Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2024. évi költségvetésről

Hatályos: 2024. 02. 22

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.22.
a 2024. évi költségvetésről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés elfogadta a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt. A törvény alapján tervezésre kerültek az Isaszeg Város Önkormányzata feladataihoz igénybe vehető központi források.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (3) bekezdése szerint a költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-ig nyújtja be. A költségvetési rendeletet március 15-ig szükséges elfogadni, ennek hiányában átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet kell alkotni.
A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 139. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt kötelezettségemnek eleget téve, a mellékelt költségvetési rendelet-tervezetet terjesztem elő.
A mellékelt rendelet-tervezet a vonatkozó jogszabályok által előírt szerkezetben és tartalommal, a jegyző irányításával került összeállításra.
A rendelet-tervezet a 2024. évi költségvetés összeállításához előírt irányelvek, határozatok alapján készült.
Indokolás a rendelet-tervezethez
A rendelet hatálya az Önkormányzatra, a Polgármesteri Hivatalra, valamint az önkormányzat intézményeire terjed ki. Az Önkormányzat intézményei külön- külön címet alkotnak.
Az Önkormányzat 2024. évi konszolidált költségvetésének:
- tervezett kiadási főösszege 2.576.876 e Ft,
- tervezett bevételi főösszege 2.576.876 e Ft.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) kormányrendelet alapján 2012-től külön-külön elemi költségvetés készül a helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, többcélú kistérségi társulás, a jogi személyiségű társulás, a térségi fejlesztési tanács, valamint az általuk irányított költségvetési szerv részéről is, melyet a polgármester, nemzetiségi önkormányzat elnöke, társulási tanács elnöke, térségi fejlesztési tanács elnöke hagy jóvá.
Az önálló elemi költségvetésből következően 2012. január 1-től a helyi önkormányzat, valamint az általuk irányított költségvetési szerv (ideértve az önkormányzati hivatalt is) gazdálkodásáról önálló könyvelést kell vezetni és önálló beszámolót kell készíteni. E feladatok ellátásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.
A fentiek alapján az intézményfinanszírozás kiszűrésével határoztuk meg a kiadási bevételi – konszolidált- főösszegeket a költségvetési rendeletben.
1. A bevételek elemzése
A tervezett bevételek részletezését a rendelet-tervezet
-1. számú melléklete önkormányzati szintre összesítve tartalmazza a költségvetési bevételek forrásonkénti, továbbá a finanszírozási bevételeket, előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban.
A működési bevételeket, előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban - a költségvetési rendelet 1/A melléklete tartalmazza.
A felhalmozási bevételeket, előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban - a költségvetési rendelet 1/B melléklete tartalmazza.
- 8 - 16. számú mellékletei az önkormányzat gazdálkodó szerveire vonatkozóan tartalmazza a költségvetési bevételek forrásonkénti, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban.
A működési bevételek (1/A.melléklet) jellemzői:
A bevételi főcsoportokat szemlélve megállapítható, hogy összességében a tavalyi évben 1.731.456 e Ft, míg az idei évben 2.087.324 e Ft áll rendelkezésre működésre.
A bevételek tervezésekor a költségvetési törvény alapján tervezzük a normatíva összegét, mely 145.897 e Ft-tal több az előző évi eredeti előirányzatnál. A várható adóbevételeket 42.600 e Ft-tal emeltük, az előterjesztés 3.3. Adóbevételek tervezése pontban foglaltak alapján.
Működési bevételként kerültek tervezésre a következő bevételi jogcímek:
Önkormányzat működési támogatása: Az önkormányzatot 2024. évre megillető normatíva összege, 1.001.463 e Ft.
Működési célú támogatások államháztartáson belülről: Ezen a soron szerepel az önkormányzatot megillető mezőőri, közcélú foglalkoztatásra, iskola védőnői és fogorvosi szolgálat működtetésére a NEAK-tól kapott összeg, összesen 83.713 e Ft.
Közhatalmi bevételek: Helyi adóbevételek, gépjárműadó, talajterhelési díj, egyéb közhatalmi bevételek (igazgatási szolgáltatási díj, bírságok) 462.000 e Ft.
Működési bevételek: Áru- és készletértékesítés, nyújtott szolgáltatások bevétele, bérleti és lízingdíj bevételek, intézményi ellátási díjak, alkalmazottak térítése, áfa bevételek és visszatérülések, kamatbevételek, mezőőri járulék, 148.127 e Ft.
A lekötött betét összegéből 59.731 e Ft.
Előző évi várható pénzmaradványból visszatervezett összeg: 331.790 e Ft.
Felhalmozási bevételek (1/B melléklet) jellemzői:
A felhalmozási kiadások fedezetéül az alábbi bevételek kerültek tervezésre:
Kölcsönök visszatérülésére tervezett bevétel 1.073 e Ft.
A lekötött betét összegéből 40.269 e Ft
Előző évi pénzmaradványból visszatervezett összeg 448.210 e Ft. Ebből az Épületenergetikai felújítás TOP_PLUSZ-2.1.1-21-PTI-2022-00015 pályázati támogatás 44.690 e Ft, a Hősök sétánya TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00018 pályázati támogatás 137.322 e Ft, a Településszerkezeti terv felülvizsgálat tervezési díj 4.509 e Ft, az IVS tervre 635 e Ft, a Belterületi utak fejlesztése TOP_Plusz-1.2.3-21.PTI-2022-00014
190.666 e Ft, a Településszabályozási tervre 3.810 e Ft, a Rákos patak mederrendezésére 47.461e Ft maradvány került beállításra. (előterjesztés 4. melléklete).
A zárszámadással egy időben tudjuk számszerűsíteni a tényleges pénzmaradvány összegét, a költségvetés tervezésekor a jelenleg rendelkezésre álló információk (az önkormányzat és intézményeinek 2024. évi bevételi és kiadási főösszegeinek ismeretében) alapján került megállapításra. (1. függelék)
A főösszegek ismeretében a pénzmaradvány várható összege: 790.552 e Ft. A maradvány végső összegét befolyásoló tényező a 2024. normatív támogatással történő elszámolás, mivel normatíva visszafizetési kötelezettség esetén a pénzmaradvány csökken, póttámogatás esetén nő.
A költségvetésben visszatervezett pénzmaradvány: 780.000 e Ft.
2. A kiadások elemzése
A kiadások részletezését a rendelet-tervezet
- 1. melléklete önkormányzati szintre összesítve tartalmazza a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását, a finanszírozási kiadásokat előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban.
A működési kiadásokat előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban - a költségvetési rendelet
1/A melléklete
tartalmazza.
A felhalmozási kiadásokat előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban - a költségvetési rendelet
1/B melléklete
tartalmazza.
4.melléklete
tartalmazza a fejlesztési kiadásokat feladatonként
8- 16. mellékletei
az önkormányzat intézményeire (címeire, alcímeire) vonatkozóan tartalmazza a költségvetési kiadásokat kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban.
17.melléklete
az önkormányzat által nyújtott támogatásokat tartalmazza.
az 1. függelékben
a 2023. évi terv, 2023. évi teljesítés és a 2024. évi terv adatok kerülnek bemutatásra.
A kiadások között a legnagyobb arányt a következő kiemelt előirányzatok jelentik:
- személyi jellegű kiadások
- dologi jellegű kiadások
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 29/A. §-a, a középtávú tervezés keretein belül előírja a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján, hogy az önkormányzatoknak az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendeletben meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 8. § (2) bekezdése alapján, az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét határozatban kell megállapítani.
A Képviselő-testületnek a saját bevételei összegét, valamint az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit – évente – legkésőbb a költségvetési rendelet elfogadásáig kell megállapítani. Ennek részletes bemutatását a költségvetési rendelet 22. melléklete tartalmazza.
A személyi jellegű kiadások jellemzői:
Az illetmény kiadások jellemzői:
-Cafeteria: (8-16. mellékletben külön kimutatva) a köztisztviselők bruttó 231.900 Ft/fő cafeteria juttatása (az illetményalap ötszöröse) a 9. mellékletben a Isaszegi Polgármesteri Hivatalon került tervezésre. A többi munavállaló részére az előző években meghatározott mértékű cafeteria kerül betervezésre. A cafetéria elemek közül egyedül Széchenyi pihenőkártya maradt kedvező adózási sávban. Minden más juttatás és utalvány bér jellegű módon adózik.
- Jutalom tervezésére az önkormányzat és intézményeiben dolgozó munkavállalók nyugdíjba vonulása alkalmából 2 havi munkabér került tervezésre.
A munkaadókat terhelő járulékok jellemzői:
- A tervezett járulékok a bruttó bér után fizetendő 13%-os szociális hozzájárulási adó, valamint a cafeteria után fizetendő 28 %-os kifizetői adó.
Dologi jellegű kiadások jellemzői:
- A dologi kiadások között a legnagyobb összeget
- az iskolai, óvodai, bölcsődei étkeztetés –beolvad az Önkormányzat költségvetésébe 8. melléklet, valamint
- a 67.930 e Ft energia kiadás jelenti. (19. melléklet.). Előző évben a tervezett összeg 140.042 e Ft volt, a teljesítés 91.708 e Ft.
E kiadások tervezésével kapcsolatos főbb információk:
a kiadások tervezésekor figyelembe vettük a dologi kiadásoknál a megkötött szerződésekből eredő kötelezettségeinket, az előző évi teljesítéseket, az év közben megszűnt, illetve az év közben belépő új kiadásokat.
Ellátottak pénzbeli juttatásai:
25.045 e Ft összegben terveztük a települési támogatások összegét.
Költségvetési létszámkeret jellemzői:
A létszámkeret a következőek szerint alakult:
- 31 fő köztisztviselő, 1 fő polgármester, 1 fő alpolgármester, 47,5 köznevelési foglalkoztatási jogviszonyban, 44,75 fő közalkalmazott, 6 fő egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott, 10 fő a kulturális szférában a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó alkalmazott, 2 fő közcélú foglalkoztatott, összesen 143,25 fő.
Felhalmozási kiadások jellemzői:
A 2024. évre tervezett felhalmozási kiadások beruházási célonként 4. mellékletben kerülnek bemutatásra.
3. Az önkormányzat költségvetési szervei
3.1. Önkormányzat költségvetési szerv adatai
8. melléklet
Az intézmény gazdálkodási jellemzői:
Bevételként tervezzük az alábbi főbb jogcímcsoportokat:
- önkormányzat működési támogatásai, működési célú támogatások államháztartáson belülről, felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, közhatalmi bevételek, működési bevételek, felhalmozási célú átvett pénzeszközök.
A 2024. évre tervezett adóbevétel összege tekintettel arra, hogy a Képviselő-testület 2024. január 1-jétől adóemelést nem kezdeményezett a bázis évi teljesítés adatai szolgálnak az egyes adónemekben, figyelembe véve a hatályos, helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt és a hatályos helyi adórendeleteket.
Az adónemek tervezésénél az előző évekhez képest optimálisabban tervezünk, ez az előző év teljesítési adatainak elemzésének figyelembevételével történik. Megállapítható, hogy az adózók fizetési hajlandósága kis mértékben javult. Az adóhatóság az év közbeni folyamatos felderítéseknek köszönhetően több adóelőírással tud tervezni. Összességében a kivetéshez képest átlagosan 93 %-os tervezéssel (befizetéssel) számolunk.
Építményadóban, telekadóban és magánszemély kommunális adó tekintetében, az adózók száma az előző évhez képest növekedett 2023. évi zárási adatok ismeretében megállapítható, hogy a tervezett bevétel teljesíthető.
Adózók száma építményadóban 624 fő, kivetett összeg 22.113 e forint. Telekadóban 180 fővel szerepel nyilvántartásunkban, a kivetett telekadó összege 4.683 e forint, míg a kommunális adónál az adózók száma 4.024 fő és a kivetett adó 64.780 e Ft.
Iparűzési adóban 2023. évre 320.000 e forint bevételt állítottunk be a költségvetésbe, mely teljesült. Az iparűzési adófizetés sajátossága, hogy az adózók az éves bevallás során, minden év május 31-én számolnak el az előző évben március 15-ig és szeptember 15-ig befizetett előleggel szemben. Ez időpontig kell a 2023. évi adóelőlegre befizetett összeg és a 2023. évre bevallással tényleges megállapított adó különbözetét megfizetni, illetve ha a különbözet pozitív, tehát az adózó több előleget fizetett a tényleges kötelezettségénél visszakérheti a túlfizetését. A 2024. I. félévi zárást követően válnak ismertté a tényleges számadatok.
A 2023 évi teljesítés alapján a 2024. évi terv összeget 350.000 e Ft-ban, a tavalyi évhez képest nagyobb mértékben emeltük meg.
Gépjárműadóban A nyitó adat már nem kerül meghatározva mivel 2021.01.01-től már a NAV kezeli. Az önkormányzatnál már csak a 2020.12.31-ig fennálló hátralék aktuális állapota szerint van kimutatva. A táblázatban kimutatott összeg a hátralékból befolyt összeget mutatja.
Késedelmi pótlék, bírság és talajterhelési díj tekintetében nyitó előírás (2024. évi kivetés) nincs, mivel azok év közbeni kerülnek megállapításra. A 2024. évi kivetés összege szintén az előző évi elszámolás alapján lett meghatározva. A késedelmi pótlék tekintetében a 2023. évi tervadatokhoz képest a 2024. évi terv összeget több mint a duplájára emeltük, mivel a késedelmi pótlék mértéke 2022. novemberétől folyamatosan drasztikusan emelkedett.
Adókivetés és adóbevételek alakulása 2023. évben, valamint a 2024. évre tervezett bevétel adónemenként és összességében (e forintban)

Adónem

Adózók száma

2023. évi
tervezett összeg

2023. évi
kivetés

2023.12.31-ig elszámolt
összeg

2024. évi kivetés

2024. évi terv

Építményadó

624

21 300

21 624

22 985

22 113

21 500

Telekadó

180

3 200

6 903

7 082

4 683

6 500

Magánszemély kommunális adó

4 024

63 500

66 953

68 173

64 780

63 000

Idegenforgalmi adó

10

500

407

611

-

500

Iparűzési adó

1 363

320 000

411 950

384 292

-

350 000

Gépjárműadó

622

0

-

1 148

-

-

Késedelmi pótlék

5 917

6 000

16 491

9 160

-

15 000

Bírság

185

1 000

2 306

1 647

-

2 000

Idegen bevétel

88

0

941

699

-

-

Talajterhelési díj

182

4 400

4 282

3 361

-

4 000

Összesen

419 900

531 857

499 158

91 576

462 500

3.2. Isaszegi Polgármesteri Hivatal költségvetési szerv adatai
9. melléklet
Az intézmény gazdálkodási jellemzői:
Bevételként tervezzük az alábbi főbb jogcímcsoportokat:
- irányító szervi támogatás (intézmény finanszírozás) működési bevételek, hirdetési díjak, közterület használati díjak.
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. tv. 234. §-a lehetővé teszi, hogy a képviselő-testület városi szintű önkormányzatnál a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőknek 30 %-os illetménykiegészítést állapítson meg, középiskolai végzettségű köztisztviselőknek pedig 20 %-os illetménykiegészítést hagyjon jóvá.
Városunkban az illetménykiegészítés mértékét egységesen 20 %-ban állapította meg a képviselő-testület, továbbá 2024. évre vonatkozóan 46.380 Ft-ban állapítja meg a köztisztviselői illetményalapot.
Az Isaszegi Polgármesteri Hivatalnál valamennyi köztisztviselő részére 2019. évtől, a fentiekben foglaltakat figyelembe véve személyi illetmény lett megállapítva.
3.3. Isaszegi Hétszínvirág Óvoda költségvetési szerv adatai
10. melléklet
Az intézmény költségvetésének meghatározása feladatfinanszírozással történt.
Az intézmény gazdálkodási jellemzői:
- Tervezett bevétel: önkormányzati finanszírozás
- Tervezett kiadások:
- a főbb kiadási jogcímcsoportok: személyi, járulék, dologi
3.4. Isaszegi Bóbita Óvoda költségvetési szerv adatai
11. melléklet
Az intézmény költségvetésének meghatározása feladatfinanszírozással történt.
Az intézmény gazdálkodási jellemzői:
- Tervezett bevétel: önkormányzati finanszírozás
- Tervezett kiadások:
- a főbb kiadási jogcímcsoportok: személyi, járulék, dologi
3.5. Isaszegi Humánszolgáltató Központ költségvetési szerv adatai
12. melléklet
Az intézmények gazdálkodási jellemzői:
- Tervezett bevételek:
- a főbb bevételi jogcímcsoportok: önkormányzati finanszírozás, házi szociális gondozói díj
- Tervezett kiadások:
- a főbb kiadási jogcímcsoportok: személyi, járulék, dologi
3.6. Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely költségvetési szerv adatai
13. melléklet
Az intézmény költségvetésének meghatározása feladatfinanszírozással történt.
Az intézmény gazdálkodási jellemzői:
- Tervezett bevételek:
- a főbb bevételi jogcímcsoportok: önkormányzati finanszírozás, terembérleti díj
- Tervezett kiadások:
- a főbb kiadási jogcímcsoportok: személyi, járulék, dologi
3.7. Jókai Mór Városi Könyvtár költségvetési szerv adatai
14. melléklet
Az intézmény költségvetésének meghatározása feladatfinanszírozással történt.
Az intézmény gazdálkodási jellemzői:
- Tervezett bevételek:
- a főbb bevételi jogcímcsoportok: önkormányzati finanszírozás, fénymásolás bevétele
- Tervezett kiadások:
- a főbb kiadási jogcímcsoportok: személyi, járulék, dologi
3.8. Isaszegi Városüzemeltető Szervezet költségvetési szerv adatai
15. melléklet
Az intézmény gazdálkodási jellemzői:
- Tervezett bevételek:
- a főbb bevételi jogcímcsoportok: önkormányzati finanszírozás, működési bevételek.
- Tervezett kiadások:
- a főbb kiadási jogcímcsoportok: személyi, járulék, dologi
Az intézmény feladatköréből adódóan végzi az önkormányzat intézményeinek karbantartási munkálatait. A dologi előirányzatokra tervezett összeg: 47.488 e Ft. Ez az előirányzat az alábbi tervezett célok szerint elvégzendő karbantartási munkálatokra.
3.9. Isaszegi Aprókfalva Bölcsőde költségvetési szerv adatai
16. melléklet
Az intézmény gazdálkodási jellemzői:
- Tervezett bevételek:
- a főbb bevételi jogcímcsoportok: önkormányzati finanszírozás, működési bevételek.
- Tervezett kiadások:
- a főbb kiadási jogcímcsoportok: személyi, járulék, dologi
4. Intézményi kiadások jellemzői:
A költségvetési koncepciónak megfelelően bázis alapon, a kötelező béremelések illetve a feladatfinanszírozás alá bevont intézmények esetében az abban meghatározott kiadási összegekkel terveztük az intézmények költségvetését.
A fentieken felül a személyi kiadások az alábbiak szerint került tervezésre:
- Jutalom tervezésére az önkormányzat és intézményeiben dolgozó munkavállalók nyugdíjba vonulása alkalmából 2 havi munkabér.
- A Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely személyi kiadása 25 %-os bérfejlesztéssel került megállapításra, tekintettel arra, hogy a munkavállalók a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartoznak, így a minimálbér, garantált bérminimum emelkedésben nem részesültek.
- A Jókai Mór Városi Könyvtár személyi kiadása 20 %-os bérfejlesztéssel került megállapításra, tekintettel arra, hogy a munkavállalók a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartoznak, így a minimálbér, garantált bérminimum emelkedésben nem részesültek.
- Az óvodapedagógusok bére a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 401/2023. Kormányrendelet alapján került tervezésre a közoktatási szakértő által készített feladatfinanszírozás alapján került tervezésre. A feladatfinanszírozásban az óvodapedagógusok bérének megállapítása a Pedagógusok szakszervezete ajánlása alapján készült. A 2024. évi normatíva összegéből az óvodapedagógusok béremelésére kapott támogatási összeg az óvodákra vonatkozóan 77.281 e Ft, a bölcsődékre vonatkozóan 961 e Ft. A támogatási összeget teljes összegben a pedagógusok béremelésére kell fordítani, elszámolási kötelezettséggel.
A költségvetésben ebből az összegből a tervezéskor az óvodák esetében 56.585 e Ft, a maradvány 20.696 e Ft, a bölcsőde esetében az egy fő óvodapedagógus részére a jogszabály szerinti minimális összeg lett beállítva, a kapott támogatás teljes összege tervezésre került. A kapott támogatási összeg és a tervezéskor felosztott összeg pontos különbözetének megállapításakor kérdésként merül fel, hogy az emelt béreket 12 hóra szükséges betervezni, (tekintettel arra, hogy a 12. havi bér teljesítése 2025. januárjában kerül majd sor) így elszámoláskor 11 havi pénzforgalmi teljesítést tudunk igazolni, vagy 11 hóra.
A fenti kérdésre kiegészítő információt kértünk a Magyar Államkincstártól, melyre választ a költségvetési előterjesztés benyújtásáig sajnos nem érkezett.
A törvény által lehetőséget adó további differenciálásra szolgáló összeg a tartalékon belül céltartalékként került betervezésre, melynek felosztását a differenciálási szempontok figyelembevételével az intézményvezetők határozzák meg.
-Az Isaszegi Polgármesteri Hivatalnál 10%-os béremelési keretösszeg került tervezésre.
-A cafeterián kívül egyéb juttatás nem került tervezésre a munkavállalók részére.
5. A tartalék
A tartalék 2024. évre tervezett összege 195.511 e Ft.
Ezen belül:
- Felhalmozási tartalékra 30.000 e Ft került tervezésre.
- Működési tartalék tervezett összege 165.511 e Ft.
A tartalék a rendelettervezet 6. mellékletben kerül bemutatásra.
6. A bevételek és kiadások egyensúlya
Isaszeg Város Önkormányzat és intézményei összesített kiadását az 1. melléklet tartalmazza, a működési kiadásokat és bevételeket az 1/A melléklet, a felhalmozási kiadásokat és bevételeket az 1/B melléklet.
A működési kiadásokra az alábbiakban felsorolt bevételek nyújtanak fedezetet:
- az önkormányzat normatív működési támogatásai,
- működési célú támogatások államháztartáson belülről (mezőőri támogatás, NEAK finanszírozás, közcélú foglalkoztatás támogatása),
- közhatalmi bevételek
- az áru és készletértékesítés, szolgáltatás, áfa bevétele,
- a lekötött betét összege
- az előző évi várható pénzmaradványból visszatervezett összeg.
A költségvetés személyi kiadásait a 4. pontban foglaltak szerint terveztük.
A bérek utáni járulékokat a hatályos mértékkel (13%) terveztük.
A dologi kiadások tervezése a feladat-finanszírozás alapján, valamint a szerződésen alapuló kötelezettségek figyelembevételével történt.
A felhalmozási kiadások fedezetéül az alábbi bevételek kerültek tervezésre:
- felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése
- az előző évi várható pénzmaradvány
A költségvetés 19 %-a fejlesztési célokra került tervezésre.
Tervezett jogszabály megalkotásának hatásai, következményei, hatásvizsgálatok:
Várható társadalmi, gazdasági, költségvetési hatások : A költségvetési rendelet alapján végrehajtott gazdálkodás az állampolgárok számára nyomon követhető, átfogó képet ad az önkormányzat pénzügyi helyzetéről, a végrehajtandó feladatokról, a tervezett fejlesztésekről, lehetőséget teremt az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzésére.
A költségvetés nemzetgazdasági hatása az, hogy az államháztartás része, a különböző jogcímeken a központi költségvetésből igényelhető támogatások révén. A költségvetési rendelet helyi gazdasági hatása nem releváns.
Várható környezeti és egészségi következmények: Nem mutatható ki hatás.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: Nem mutatható ki hatás.
A jogszabály megalkotásának, módosításának szükségessége, elmaradásának várható következménye:
A költségvetési rendelet megalkotása kötelező az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdése alapján.
A jogszabály alkalmazásához szükséges feltételek:
személyi, szervezeti feltételek: a személyi, szervezeti feltételek rendelkezésre állnak
tárgyi feltétel : tárgyi feltételek rendelkezésre állnak
pénzügyi feltételek: a pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak