Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2008. (VI. 5.) önkormányzati rendelete

parkoló építés pénzbeli megváltásáról, parkoló-alap képzésről és felhasználásról

Hatályos: 2008. 06. 05

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2008. (VI. 5.) önkormányzati rendelete

parkoló építés pénzbeli megváltásáról, parkoló-alap képzésről és felhasználásról

2008.06.05.

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdés szerinti jogkörében, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban OTÉK) 42. § (10) és (11) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével, a helyi körülményekből adódó sajátosságokra - a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy az építési engedélyezési eljárások során lehetővé tegye a személygépjármű várakozóhely (továbbiakban: gépjármű-várakozóhely) megváltását és ezzel elősegítse az építési igények teljesítését, a zömében már beépített településrészeken, ahol az épületek megközelítéséhez és használatához szükséges gépjárművek várakozóhely kialakítása telken belül nem biztosítható.

A rendelet hatálya

2. § 1) A rendelet hatálya Pécel Város közigazgatási területén belül kiterjed minden az állami szervekre, természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik

a) új lakóépületet vagy más, nem lakás céljára szolgáló építményt létesítenek, bővítenek, vagy

b) építési engedélyt igénylő rendeltetésmód-váltással járó építmény-felújítást végeznek, vagy

c) olyan építéssel nem járó átminősítést (rendeltetésmód-váltást) hajtanak végre,

amelyek gépjármű-tárolóhelyek (továbbiakban: parkoló) számának növekedését eredményezik.
2) Az adott beruházás kivitelezése során létesítendő gépjármű várakozóhelyek (parkolók) számát a mindenkori érvényben lévő OTÉK előírásai alapján kell meghatározni az épület nagysága, jellege és funkciója alapján.
3) Amennyiben az építési engedély köteles beruházás, illetve meglévő építmény rendeltetésének módosítása várakozóhelyek megszüntetését eredményezi, úgy az építtetőnek ezek helyett - az OTÉK szerinti várakozóhely - szükségleten túlmenően az építési telken a megszűntekkel azonos számú várakozóhelyet kell létesítenie, vagy azokat meg kell váltania.
4) E rendelet hatályba lépése előtt már meglévő épület átalakítása, bővítése, emelet-ráépítése és/vagy tetőtér-beépítése esetén az eredeti, meglévő állapot OTÉK előírásai szerint számított parkoló-igénye e rendelet alkalmazásában biztosítottnak tekintendő.

3. § (1) Személygépjármű parkolóhely megváltás csak abban az esetben lehetséges, ha 500 m-en belül, önkormányzati tulajdonú közterületen a parkolóhely megépíthető.

(2) A gépjármű várakozóhely (parkoló) megváltási alapdíj összegét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(3) A megváltható parkolószám max. 20, de legfeljebb az OTÉK vonatkozó előírásai alapján megállapított szám 50 %-a.

(4) Tömegközlekedési eszköz megállójától 300 m-en belül elhelyezkedő, a vonatkozó országos rendelet értelmében 20 gépkocsinál több elhelyezésére kötelezett közintézmény, művelődési, kulturális, sport vagy egészségügyi létesítményre előírt parkoló szám Polgármesteri Hivatal által végzett közlekedési vizsgálat alapján maximum 50 %-kal csökkenthető a főépítész és a Képviselő-testület jóváhagyásával. A használatbevétel után két évvel a közlekedésvizsgálat megismételendő és indokolt esetben a megváltandó parkoló szám az érvényes jogszabályok szerinti szintre emelendő.

A megváltás módja

4. § (1) A Képviselő-testület az 1. sz. függelék szerinti parkoló-megváltási megállapodás megkötését a polgármesterre ruházza át.

(2) A megváltási összeget építési engedélyezési, rendeltetésmód-változtatási eljárás során kell megfizetni.

(3) A várakozóhely megváltási összeget a (2) bekezdés szerinti ütemezésben az Önkormányzat elkülönített számlán kezelt parkoló alapjába kell befizetni.

(4) A várakozóhelyek megváltásáról szóló szerződés egy példányát és a szerződés szerint esedékes befizetés tényének igazolását az építtetőnek az építési engedélyezési dokumentációhoz és a rendeltetésmód-változtatási kérelemhez kell csatolnia.

A megváltási összegek felhasználása

5. §

1. A gépjármű várakozóhely (parkoló) megváltási befizetéseket az Önkormányzat elkülönített parkoló alapként kezeli.
2. Az elkülönített pénzalapot Pécel közigazgatási területén belül megvalósítandó gépjármű várakozóhelyek vagy gépjárművek tárolására szolgáló létesítmények építésére lehet felhasználni.
3. A polgármester a parkoló-alap éves felhasználásáról az éves költségvetési beszámolóban tájékoztatja az Önkormányzatot.
4. Amennyiben a parkolási igényű létesítmény bekezdésének meg rendeltetése a későbbiek során oly módon változik, hogy annak az OTÉK szerinti várakozóhely szükséglete csökken, vagy a beruházás meghiúsul, az engedély megkérésekor befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.
5. Amennyiben az építkezés az építési engedély jogerőre lépésétől számított két éven belül nem kezdődik meg, a 37/2007.(XII.13.) ÖTM rendelet 22. § (3) b kezdése alapján az engedély érvényét veszti, építtető az elkülönített számlára befizetett összeget az Önkormányzattól 1éven belül visszaigényelheti.
Értelmező rendelkezések

6. § E rendelet alkalmazása szempontjából

1. Megváltandó várakozóhelyek száma: az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, de legalább az előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű saját telken belüli elhelyezéséhez előírt és ott műszaki okból nem biztosítható várakozóhelyek mennyisége.
2. A gépjármű várakozóhely megváltási alapdíj: e rendeletben egy gépjármű elhelyezésének kiváltásához szükséges, az Önkormányzat által meghatározott pénzösszeg.
3. A gépjármű várakozóhely (parkoló) megváltási díj: a várakozóhely megváltási alapdíj és a szükséges várakozóhely számának szorzataként képzett pénzösszeg.
4. A gépjármű várakozóhely építési alap: a befizetett várakozóhely megváltási díjakból kizárólag várakozóhelyek kiépítésére fordítható, az Önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt pénzösszeg.
5. Országos hatályú rendelet: az adott területre érvényes rendezési terv alapjául szolgáló országos rendelet (OTÉK).
Záró rendelkezések

7. §

1. E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
2. Rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését követően indult építési engedélyezési eljárás során kell alkalmazni.

1. számú melléklet a 17/2008.(VI. 5.) számú rendelethez a 17/2008. (VI. 5.) önkormányzati rendelethez

Gépjármű várakozóhelyek érvényes megváltási alapdíjai terepszinten megvalósuló személygépkocsi parkoló építése esetén

1.000 000.- Ft + ÁFA

1. sz. függelék 17/2008.(VI. 5.) rendelethez

PARKOLÓ-MEGVÁLTÁSI MEGÁLLAPODÁS

Amely létrejött egyrészről a Pécel Város Önkormányzata (2119 Pécel, Kossuth tér 1.) mint Önkormányzat (továbbiakban Önkormányzat)
Másrészről …….............…(…………………….), mint Építtető (továbbiakban Építtető)
között a mai napon az alábbi feltételekkel:
1.) Szerződő felek rögzítik, hogy Építtető a ……………………………… sz. alatti ingatlanon ….................. építési munkára ………….. ügyszámon …......... engedély iránti kérelmet terjesztett elő.
2.) Szerződő felek rögzítik, hogy Építtetőnek az 1. pontban megjelöltek alapján a 253/1997 (XII. 20.) sz. Korm. rendelet 42. § és a 4. sz. melléklete szerint ................ db gépjármű elhelyezésére vonatkozó kötelezettsége áll fenn.
3.) Szerződő felek rögzítik, hogy a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet, és Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes építési tevékenységekkel kapcsolatos parkolási igényekről és azok biztosításáról szóló …………….számú helyi rendelete 2. § alapján Építtető a jelen megállapodás 2. pontjában foglalt kötelezettségét gépjármű várakozóhely megváltás útján teljesíti.
Az Építtető által fizetendő parkoló-megváltás összege:
……. db x ……………………Ft = …............................... Ft
azaz …………………..forint.
4.) Építtető a 3.) pontban meghatározott összeget köteles az építési engedélyezési, a rendeltetésmód-változtatási eljárás során az Önkormányzatnak befizetni a ….............................. számú elkülönített parkolóalap-számlájára.
5.) Szerződő felek a jelen Parkoló-megváltási megállapodásukkal kapcsolatos bármely jogvitára a Pesti Központi Kerületi Bíróság kizárólagos illetékességét kötik ki.
6.) A Parkolás-megváltási megállapodásban külön nem szabályozott kérdésekben a Ptk. rendelkezései az irányadóak.
Szerződő felek a jelen Parkoló-megváltási megállapodást elolvasás és kölcsönös értelmezés után, mint szerződéses akarat-elhatározásukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írják alá.
Pécel, év hónap nap.
____________________ _____________________
Önkormányzat Építtető