Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az isaszegi újszülöttek részére adható pénzbeli támogatásokról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2022. 02. 25

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az isaszegi újszülöttek részére adható pénzbeli támogatásokról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

2022.02.25.

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában, kapott felhatalmazás alapján az isaszegi újszülöttek részére adható pénzbeli támogatásáról következő rendeletet alkotja

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzat kifejezze tiszteletét mindazoknak, akik helyi lakosként családot alapítanak, gyermeket vállalnak és anyagi támogatást nyújtson a helyi családok részére az újszülöttek családba érkezésével kapcsolatban felmerülő kiadásokhoz.

2. § (1) Az Önkormányzat jövedelmi viszonyaitól függetlenül egyszeri pénzbeli támogatásban részesíti azt a családot, amely a gyermek születésekor életvitelszerűen a település közigazgatási területén lakik és a szülők közül legalább az egyik a gyermek születése előtt legalább egy éve bejelentett lakó, vagy tartózkodási hellyel rendelkezett Isaszegen.

(2) Jelen rendelet alkalmazásában családnak kell tekinteni az egy szülőből és az újszülött gyermekből álló családot is.

3. § (1) A támogatás összege 15.000 Ft.

(2) A támogatás összegének fedezetét az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletében a települési támogatás jogcím keretében kell biztosítani.

4. § (1) A támogatást a szülőnek kell igényelni jelen rendelet 1. mellékletét képező nyomtatvány kitöltésével. Az önkormányzat hivatalához benyújtott igényléshez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a gyermek születésekor isaszegi lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező szülő és a gyermek lakcímkártyájának másolatát.

(2) A támogatás iránti igényt a gyermek születését követő három hónapon belül lehet benyújtani. Az igénylésre meghatározott határidő jogvesztő.

(3) A támogatásra való jogosultságról a polgármester dönt. A támogatás kifizetése a szülők által megjelölt bankszámlaszámra történő utalással, bankszámla hiányában postai utalással történik a döntést követő tíz napon belül.

(4) Elutasítás esetén a döntés felülvizsgálata a képviselő-testülettől kérhető a kézhezvételt követő harminc napon belül. A felülvizsgálati kérelemről a képviselő-testület a soron következő ülésén dönt.

5. § Ez a rendelet 2022. február 25-én lép hatályba.

6. § (1) A 2022. január 1. és e rendelet hatályba lépésének napja közötti időszakban benyújtott– az isaszegi újszülöttek részére adható „Üdvözlő ajándék” támogatásáról szóló 29/2020. (XII.01.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó - kérelmek esetében a támogatás összege e rendelet 3. § (1) bekezdésében meghatározott támogatási összeg.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Isaszeg Város Önkormányzat Polgármesterének a 2/2021. (I.25.) önkormányzati rendelettel módosított, Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének, az isaszegi újszülöttek részére adható „Üdvözlő ajándék” támogatásáról szóló 29/2020. (XII.01.) önkormányzati rendelete.