Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

NAGYTARCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 27/2023. (XII.13) rendelete Nagytarcsa Község Önkormányzata 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 02. 21

Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

NAGYTARCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 27/2023. (XII.13) rendelete Nagytarcsa Község Önkormányzata 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról

2024.01.01.

Nagytarcsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, továbbá az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) A rendelet hatálya Nagytarcsa Község Önkormányzatára, valamint Nagytarcsa Község Önkormányzatának irányítása alá tartozó költségvetési szerveire - ideértve a Polgármesteri Hivatalt is - terjed ki.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az átmeneti időszakban az önkormányzat bevételeinek folytatólagos beszedésére és a kiadásoknak a 2 - 10. §-okban meghatározott feltételekkel történő teljesítésére.

2. § (1) A nem intézmények által ellátott önkormányzati feladatok és az intézmények működési kiadásainak havi teljesítéséhez az előző évi jóváhagyott eredeti működési célú költségvetési támogatásokból az 1/12 részének megfelelő összegű költségvetési előirányzatok használhatóak fel.

(2) A nem intézmények által ellátott önkormányzati feladatok és a Polgármesteri Hivatal dologi kiadásainak havi teljesítése az előző évi eredeti dologi kiadási előirányzatok 1/12 részének mértékéig, illetve a folyamatos szerződésekben előírt mértékig történhet. Ez alól kivételt képeznek azok a dologi kiadások, ahol az aktuális díj fizetési gyakorisága féléves vagy éves és a fizetési kötelezettség ebben az időszakban esedékes.

(3) Az átmeneti időszakban a személyi kiadások az érvényben lévő szerződések alapaján fizethetőek ki, általános bérfejlesztésre kötelezettséget vállalni nem lehet, kivétel a közalkalmazottak és a köztisztviselők előmenetelével kapcsolatos átsorolások, valamint a jogszabályi változások miatti kötelező többlet juttatások időarányos része, illetve a jogszabályban kötelezően meghatározott juttatások, költségtérítések.

(4) Jutalom nem fizethető, kivételt képez az átmeneti időszak alatt esedékessé vált jubileumi jutalom, valamint az előző évben kiírt céljutalom/premizálás a teljesítés igazolások alapján.

(5) Az átmeneti időszak alatt a betöltetlen álláshely terhére megbízási szerződés köthető abban az indokolt esetben, ha az ellátandó feladat elvégzése más módon nem lehetséges.

(6) A jogerős döntések szerinti kötelezettségek kifizethetőek.

(7) Az előző év végéig benyújtott, nyertes pályázatokhoz rendelt önrészek, valamint az utófinanszírozás keretében biztosított támogatások terhére történő kifizetések teljesíthetőek.

(8) Az intézmény feladatellátásához szükséges lejáró szolgáltatási szerződések újra megköthetőek.

(9) A közigazgatási és önkormányzati jogkörben (hatósági) hozott határozatokból eredő kifizetési kötelezettségeknek eleget kell tenni. Az ilyen jellegű kiadásokra nem vonatkozik a korlátozás.

(10) A reprezentációs keretek kiadásainak havi teljesítése az előző évi eredeti reprezentációs kiadási előirányzatok 1/12 részének mértékéig történhet.

3. § A 2. § (2) bekezdésében foglaltakon túl a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott döntései alapján a tárgyévi költségvetésben tervezendő - és a döntéshez a végrehajtási felhatalmazást biztosító - feladatok előirányzatai terhére lehet kötelezettséget vállalni, valamint kiadásokat teljesíteni.

4. § A szociális és gyermekvédelmi települési támogatásról szóló hatályos önkormányzati rendelet (továbbiakban: Szoc. rendelet) alapján biztosított szociális pénzbeli és természetbeni támogatások a rendeletben foglaltak betartása mellett kifizethetőek.

5. § A nem önkormányzati intézmények, alapítványok, egyéb szervezetek részére kifizetések kizárólag az előző év december 31-ig megkötött megállapodások alapján teljesíthetők.

6. § (1) A nem intézmények által ellátott önkormányzati feladatok és az intézmények felújítási, beruházási feladataihoz és felhalmozási célú pénzeszköz átadásaihoz kapcsolódóan:

a) az előző évi elvégzett és leigazolt munkák ellenértéke kifizethető,

b) a korábbi képviselő-testületi döntések alapján már folyamatban lévő közbeszerzési eljárások keretében szerződés köthető és kifizetés teljesíthető,

c) a korábbi képviselő-testületi döntések alapján kiírásra kerülhetnek a közbeszerzési eljárások, amelyek alapján szerződés köthető és kifizetés teljesíthető,

d) az előző év december 31-ig megkötött szerződések tárgyévi üteme szerint elvégzett és leigazolt munkák ellenértéke kifizethető.

(2) A jóváhagyott, folyamatban lévő felhalmozási feladatoknál szerződésmódosítás csak a Képviselő-testület minősített többségű döntésével irányulhat az előző év december 31-ig megkötött szerződés tárgyévi üteme nettó összegének növelésére.

(3) Új fejlesztési pénzeszköz átadásra és feladatra közbeszerzési eljárás nem indítható, kötelezettség nem vállalható, kifizetés nem teljesíthető, ide nem értve a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott döntései alapján a tárgyévi költségvetésben tervezendő - és a döntéshez a végrehajtási felhatalmazást biztosító - eseteket.

7. § Gépek, berendezések, felszerelések körébe tartozó új beszerzést indokolt esetben az általános tartalék terhére a Polgármester engedélyezhet.

8. § Az érvényben lévő szerződések csak jogszabályi változásokból adódóan módosíthatók.

9. § Új kötelezettségvállalás a döntési hatáskörrel rendelkező bizottságok által hozott eseti döntésekből fakadó kötelezettségvállalás mellett csak pályázati forrás terhére, annak kiutalását követően vállalható.

10. § Az önkormányzat folyamatos működésének biztosításához szükséges – előre nem látható vis maior körülmények bekövetkezése miatt felmerült – kiadások esetén, amennyiben a 2. § (1) bekezdés hatálya alá tartozó kiadások teljesítéséhez szükséges finanszírozási igény meghaladja a megállapított mértéket, úgy a többletigény külön elbírálás alá esik, melyről a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

11. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba, és hatályát veszti a 2024. évi költségvetésről szóló rendelet hatályba lépésével. hatályát veszti.

Gulyás Tamás István polgármester

Dr. Kuji Eszter jegyző