Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018 (XI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 22/2017. (XI.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2018. 12. 31

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és a 6. § a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, továbbá a 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 22/2017. (XI.2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § c) pontjában, 12. § (1) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 13. § (2) bekezdésében és a 17. § a) pontjában a ,,magánszemélyek” szövegrész helyébe a ,,magánszemély” szöveg lép.


2. § A Rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


,,3. § Az adókötelezettség keletkezésére, változására és megszűnésére a Htv. rendelkezései az irányadók. Az adókötelezettség keletkezéséről, változásáról és megszűnéséről az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény, valamint a Htv. szerint az építményadó, a telekadó, a magánszemély kommunális adója esetében adatbejelentést, a helyi iparűzési adó vonatkozásában bejelentést, változás-bejelentést, bevallást kell tenni.”


3. § A Rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


,,5. § Az adó alapja

a) az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete,

b) a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben – két tizedesjegy pontossággal – számított felülete.”


4. § A Rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


,,6. § Az adó éves mértéke

a) az 5. § a) pontja szerinti adóalap után 900 Ft/m²,

b) az 5. § b) pontja szerinti adóalap után 7.200 Ft/m².”


5. § A Rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


,,7. § (1) A Htv.-ben meghatározottakon túl mentes az építményadó megfizetése alól

a) az a magánszemély tulajdonát vagy vagyoni értékű jogát képező lakás, továbbá az üdülőként használt épület, amely után az adóalany magánszemély kommunális adóját köteles fizetni,

b) a gépjármű tárolására szolgáló építmény (különösen garázs, gépjárműtároló, teremgarázs),

c) a lakáshoz vagy üdülőhöz tartozó, jellegénél és kialakításánál fogva csak tárolásra alkalmas padlás, pince,

d) a lakáshoz vagy üdülőhöz nem tartozó épület vagy annak azon része, amely legalább 70 centiméterrel a környező terepszint alatt helyezkedik el.

(2) Nem illeti meg az (1) bekezdésben meghatározott építményadó alóli mentesség a vállalkozót az üzleti célt szolgáló építménye után.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott építményadó alóli mentességi okok bármelyikének fennállása esetén, a vállalkozónak nem minősülő adóalany mentesül az adatbejelentés benyújtási kötelezettsége alól a mentességet élvező adótárgyakra vonatkozóan.”


6. § A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó éves mértéke a Htv.-ben meghatározott adóalap 1,9 százaléka.”

7. § A Rendelet 4. alcímének megnevezése a következő megnevezésre módosul:


,,4. Magánszemély kommunális adója”


8. § A Rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


,,9. § A magánszemély kommunális adójának adótárgya a Htv. 24. §-ában foglalt adótárgyak, továbbá a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti joga.”


9. § A Rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


,,11. § Az adó éves mértéke adótárgyanként 17.000 Ft.”


10. § A Rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(5) Mentes a magánszemély kommunális adója megfizetése és az adatbejelentés benyújtása alól a vállalkozónak nem minősülő adóalany, azon lakásnak vagy üdülőnek nem minősülő ingatlannal összefüggésben, amely után építményadó- vagy telekadó-kötelezettsége áll fenn, függetlenül attól, hogy ezen adónemek megfizetése alól mentesül-e vagy megilleti-e adómentesség vagy adókedvezmény.


11. § A Rendelet 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(3) A lakóház létesítésének megkezdését az elektronikus építési naplóban rögzített bejelentés kivonatával kell igazolni, legkésőbb a berögzítést követő év január 15. napjáig. A lakóház létesítésének tényét a tulajdonos vagy az adóalanyisággal rendelkező vagyoni értékű jog jogosultja nevére szóló jogerőre emelkedett vagy véglegessé vált használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásul vételéről szóló hatósági bizonyítvánnyal kell igazolni, legkésőbb annak jogerőre emelkedését vagy véglegessé válását követő 30 napon belül.”


12. § (1) Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 10. §-a.