Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV.30) önkormányzati rendelete a „Tiszta udvar, rendes ház” és a „Tiszta utca” cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2024. 05. 03

Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV.30) önkormányzati rendelete a „Tiszta udvar, rendes ház” és a „Tiszta utca” cím alapításáról és adományozásáról

2024.05.03.

Nagytarcsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Az elismerő címek alapítása

1. § (1) Nagytarcsa Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a község szépítése, a kulturált lakókörnyezet kialakítása, illetve fejlesztése érdekében

a)Tiszta udvar, rendes ház

b)Tiszta utca

elnevezéssel elismerő címeket alapít.

(2) Az elismerő címekre pályázhat a Nagytarcsa község közigazgatási területén található

a) lakóingatlan tulajdonosa vagy használója,

b) társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek lakóközössége (az alapszabályban, illetve alapító okiratban meghatározott képviselő útján),

c) a „Tiszta utca” elismerő cím esetében a tér, utca, utcarész lakóközössége, megbízott képviselője útján.

(3) A „Tiszta udvar, rendes ház” címre minden évben hagyományőrző ingatlan és modern ingatlan kategóriában lehet pályázni, melyet kategóriánként legfeljebb 3-3 (1-3. helyezett) pályázó nyerhet el.

(4) A „Tiszta utca” címet minden évben egy pályázó nyerheti el.

(5) A „Tiszta udvar, rendes ház” elismerés formája oklevél és az Önkormányzat arculatának megfelelő, falra szerelhető plakett, emellett a nyertes pályázó az elismerést követő évben mentesül a kommunális hulladék elszállításának díjfizetési kötelezettsége alól. A plakett előállítása céljából rendelkezésre álló keretösszeget az Önkormányzat minden évben a tárgyévi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletében határozza meg.

(6) A „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő cím díjazottjai helyezésüktől függően az (5) bekezdésben foglaltakon felül az alábbi összegű pénzjutalomban részesülnek:

a) I. helyezett: 30.000.- Ft,

b) II. helyezett: 20.000.- Ft,

c) III. helyezett: 10.000.- Ft.

(7) A (6) bekezdésben részletezett pénzjutalmak adóterhét az Önkormányzat viseli.

(8) (8) A „Tiszta utca” elismerés esetében a nyertes pályázó 30.000 forint értékű virágpalánta/ dísznövény tárgyjutalomban vagy kertészeti ajándékutalványban részesül.

2. A címadományozás feltételei

2. § (1) A „Tiszta udvar, rendes ház” cím adományozható azon pályázó ingatlan tulajdonosának, illetve használójának:

a) akinek az ingatlana és azon található épület, kert, udvar, valamint az ingatlanhoz tartozó közterület megjelenésében harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetbe,

b) aki a településen található folyékony és kommunális hulladékszállítási közszolgáltatást igénybe veszi,

c) akinek az ingatlana építési engedély alapján épült, és

d) akinek az ingatlana parlagfűmentes.

A nyertes pályázónak egyidejűleg mind a négy (a-d.) feltételnek meg kell felelnie.

(2) A „Tiszta utca” elismerő cím adományozható azon tér, utca, utcarész (legalább három keresztutca közötti szakasz) lakóközösségének, amely adott évben a legszebb utcaképet nyújtja a beültetett virágok, növények, illetve a közterületi összkép vonatkozásában.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) Az elismerő címek elnyerésére a pályázatot minden év április 30. napjáig az Önkormányzat Képviselő-testülete hirdeti meg. A pályázatot minden év augusztus 15. napjáig lehet benyújtani.

(2) A pályázati felhívást az Önkormányzat hivatalos lapjában és honlapján (www.nagytarcsa.hu) kell közzétenni.

(3) A pályázatot jelen rendelet 1. számú mellékletét képező jelentkezési lap kitöltésével lehet benyújtani elektronikus vagy postai úton.

(4) A pályázatok elbírálását megelőzően a Humán Bizottság helyszíni szemle során ellenőrzi a pályázatokban foglalt adatokat, körülményeket és (rangsorolva) javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a pályázat nyerteseire.

(5) Az elismerő címek adományozásáról a Humán Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt minden év szeptember 30. napjáig. A Képviselő-testület a nyertes pályázókat írásban értesíti a címek adományozásáról.

(6) A Képviselő-testület az elismerő címeket ünnepélyes rendezvény keretében is átadhatja a nyertes pályázóknak.

(7) A Képviselő-testület a Humán Bizottság javaslatára a korábban adományozott elismerő címeket bejelentés alapján felülvizsgálja, visszavonhatja és a kommunális hulladék elszállításának díjfizetési mentességét a díjazás évének fennmaradó idejére megszüntetheti, ha az ingatlan/közterület a cím adományozását követően

a) rendezetlen, elhanyagolt, vagy

b) parlagfűvel fertőzött

területté vált.

4. Záró rendelkezés

4. § (1) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Nagytarcsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a többször módosított, „Tiszta udvar, rendes ház” és a Tiszta utca” cím alapításáról szóló 14/2010. (XI.30.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon intézkedik.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.