Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a magánszemély kommunális adójáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2022. 01. 21
a magánszemély kommunális adójáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról
Végső előterjesztői indokolás
A magánszemélyek kommunális adójának bevezetéséről szóló rendelet 26 évvel ezelőtt került elfogadásra. A rendelet alkotáskor a Képviselő-testület kedvezményt biztosított azoknak a lakóknak akik Szentgyörgypusztán és Ilkamajoron laknak.
A településrendezési terv a közigazgatási területeket besorolja, a fenti két település rész „külterületi meglévő falusias lakóterület” besorolással rendelkezik.
Szentgyörgypusztán a falusias lakóterület szomszédságában „gazdasági ipari övezet” és „farmgazdasági övezet” besorolású területek helyezkednek el.
Ilkamajoron a falusias lakóterület szomszédságában „farmgazdasági övezet” besorolású területek helyezkednek el.
A település rendezési terv szerint a falusias lakóterület nem bővült ki, viszont az évek során az ipari területek és a farmgazdasági területek beépíthetőek lettek így azokra lakóházak épültek.
A 3000, 4000, 5000 hrsz. ingatlanokat is felül kell vizsgálni. Ezeken az ingatlanokon az ingatlantulajdonosok illetve haszonélvezeti joggal rendelkezők építményadót vagy amennyiben állandó bejelentett lakcímként, vagyis életvitelszerűen itt lakó polgárok esetén a kommunális adót kell fizetni.
A pontosítás következtében felül kell vizsgálni, hogy ténylegesen minden adott ingatlan a megfelelő adó összeget fizeti-e. Szükségessé vált, hogy a fenti ingatlanok esetén egységesíteni kell az egyenlőség elve alapján az adó összegét.
A fentiek miatt szükségessé vált, hogy pontosításra kerüljön, a rendeletben mely területekre vonatkozik a kedvezmény.
A 2021. decemberi Képviselő testületi ülésen a testületi tagok felkérték a polgármesteri hivatalt, hogy dogozza ki a meglévő rendelet módosítását vagy új rendelet részleteit.
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. § a) bekezdés alapján az önkormányzat adó megállapítási joga arra terjed ki, hogy a már bevezetett adót módosítsa, azonban az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok adóterheit.
A módosítással átláthatóbbá és egységesebbé válik a helyi jogrendszer. Az új magánszemélyek kommunális adó rendelet megalkotása gazdasági és költségvetési hatást eredményez. Az új kommunális adórendelet elfogadásával egyidejűleg a korábbi, 9/1996. (VI.12.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése is megtörténik.