Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Isaszegi Polgármesteri Hivatalban 2022. évben igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2022. 01. 03
az Isaszegi Polgármesteri Hivatalban 2022. évben igazgatási szünet elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
A közigazgatási szervek hatékony és zavartalan működésének elengedhetetlen feltétele a közszférában foglalkoztatott munkatársakat megillető szabadság előrelátható ütemezése, a ki nem adott szabadságok felhalmozódásának elkerülése.
Az évek során kialakult gyakorlat szerint a dolgozók többnyire a nyári szünetre, illetve a karácsony és újév közötti időszakra tartalékolják szabadságuk egy részét.
2022. év elején halaszthatatlanná válik a hivatal teljes elektromos hálózatának felújítása, mely munkálatok elvégzése alatt a hivatal működésének leállása szükséges.
Ezért, az elmúlt évek gyakorlatától eltérően, a nyári igazgatási szünet helyett február hóban 2022. január 31. és 2022. február 4. közötti időtartamban – 5 munkanapra, valamint decemberben 2022. december 22. és 2022. december 30. közötti időtartamban – 6 munkanapra történtő igazgatási szünet elrendelése javasolt.
Az igazgatási szünet figyelembevételével a jegyző és a hivatal dolgozói egymás között előzetesen egyeztetik a szabadság igénybevételét, így csökkenthető vagy megszüntethető az esedékesség évében ki nem adott szabadság napjainak száma.
Az igazgatási szünet ideje alatt ügyfélfogadás nincs, de a decemberi igazgatási szünet ideje alatt – 2022. december 28-án - halaszthatatlan ügyekben – kizárólag születéssel és halálesettel kapcsolatos anyakönyvi ügyekben – ügyelet tartására kerül sor. Az ügyfélszolgálaton kérelem nyomtatványok átvételére, leadására lesz lehetőség. A Képviselő-testület döntését követően az ügyfeleket tájékoztatjuk, így időben fel tudnak készülni a munkarendváltozásra.
Az igazgatási szünet elrendelése gazdaságossági, takarékossági szempontból is előnyt jelenthet, mivel a hivatal működésével járó költségek, ha kismértékben is, de csökkennek az igazgatási szünet időtartama alatt.