Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

A közüzemi ivóvízellátás és közüzemi szennyvízelvezetés szolgáltatás igénybevételéről, valamint az ezzel összefüggő egyes díjakról és fizetési kötelezettségekről.

Hatályos: 2011. 07. 08- 2024. 04. 29

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

A közüzemi ivóvízellátás és közüzemi szennyvízelvezetés szolgáltatás igénybevételéről, valamint az ezzel összefüggő egyes díjakról és fizetési kötelezettségekről.1

2011.07.08.

Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 8. § (2) bekezdése, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28 § (2) bekezdése, az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXV III. törvény 7. § (1) bekezdése és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazásában:

Közület: vállalkozó, gazdálkodó szervezet, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek.
Lakossági fogyasztó: Az építésügyi hatóság használatbavételi engedélye alapján lakás céljára szolgáló, a közműves ivóvízellátásba és a közműves szennyvízelvezető műbe bekapcsolt ingatlan használója (tulajdonosa, bérlője).
Közvetlenül érintett ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező olyan telek, amelyhez közterületi összeköttetéssel közmű csatlakozik.
Szolgáltató: az önkormányzati tulajdonú közművek üzemeltetését Üzemeltetési Szerződés alapján végző, a törvényben előírt jogosultságokkal bíró szervezet.
Vállalkozó: a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző
a) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,
b) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a 600.000 Ft-ot meghaladja,
c) a jogi személy, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll,
d) egyéb szervezet, ideértve azt is, ha felszámolás vagy végelszámolás alatt áll,
Biológiailag aktív zöldfelület: A növényekkel állandóan, vagy időszakosan fedett
területek összessége (gondozott park, veteményes, gyümölcsös stb.).
Illegális ivó-vízhasználat: az ivóvíz törzshálózat vezetékeiről, fogyasztási helyeiről ( közkút, szökőkút, tűzcsap) nem rendeltetésszerűen, méretlenül vagy manipulált vízmérőn keresztül, szerződés vagy engedély nélkül, vízdíj megfizetése nélkül történő vízvételezés
Manipulált vízmérő: az a vízmérő amelynek
a) beépítésekor a szolgáltató vagy megbízottja által felhelyezett és sérülés nélkül el nem távolítható műanyag záró gyűrűk, vagy
b) a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési hivatal (volt OMH) által felhelyezett ólomzár sértetlenségét, vagy
c) magának a vízmérő eszköznek (ház, záró gyűrű, üveg, szabályozó csavar, mérőszerkezet, stb.) a sértetlenségét a fogyasztó nem őrizte meg és
d) feltételezhető, hogy időnkénti a mérőeszközön jelzett áramlási iránnyal ellentétes beépítés miatt, vagy teljes kiszerelés és csődarabbal való helyettesítése miatt nem az ingatlanon felhasznált ivóvíz mennyiségét mutatja.
Illegális csatornahasználat: az ingatlanon keletkezett szennyvizek szerződés vagy engedély nélkül illetve a csapadékvíznek a csatorna törzshálózatába történő bevezetése.
Rejtett hiba: a házi ivóvízhálózat fogyasztó által nem ellenőrizhető, vagy nem karbantartható helyen történő meghibásodása.

2. § (1) Pécel Város közigazgatási területén a közüzemi ivóvízellátás és a közüzemi szennyvízelvezetés szolgáltatás díj nemei:

a) lakossági vízdíj

b) lakossági szennyvízdíj

c) közületi vízdíj

d) közületi szennyvízdíj

e) lakossági alapdíj

f) alapdíj

(2) Az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés díját a rendelet 1. számú melléklete határozza meg.

(3) A víz- és csatornadíj magában foglalja a vízterhelési díjat, amely a számlában nem kerül külön feltüntetésre.

(4) Az alapdíj a havi számla végösszegéből levonásra kerül.

(5) Az Önkormányzat által fenntartott intézmények a lakosság részére megállapított közüzemi ivóvízellátás és a közüzemi szennyvízelvezetés szolgáltatás díját kötelesek fizetni.

(6) Nem minősül lakossági fogyasztásnak, ha a természetes személy az ingatlanon vízfelhasználással és/vagy szennyvízkibocsátással járó, haszonszerzésre irányuló tevékenységet végez

(7) A Szolgáltató köteles a következő évre vonatkozó közüzemi víz és szennyvízdíjakról a lakosságot tájékoztatni.

(8) Az 1. számú mellékletben megállapította legmagasabb hatósági ár minden év január 1. napjától a Szolgáltató és a fogyasztó közötti szolgáltatási szerződés részévé válik.

(9) A szolgáltató a szolgáltatást a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, a közműves ivóvízellátásról és közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995.(VI.5.) számú Kormányrendelet, valamint az egyéb irányadó jogszabályok ideértve a jelen rendeletet is – rendelkezéseinek megfelelően látja el.

3. § (1) Pécel Város területén elválasztott rendszerű csatornarendszer működik.

(2)

(3)

(4) A közszolgáltatás igénybevétele a Szolgáltató és a Tulajdonos közötti szolgáltatási szerződés megkötése után történik, melyet a Tulajdonos bejelentéssel köteles kezdeményezni. A jogviszony kezdésének kezdő napja az a nap, amelyben a Szolgáltató a Tulajdonossal a szolgáltatásra szerződést kötött.

4. § [.]

Locsolási kedvezmény

(1) Locsolási kedvezmény igénybevételére április 1. napjától október 31. napjáig jogosult a lakossági fogyasztó, ha
a) közműves ivóvízellátásba és szennyvízelvezetésbe bekötött ingatlanon a biológiailag aktív zöldfelület nagysága ivóvíz fogyasztási helyenként legalább 100 m²
b) igényét a szolgáltatónál a jogosultság fennállását igazoló írásbeli nyilatkozattal bejelentette.
(2) A jogosultság feltételeinek megszüntetésről a fogyasztó a változást követő 30 napon belül köteles tájékoztatni a szolgáltatót. A tájékoztatás elmulasztása esetén a feltételek hiányának észlelését követően a locsolási kedvezmény megszűnik.
(3) A locsolási kedvezmény igénybevételére csak akkor van lehetőség, ha külön felszerelt locsolási vízmérő áll rendelkezésre. A locsoló vízmérőn mért fogyasztás rendeltetésszerű használat mellett mért mennyisége után a szolgáltató szennyvízdíjat nem számít fel.

Illegális ivóvíz-használat

5. § (1) Illegális ivóvíz-használatért a szolgáltatást jogosulatlanul igénybe vevőnek egyszeri 150 m3 ivóvíz díját (kárátalány) kell megfizetnie a vízszolgáltató részére.

(2) Nem minősül illetéktelen vízhasználatnak – a tűzoltóság általi rendeltetésszerű vízvételezésen túl - a tűzcsapról történő szakszerű vízvételezés, ha a fogyasztó a vízszolgáltatónál előzetesen írásban megrendelte a vízvételezést és az elfogyasztott víz mobil vízmérő alkalmazásával, vagy a becslés alapján történő mennyiség meghatározás útján számított díját a vízszolgáltató részére megfizette.

(3) Az ivóvízhálózat üzemeltetője jogosult az ivóvíz közüzemi hálózat csatlakozási pontjáig a rendszerét ellenőrizni. A hálózat használója az ellenőrzést tűrni köteles. Ennek akadályozása illegális használatnak minősül.

6. § (1) A rejtett hibát a házi ivóvízhálózaton a fogyasztó köteles elhárítani. A rejtett hibát, illetve annak okát a fogyasztó a feltárás után, de a vezeték eltakarása előtt köteles a szolgáltatónak bejelenteni és bemutatni. A bejelentett hiba csak a szolgáltatónak történő bemutatása esetén minősülhet az (1) bekezdésben meghatározott rejtett meghibásodásnak abban az esetben is, ha az (1) bekezdésben rögzített feltételek megvalósulnak.

(2) A rejtett meghibásodás ténye a fogyasztót a díjfizetési kötelezettsége alól nem mentesíti.

Illegális csatornahasználat

7. § (1) Az illegálisan közterületi szennyvízcsatornába vezetett szennyvízmennyiség, csapadékvíz mennyiség után

a) legfeljebb 5 évre visszamenően, vagy

b) a közterületi szennyvízcsatorna megépítésének időpontjától, vagy

c) a szennyvízbekötés,- csapadékvíz bekötés megtörténtétől,

d) a szennyvízbebocsátás,- csapadékvíz bebocsátás megkezdésének fogyasztó által igazolt időpontjától a törvényes állapot megteremtéséig az ingatlan vízhasználata és a feltárás időpontjában érvényes hatósági csatornahasználati díj háromszoros értéke figyelembevételével számított díjat köteles az ingatlan tulajdonosa vagy használója megfizetni.

(2) Az emelt díj számításának mennyiségi alapja szennyvíz esetén az illegális csatornahasználat időtartama alatt mért ivóvízfogyasztás mennyisége.

(3) A szennyvízcsatorna hálózat üzemeltetője jogosult a szennyvízelvezető közüzemi hálózat csatlakozási pontjáig a rendszerét ellenőrizni. A csatornahálózat használója az ellenőrzést tűrni köteles. Ennek akadályozása illegális használatnak minősül.

8. § A szennyvízelvezető törzshálózatba csak külön jogszabályban előírt (határértéket meg nem haladó) minőségű szennyvíz vezethető be. Amennyiben a szennyvízelvezető törzshálózatba vezetett szennyvíz minősége az előírt határértékeknek nem felel meg, akkor a fogyasztónak a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti csatornabírságot kell fizetnie a szolgáltató (üzemeltető) részére.

Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Pécel Város Nagyközség Önkormányzatának 10/1995. (XII.13.) számú rendelete a víz és csatornaszolgáltatás díjáról, Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2010. (I.29.) számú rendelete szennyvízcsatorna hálózatra történő rákötés szabályozásáról.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.

1. számú melléklet a 13/2011. (IV. 28.) számú rendelethez a 13/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

A közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés díjai:
közületi vízdíj : 525 Ft+ÁFA/m3
közületi szennyvízdíj: 658 Ft+ÁFA/m3
lakossági vízdíj: 330 Ft+ÁFA/m3
lakossági szennyvízdíj: 395 Ft+ÁFA/m3
alapdíj: 500 Ft+ÁFA/hó
1

Az önkormányzati rendeletet a Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2024. április 30. napjával.