Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az isaszegi újszülöttek részére adható pénzbeli támogatásokról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2022. 02. 25
az isaszegi újszülöttek részére adható pénzbeli támogatásokról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az isaszegi újszülöttek részére adható „Üdvözlő ajándék” támogatásról szóló 29/2020. (XII.01.) önkormányzati rendelet 2021. január 1-jétől egyszeri, pénzbeli, kérelemhez, kötött támogatást biztosít, mely a születést követően legkésőbb a gyermek 3 hónapos koráig igényelhető.
A támogatás alanyi jogon igényelhető, nem történik jövedelemvizsgálat, de azok a szülők igényelhetik, akik legalább 1 éve isaszegi lakcímmel (bejelentett állandó vagy tartózkodási hellyel) rendelkeznek. Az igényléshez kérelem nyomtatványt kell a szülőnek kitölteni és a Polgármesteri Hivatalba eljuttatni. A kérelem kötelező melléklete a kérelmező és az újszülött lakcímkártyája és az újszülött születési anyakönyvi kivonata.
Az egyszeri támogatás összege 2021. évben 10.000 Ft volt, mely postán, vagy folyószámlára utalással került megküldésre a jogosult részére.
Mivel 2021. évben 50 kérelmező részére összesen 500.000 Ft értékben került megállapításra a támogatás és az önkormányzati költségvetésben 1.5 millió forint került betervezésre, javasolt a támogatási összeg 15.000 Ft összegre történő emelése azzal, hogy a 2022. január 1-jét követően megállapított támogatási összegre is terjedjen ki az emelés.
Technikailag indokolt új rendelet megalkotása, egyidejűleg a korábbi rendelet hatályon kívül helyezése.
Tervezett jogszabály módosításának hatásai, következményei:
társadalmi hatás:
a város gyermeket vállaló családjai részére megbecsülést jelent az önkormányzat részéről;
gazdasági hatás:
a gyermeket vállaló szülők részére anyagi támogatást nyújt a rendelet, mely ha kis mértékben is, de csökkenti a fellépő kiadásaik mértékét;
költségvetési hatás:
a 2022. évi költségvetésbe szükséges betervezni a támogatások összköltségét;
adminisztratív hatás: a kérelmek feldolgozása – az elmúlt év gyakorlata alapján - a hivatal munkatársai által biztosított;
a jogszabály megalkotásának, módosításának szükségessége, elmaradásának várható következménye: a támogatás nem törvény által előírt kötelező ellátási forma, az önkormányzat saját hatáskörben dönthet bevezetéséről, a rendelet megalkotásáról.
A jogszabály alkalmazásához szükséges feltételek
személyi feltételek: Igazgatási Osztály munkatársai által biztosított
szervezeti feltétel: biztosított
tárgyi feltétel: biztosított,
pénzügyi feltétel: a 2022. évi költségvetésben tervezésre kerül.