Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelete

a település rendjéről szóló 19/2016. (X. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2019. 12. 31

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében és 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



1. § Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének a település rendjéről szóló 19/2016. (X. 10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: önkormányzati rendelet) 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


11. § (1) A közterület-használati díj megfizetése alól mentesség jogszabályban meghatározott közfeladat ellátásával, a lakosság közszolgáltatásokkal történő ellátásával, valamint a közérdekű feladatok ellátásához szükséges infrastruktúra kiépítése, beruházás megvalósítása céljából biztosítható.

(2) Nem kell közterület-használati díjat fizetni az (1) bekezdésben írtakkal összefüggésben:

  1. a Pécel Üzemeltető Kft. és az önkormányzat által megbízott, önkormányzati munkát, feladatot végző vállalkozók által fenntartott létesítményekért,

  2. a közterületen kertészeti tevékenységet szolgáló létesítményekért,

  3. a közforgalmú közlekedési szolgáltatás ellátása céljából létesített állomáshelyekért és megállóhelyekért,

  4. közterületi rendezvényen egészségügyi és köztisztasági célokat szolgáló létesítményekért és tárgyakért,

  5. szobor, emlékmű, szökőkút, díszkút, kertépítészeti műtárgy, utcabútor, tájékoztató és figyelmeztető tábla elhelyezéséért,

  6. a fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, tűzoltóság közterületi létesítményeiért,

  7. azokért a létesítményekért, tárgyakért és eszközökért, amelyek közvetlen életveszély vagy balesetveszély elhárítását szolgálják a közterületen,

  8. ha a közterületet kifejezetten sport- vagy kulturális – az ennek keretében megvalósuló cirkuszi, mutatványos, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, üzleti, valamint reklám célú tevékenység kivételével – rendezvényre vagy jótékony, karitatív tevékenység céljára veszik igénybe,

  9. a közterületnek az országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választásokkal, továbbá országos és helyi népszavazással kapcsolatos hirdetések elhelyezésével történő igénybevételéért,

  10. a közterületnek az önkormányzat részéről ezzel megbízott szolgáltató által végzett hulladékszállítás, szelektív hulladékgyűjtés, lomtalanítás során történő igénybevételéért,

  11. abban az esetben, amikor Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv vagy az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaság kíván közterületet használni, továbbhasznosítás nélkül, és az adott rendezvény szerepel az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv vagy az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaság éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében.”


2. § Az önkormányzati rendelet 20/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) Amennyiben a közterületen álló fás szárú növény kivágása elkerülhetetlenül szükséges, a pótlási kötelezettség mértéke megegyezik a kivágott fa darabszámával vagy a kivágott cserje borítottságának négyzetméterben meghatározott mértékével.”


3. § Az önkormányzati rendelet kiegészül a következő 20/B. §-sal.


20/B. § Aki közterületen hatósági engedély nélkül fás szárú növényt vág ki, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.”




4. § Az önkormányzati rendelet 21. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép.


(9) Aki az (1), (3) és (6)-(8) bekezdésben foglalt rendelkezéseket nem tartja be, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.”


5. § Az önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


6. § Az önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.


7. § E rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.


8. § Hatályát veszti az önkormányzati rendelet 20. § (6)-(8) bekezdése.


9. § Hatályát veszti az önkormányzati rendelet 21. § (5) bekezdése.


Általános indokolás



Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a település rendjéről szóló 19/2016. (X. 10.) önkormányzati rendeletének a közösségi együttélés alapvető szabályait tartalmazó szabályozását a magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseire figyelemmel módosítani szükséges.

Annak érdekében, hogy a közterület-használatával összefüggésben megállapított egyes közterület-használati díjak összhangba kerüljenek az adott tevékenységgel és ugyanakkor a város arculati értékeinek védelmére is ösztönözzenek a közterület-használati díjak módosítása indokolt.


A rendelet indokolásának közzététele nem mellőzhető, mivel a rendelettervezetnek jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása mutatható ki.



Részletes indokolás



1. §-hoz: A közterület-használati díj megfizetése esetén alkalmazható mentességek eseteit szabályozza a magasabb szintű jogszabályok előírásaira figyelemmel.


2. §-hoz: A fás szárú növények közterületen történő engedély nélküli kivágására utaló szabályozás került pontosításra.


3. §-hoz: Újabb jogszabálysértő magatartás került közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértő magatartásként meghatározásra.


4. §-hoz: Hatályon kívül helyezésre kerülő rendelkezés miatti pontosítást tartalmaz.


5. §-hoz: A közterület-használati díjak mértéke kerül felülvizsgálatra.


6. §-hoz: A közterületi engedély nélküli fakivágás esetén alkalmazandó kompenzációs intézkedések kerülnek pontosításra a magasabb szintű jogszabályokban írtakkal.


7. §-hoz: A hatálybalépéssel és a hatályon kívül helyezéssel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.


8-9. §-hoz: Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.