül megvalósítandó parkolók vagy gépjárművek tárolására szolgáló létesítmények építésére — elsősorban díjövezeten belül — lehet felhasználni.

(3) A polgármester a parkoló megváltásból származó bevétel éves felhasználásáról a tárgyévi költségvetési beszámolóban tájékoztatja az Önkormányzatot.

(4) Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során, oly módon változik, hogy annak az OTÉK szerinti parkoló szükséglete csökken, a befizetett megváltási díj nem igényelhető vissza.

(5) Meghiúsult építkezés esetén a parkoló megváltásról kötött szerződés hatályát veszti. A szerződő a befizetett összeget az Önkormányzattól visszaigényelheti.

(6) Építési engedély köteles beruházás esetén, amennyiben a parkoló megváltásra kötött szerződéstől eltérően a kiadott, módosított építési engedély alapján kevesebb parkoló létesül, a megváltási díj különbözete vissza igényelhető az Önkormányzattól.

8. § Rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését követően indult engedélyezési eljárások során kell alkalmazni.

9. § Ez a rendelet 2021. június 14-én 20 órakor lép hatályba.