Pécel Város Önkormányzatának

26/2008. (VIII. 1.) számú rendelete a Pécel Város Önkormányzatának fenntartásában működő nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési díjak és tandíjak összegének megállapításáról és fizetésének szabályozásáról

Hatályos: 2014. 03. 17- 2016. 04. 04

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, valamint a közoktatásról szóló módosított 1993. évi LXXIX. törvény (továbbiakban: Közoktatási Tv.) 124. § (21) bekezdésében nyert felhatalmazás alapján, a Közoktatási Tv. 117. §-ának (4) bekezdésében foglaltak végrehajtására a térítési díj- és tandíjfizetési kötelezettség helyi szabályozásáról a következő rendeletet alkotja:


A rendelet szabályozási köre

1. § A rendelet hatálya kiterjed: a)1 az önkormányzat fenntartásában működő valamennyi köznevelési intézményre; b)2 önkormányzati fenntartású óvodába beíratott gyermekre; c) a gyermekek, tanulók szüleire, gyámjára.


Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások

2. §3 Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokat a nemzeti köznevelési törvény végrehajtásáról szóló 292/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. r.) 33. §-a állapítja meg.

A térítési díj-fizetési kötelezettség

3. § (1)4 Az óvodában a Korm. r. 34. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szolgáltatásokért térítési díjat kell fizetni. A térítési díj – egy nevelési évre számított - mértéke az óvodai nevelési év kezdetekor a szakmai feladatra számított folyó kiadások egy gyermekre jutó hányadának 20%-a.

(2)5

A tandíjfizetési kötelezettség

4. § (1)6 Az óvodában a pedagógiai programhoz nem kapcsolódó nevelésért, valamint az ezzel összefüggő más szolgáltatásért a fizetendő tandíj – egy nevelési évre számított mértéke - az óvodai nevelési év kezdetekor a szakmai feladatra számított folyó kiadások egy gyermekre jutó hányada.

(2)7 A nem magyar állampolgár a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 92. § (7) bekezdésében meghatározott esetben tandíjat fizet. A fizetendő tandíj – egy nevelési évre számított mértéke - az óvodai nevelési év kezdetekor a szakmai feladatra számított folyó kiadások egy gyermekre jutó hányada.

(3)8

Kedvezmények

5. §9

Befizetés módja

6. § (1)10 (2)11 Óvodában a tan- illetve térítési díjat évente két egyenlő részletben kell befizetni szeptember 30-ig, illetve május 31-ig. Ettől eltérő fizetési módot (határidő módosítás, részletfizetés) kérelemre az intézmény vezetője engedélyezhet. (3)12 (4)13 A (2) bekezdésben említett esetekben a tan- és térítési díj határidőben történő befizetésének elmulasztása esetén az intézmény vezetője 30 napon belül a fizetésre kötelezettet felszólítja, és a befizetésre új határidőt szab meg. Amennyiben a térítési díj vagy a tandíj befizetésére a (2) bekezdés szerinti határidőben nem kerül sor, az intézmény vezetője legfeljebb 30 napos póthatáridőt állapíthat meg a befizetésre kötelezett számára. Abban az esetben, ha a befizetésre a póthatáridő lejártáig nem kerül sor, a gyermek az óvodai foglalkozásról kizárható, az óvodai jogviszony – a gyermek szociális helyzetének vizsgálata után - megszüntethető, a megszüntetés tárgyában hozott döntés jogerőre emelkedésének napján. Nem szüntethető meg a gyermek óvodai jogviszonya, amennyiben a gyermek a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 74. § (3) bekezdésének hatálya alatt áll.

Átmeneti és záró rendelkezések 7. § (1) Az étkezésért fizetett térítési díj mértékét és az alkalmazható kedvezményeket külön önkormányzati rendelet szabályozza. (2) Ez a rendelet 2008. augusztus 1-jén lép hatályba. (3) Jelen rendelet hatályba lépésével 26/2003. (X. 01.) számú rendelet, valamint az azt módosító 17/2004. (VIII. 06.) számú rendelet hatályát veszti.