Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2023. 05. 19- 2023. 05. 19

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2023.05.19.

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Isaszeg Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődést értékhordozó, értékmegtartó közösségi tevékenységnek tekinti, amelyhez anyagi lehetőségeihez mérten biztosítja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények, szervezetek támogatását.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység szabályozása során arra törekszik, hogy megőrizze Isaszeg város történeti hagyományait, kulturális értékeit, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását, biztosítsa a helyi társadalom kulturális szükségleteinek, környezeti, szellemi, művészeti igényeinek kielégítését. Meghatározza a közművelődési feladatok ellátásának formáit, támogatja az önszerveződő közösségeket, és ennek eredményeként lehetőséget biztosít Isaszeg város polgárainak a közművelődéshez való jog gyakorlására, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítására.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőre, a közösségi színtér, közművelődési intézmény fenntartójára és működtetőjére, valamint a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőre.

3. § A rendelet célja, hogy

a) a helyi sajátosságok és hagyományok alapján, a helyi művelődési és kulturális igények figyelembevételével egységes alapelvek szerint határozza meg az Önkormányzat által támogatott közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás módját, feltételrendszerét.

b) bármely polgár, vagy szervezet:

ba) igénybe vehesse az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely, mint közművelődési intézmény, valamint a Jókai Mór Városi Könyvtár, mint közgyűjteményi intézmény által nyújtott szolgáltatásokat,

bb) megismerhesse az Isaszegi Települési Értéktár Bizottság működését, melynek kiemelkedő feladata a város kulturális hagyományainak, értékeinek felkutatása, dokumentálása, megőrzése,

bc) megismerhesse a kulturális örökség javait, ezek jelentőségét a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában,

bd) gyarapítsa műveltségét, készségeit, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az Önkormányzat közművelődési vagy a közművelődési megállapodás szerinti intézményeinél színteret, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

c) az Önkormányzat az általa fenntartott közművelődési és közgyűjteményi intézmények által széles körű tájékoztatást nyújtson a település lakói részére a helyi közművelődési lehetőségekről.

4. § Az Önkormányzat a településen kialakult kulturális hagyományokra tekintettel az alábbi közművelődési alapszolgáltatások ellátásáról gondoskodik:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása, helytörténeti és művelődéstörténeti kutatások elősegítése, nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése,

d) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző tanfolyamok támogatása,

e) a civil társadalom kulturális, önszerveződő tevékenységének erősítése,

f) a város kulturális rendezvényeinek biztosítása,

g) a város testvérvárosi és nemzetközi kulturális kapcsolatainak kiszélesítése, a meglévők erősítése,

h) a kiemelkedő tehetségű helyi alkotók közismertté tétele, fejlődésük szakmai támogatása, valamint részükre kiállítóhelyek biztosítása

i) a gyermekek és a fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítése, amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

j) a hátrányos helyzetűek kulturális lemaradásának mérséklése,

k) a környezetkultúra fejlesztése.

5. § (1) A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében az Önkormányzat együttműködésre törekszik

a) helyi köznevelési intézményekkel,

b) kulturális feladatot ellátó helyi, térségi civil szervezetekkel,

c) helyi, térségi közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, sport, egészségügyi szervezetekkel, alapítványokkal, gazdálkodó szervezetekkel és intézményekkel,

d) városban működő egyházakkal,

e) nemzetiségi önkormányzattal,

f) országos és területi szintű közművelődési szakmai szolgáltató szervezetekkel.

(2) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok ellátására évente közművelődési megállapodást köt az 1. mellékletben felsorolt civil szervezetekkel.

6. § (1) Az Önkormányzat a település közművelődési feladatainak koordinálását és ellenőrzését a Humán Bizottság a Polgármesteri Hivatal útján látja el.

(2) Az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely igazgatója, a Jókai Mór Városi Könyvtár vezetője, az Isaszegi Települési Értéktár Bizottság elnöke munkájáról, a közművelődési megállapodásban résztvevők - a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről - évente beszámolnak az Önkormányzatnak. A Humán Bizottság előzetesen véleményezi a beszámolót.

(3) Az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely, Jókai Mór Városi Könyvtár alapdokumentumait a fenntartó önkormányzat hagyja jóvá a Humán Bizottság előzetes véleményezését követően.

7. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében

a) éves költségvetésében biztosítja közművelődési feladatai finanszírozásának pénzügyi fedezetét.

b) évente – a mindenkori költségvetésben biztosított keret terhére - helyi pályázatot ír ki civil szervezetek támogatására közművelődési tevékenység motiváló finanszírozására.

c) lehetőség szerint önerő biztosításával támogatja az érdekeltségnövelő pályázatok eredményességét.

d) gondoskodik az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely, a Jókai Mór Városi Könyvtár

da) üzemeltetési költségeiről,

db) épülete működőképességének megőrzéséről,

dc) működése, műszaki-technikai feltételeinek korszerűsítéséről, figyelembe véve az intézmények saját bevételeit is.

e) biztosítja az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely, a Jókai Mór Városi Könyvtár Alapító Okiratában meghatározott alaptevékenységének ellátásához szükséges létszámot, illetve illetményeket.

(2) A polgármester saját költségvetési keretösszeggel rendelkezik, amelyből támogatást nyújthat a közművelődési feladatok ellátásához.

8. § Hatályát veszti A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSRŐL című 7/2005. (III.23.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet 2023. május 19-én lép hatályba.