Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2020 (VII.17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2020. 09. 01

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2020 (VII.17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételének rendjéről

2020.09.01.

A Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) 1. pontjában és a) 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Pécel Város közigazgatási területén a Pécel Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és kezelésében lévő helyi közterületek, közutak és közforgalom elől el nem zárt magánutak ingatlanára, az azokon lévő közlekedést szolgáló létesítményekre – ezen belül különösen az utakra és járdákra – (a továbbiakban együttesen: helyi közutak) terjed ki.

2. § E rendelet hatálya kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely a helyi közutat a 4 § (1) bekezdésében foglalt tevékenységek céljából igénybe veszi (a továbbiakban: nem közlekedési célú igénybevétel).

2. Értelmező rendelkezések

3. § (1) A helyi közutakkal kapcsolatos fogalmak értelmezése tekintetében elsődlegesen a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) rendelkezései az irányadók.

(2) Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: E-ügyintézési tv.) 9. § (1) bekezdése szerint elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek – különösen a gazdálkodó szervezeteknek – az E-ügyintézési tv.-ben meghatározottaktól eltérő ügyindítási vagy ügykezelési kezdeményezéseit az Önkormányzat az E-ügyintézési tv. 9. § (5) bekezdésen foglaltak szerint hatálytalannak tekinti.

(3) E rendelet értelmezésében a munkakezdés napjának a helyi közútnak a tényleges bontást vagy egyéb építési tevékenységet kötelezően megelőző 9. § (1) bekezdése szerinti munkaterület-elkerítés megkezdése napja értendő.

3. Közútkezelői hozzájárulás nem közlekedési célú igénybevételhez

4. § (1) A helyi közutak szerkezetét, burkolatát, megbontani, valamint azt érintően – függetlenül annak üzemeltetőjétől – az alatt vagy felett bármely létesítményt elhelyezni, áthelyezni, közúthoz csatlakozást létesíteni vagy áthelyezni, annak meghibásodása vagy bármely más okból munkálatokat, a forgalom korlátozásával vagy terelésével járó tevékenységet végezni (a továbbiakban együttesen: helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele) csak a helyi közutak kezelőjének előzetes hozzájárulásával lehet.

(2) Az e rendelet hatálya alá tartozó, a Kkt.-ben meghatározott közútkezelői hatásköröket a Pécel Város Önkormányzat vagyonáról, az egyes vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 9/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 17/A. §-a alapján átruházott jogkörben a jegyző gyakorolja.

5. § (1) A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéhez – jogszabályban foglalt kivétellel –

a) előzetesen közútkezelői hozzájárulást az 1. melléklet

b) a munkák megkezdéséhez munkakezdési hozzájárulást a 2. melléklet

szerinti formanyomtatványon kell kérni.
A közútkezelői hozzájárulás és a munkakezdési hozzájárulás a továbbiakban együttesen: Hozzájárulás.
(2) Amennyiben a helyi közutak nem közlekedési célú és burkolatbontással nem járó igénybevételére közterület-használati hozzájárulás alapján kerül sor, a közterület-használati hozzájárulás szerint használatba adott közút vonatkozásában e rendelet szabályait csak akkor kell alkalmazni, ha a közterület-használatot szabályozó egyéb jogszabályok eltérően nem rendelkeznek.
(3) Az igénybevételért – jogszabályban foglalt kivétellel – a Hozzájárulás jogosultjának a 3. mellékletben meghatározott igénybevételi díjat kell fizetnie.
(4) A díjfizetés módját, határidejét és összegét a Hozzájárulás vagy az utólagos fizetési felszólítás tartalmazza.
(5) A Hozzájárulás iránti kérelmet a tervezett munkakezdés napja előtt legalább 10 munkanappal kell benyújtani a jogszabályban meghatározott tartalmi és formai követelményeknek megfelelően, az 1. melléklet szerinti nyomtatványon.
(6) Amennyiben a kérelem benyújtása nem az (5) bekezdésben meghatározott határidőben történik, a 3. melléklet szerinti, 50%-kal megemelt összegű díjat kell fizetni.
(7) A kérelemhez legkésőbb a munkakezdés napjáig írásban vagy elektronikus úton csatolni kell a bontással érintett közterület eredeti állapotáról készült részletes fotódokumentációt is.
(8) A közútkezelői hozzájárulás az abban foglalt határidőig, de legfeljebb egy évig érvényes.
(9) A közútkezelői hozzájárulás a tulajdonosi hozzájárulást, valamint a jogszabályok által előírt további hatósági és egyéb engedélyeket nem pótolja, és nem mentesít az építési szabályok, a területre vonatkozó településrendezési tervben rögzített előírások, a településképi szabályok, valamint egyéb vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának kötelezettsége és a munkavégzés szabályszerűségéért való felelősség alól.
(10) Nem adható Hozzájárulás azoknak a természetes vagy jogi személyeknek, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akiknek az Önkormányzattal szemben – az Önkormányzat által megállapított – tartozása áll fenn.
(11) A munkakezdési hozzájárulás csak az abban foglalt befejezési határidőig jogosít munkavégzésre, mely határidő kérelemre meghosszabbítható. A meghosszabbításra vonatkozó kérelem esetén az igénybevételi díj az eredeti munkavégzési időtartamra és a határidő-hosszabbítási kérelemben meghatározott további munkavégzési időtartamra vonatkozó díjtétel különbözeteként kerül megállapításra. A határidő-hosszabbítási kérelmet – megfelelő műszaki indokolással – legkésőbb a határidő lejárta előtti munkanapon kell írásban benyújtani. Ennek elmaradása vagy késedelem esetén minden további tevékenység engedély nélküli igénybevételnek minősül és a 11. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.
(12) A munkavégzés megkezdésétől a munkavégzés teljes befejezéséig és annak készre jelentéséig a kérelemben meghatározott terület munkaterületnek minősül. Az ezen időszak alatt történt bármilyen kárért és balesetért a felelősség a Hozzájárulás jogosultját terheli.

4. Nem közlekedési célú igénybevétel díja

6. § (1) Ha a Hozzájárulás jogosultja nem veszi igénybe a Hozzájárulásban megjelölt területet és azt a Hozzájárulásban megjelölt kezdési napot megelőzően írásban bejelenti, úgy az igénybevételi díj megfizetése alól mentességet kaphat, minden egyéb esetben az igénybevételi díjat meg kell fizetni.

(2) Az igénybevett terület mértékét úgy kell megállapítani, hogy az tartalmazza a nyomvonal, a kiszoruló föld, a szükséges elkerítés mértékének területét mint munkaterületet, valamint a Hozzájárulásban engedélyezett munkához szükséges felvonulási területet is.

(3) Ha a kérelemben megadott adatok – különösen a munkavégzéssel érintett terület nagysága és a munkavégzésre megjelölt időszak – a munka nagyságrendjéhez viszonyítottan megállapíthatóan nem valósak, úgy a Hozzájárulás jogosultját írásban fel kell szólítani az ellentmondások tisztázására.

(4) Amennyiben a Hozzájárulásban meghatározott területnél nagyobb mértékű az igénybevétel, akkor a többletterületen történő munkavégzés engedély nélküli igénybevételnek számít és a 11. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

(5) Az igénybevételi díj szempontjából minden megkezdett nap egésznek számít.

(6) Amennyiben a Hozzájárulás jogosultja egy korábbi Hozzájárulásban előírt kötelezettségnek vagy az írásban elrendelt többletmunka végzésének nem tett eleget, úgy új kérelem esetén az egyébként fizetendő igénybevételi díj dupláját kell kiszabni. Amennyiben a Hozzájárulás jogosultja korábban egynél több kötelezettségének nem tett eleget, úgy új kérelem esetén az egyébként fizetendő igénybevételi díj háromszorosát kell kiszabni.

(7) A Hozzájárulás jogosultja – a nemzeti vagyonról szóló törvényben foglaltak figyelembe vételével – mentesül az igénybevételi díj megfizetésének kötelezettsége alól:

a) Önkormányzat megbízásából vagy beruházásában végzett munkák esetén,

b) magánerős beruházás esetén, ha az olyan feladat elvégzésére irányul, amely jogszabályban meghatározott kötelező vagy önként vállalt önkormányzati feladat lenne,

c) külön megállapodás – különösen településrendezési szerződés – alapján, az abban foglaltak szerint.

(8) Ha a Hozzájárulás jogosultja az (1) bekezdés szerint járt el, az igénybe nem vett terület után számított, már befizetett igénybevételi díjat az Önkormányzat visszautalja.

5. Rendkívüli igénybevétel

7. § (1) Közútkezelői hozzájárulás nélkül a helyi közutat nem közlekedési célból csak a Kkt. 38. §-ban meghatározott esetekben lehet igénybe venni (a továbbiakban: rendkívüli igénybevétel).

(2) A munka megkezdését haladéktalanul, de a munka megkezdését követő 24 órán belül elektronikusan be kell jelenteni a jegyzőnek.

(3) A bejelentésben meg kell jelölni

a) a rendkívüli igénybevétel okát,

b) pontos címét (ennek hiányában helyszínrajzot),

c) a burkolat bontásával érintett terület méretét,

d) a burkolat típusát,

e) a helyreállítás várható időpontját,

f) a helyreállítást elvégző megnevezését,

g) a helyreállításért felelős személy nevét és elérhetőségét.

(4) A bejelentett rendkívüli igénybevételekkel kapcsolatban a jegyző nyilvántartást vezet, azok helyreállítását ellenőrzi.

(5) A (2) bekezdés szerint határidőben bejelentett rendkívüli igénybevétel esetén díjfizetési kötelezettség nem keletkezik.

(6) A bejelentés hiányában a rendkívüli igénybevétel engedély nélküli igénybevételnek minősül és a 11. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

(7) A rendkívüli igénybevétel miatt szükséges munkálatokat folyamatosan kell végezni, annak befejezése után a helyreállítást azonnal meg kell kezdeni.

(8) Amennyiben a rendkívüli igénybevétellel érintett terület burkolatbontási tilalom alá esik vagy a rendkívüli igénybevétel a téli munkavégzési tilalom időszakát érinti, további feltételek írhatók elő a helyreállítással kapcsolatban.

(9) A rendkívüli igénybevétellel kapcsolatos munkavégzést követően az igénybevétel teljes dokumentációja 10 munkanapon belül benyújtandó a jegyzőnek. Amennyiben a dokumentáció benyújtása elmarad vagy késedelmesen történik meg, továbbá dokumentáció vagy bármely rendelkezésre álló adat alapján az állapítható meg, hogy a munkavégzés nem felelt meg a rendkívüli igénybevétel kritériumának, az engedély nélküli igénybevételnek minősül és a 11. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

6. Téli munkavégzés és burkolatbontás tilalma

8. § (1) A helyi közutakon belüli szilárd burkolatú utak burkolatának felbontása a november 15-étől március 15-éig terjedő időszakban tilos, arra munkakezdési hozzájárulás – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – nem adható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom alól felmentés kérelem alapján akkor adható, ha a munka elvégzése halasztást nem tűrő, jelentős közérdeket képvisel és a munka nem végezhető el más műszaki megoldással.

(3) Az utak átvágását kerülni kell, az út alatti átvezetést fúrásos technológia alkalmazásával kell elvégezni, amennyiben az műszakilag lehetséges.

(4) Teljes szerkezetű új útpálya a forgalomba helyezését követő ötödik év végéig burkolatbontási tilalom alatt áll, arra munkakezdési hozzájárulás – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – nem adható.

(5) A (4) bekezdésben foglalt tilalom alól felmentés kérelem alapján akkor adható, ha

a) az Önkormányzat beruházásában végzett közérdekű munkavégzésről van szó, vagy

b) a munka elvégzése halasztást nem tűrő, jelentős közérdeket képvisel és a munka nem végezhető el más műszaki megoldással, vagy

c) a Hozzájárulás jogosultja vállalja, hogy a nyomvonalas bontással érintett szakaszon a kopóréteget az úttengellyel párhuzamos bontás esetén a fél útpálya szélességében a nyomvonal teljes hosszában, a haránt vagy keresztirányú bontás esetén a munkaároknak az útpálya széleire vetített végpontjaitól, az úttengely 10-10 méteres hosszában helyreállítja.

(6) A (2) és az (5) bekezdésben foglalt hozzájárulásban egyéb, a munka jellegétől függő egyedi feltételeket is elő lehet írni.

(7) Amennyiben a (2) és az (5) bekezdésben foglalt felmentés megtagadása ellenére vagy az abban foglalt kikötésektől eltérően történik a munkavégzés, az engedély nélküli igénybevételnek minősül és a 11. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

7. Munkaterület és forgalom elválasztása, ideiglenes forgalmi rend

9. § (1) A helyi közutakon végzett munkákkal érintett munkaterületet a forgalomtól – a külön jogszabályban meghatározottak és a jóváhagyott ideiglenes forgalomszabályozási terv szerint – el kell választani. A munkaterületre előjelzéssel fel kell hívni a figyelmet és azt közúti jelzéssel meg kell jelölni.

(2) A gyalogosok, a mozgáskorlátozottak, valamint a megkülönböztető jelzést használó gépjárművek biztonságos közlekedését, a célfuvarok teljesítését, a települési szilárd és folyékony hulladék elszállítását, továbbá az ingatlanokra, üzletekbe való bejárás lehetőségét a közúton – a külön jogszabályban meghatározottak szerint – a munkavégzés ideje alatt is biztosítani kell.

(3) A forgalom számára fenntartott területen munkagép, anyagszállító jármű nem tartózkodhat, anyagot nem tárolhat, a közútnak bármilyen célból csak a forgalomszabályozási tervben megjelölt része foglalható el.

(4) A munkavégzés során az állami és önkormányzati intézmények megközelítésének zavartalanságát azok munkaidejében folyamatosan biztosítani kell. A munkavégzés során biztosítani kell a közművek és a forgalomtechnikai létesítmények megközelíthetőségét is, a közműlétesítmények felszíni szerelvényeit szabadon kell hagyni.

(5) A helyi közúton végzett munkálatok ideje alatt az ideiglenes forgalmi rendhez tartozó forgalomtechnikai eszközök üzemeltetése a munkakezdési hozzájárulás jogosultjának feladata és felelőssége.

(6) A jelzőtáblák – ha ezekre a Hozzájárulás engedélyt ad – hordozható kivitelű oszlopokra is elhelyezhetők. Az ellentétes értelmű közúti jelzőtáblákat ebben az esetben is letakarással vagy leszereléssel kell érvényteleníteni.

(7) Az útburkolat helyreállítását és az egyéb munkák befejezését követően az építést megelőző forgalmi rendet a munkakezdési hozzájárulás jogosultja azonnal köteles helyreállítani és az előírt forgalmi rendet kialakítani.

(8) A helyreállítás során a munkavégzés és a forgalomterelés miatt kihelyezett ideiglenes közúti jelzőtáblákat, útburkolati jeleket el kell távolítani, az eredeti közúti jelzőtáblákat vissza kell szerelni, takarásukat meg kell szüntetni, az eredeti útburkolati jeleket helyre kell állítani, a jelzőlámpákat eredeti állapotába és üzemmódjába kell helyezni.

8. Helyreállítási kötelezettség, készre jelentés

10. § (1) A Hozzájárulás jogosultjának az igénybe vett területet a Hozzájárulásban meghatározott határidőre kell helyreállítania az eredeti állapotának megfelelően vagy a Hozzájárulásban meghatározottak szerint.

(2) A helyreállítási kötelezettség a munkavégzéssel érintett közterületi szakasz zöldterületeire, növényzetére is vonatkozik, beleértve a felvonulási területet is.

(3) Burkolt utak esetén a munkaárok szélétől számított 50-50 centiméter átfedéssel kell a kopóréteget helyreállítani, az aszfalt vágását a munkaárok szélével párhuzamosan, élvágóval kell végrehajtani. A kopóréteg hossz- és keresztcsatlakozásainál modifikált bitumenes szalag beépítése kötelező. A helyreállítás során a meglévő pályaszerkezettel azonos rétegrendet vagy azzal egyenértékű pályaszerkezetet kell kialakítani.

(4) Burkolt járdák esetén a kopórétegét teljes szélességben az eredeti anyaghasználattal megegyezően helyre kell állítani. A járdaszegélyeket minden esetben ki kell alakítani. A törött járdaszegélyeket cserélni, a hiányzókat pótolni kell.

(5) Aszfaltozott járda helyreállítása során legalább az alábbi rétegrendet kell kialakítani a járófelülettől lefelé haladva: 3 cm MA 4 öntött aszfalt kopóréteg, 15 cm C12/15-32-F1 beton alap és 15 cm fagyálló homokos kavics aljzat.

(6) Burkolatlan útpályát érintő igénybevétel esetén talajcserét kell végezni, a helyreállítást szabvány szerinti tömörítéssel és 5 cm vastagságú bazaltzúzalék szórással kell elvégezni.

(7) Ázott, vizes, fagyott anyagot visszatölteni tilos, helyette töltőföldet kell alkalmazni.

(8) A Hozzájárulás jogosultját – annak esetleges megszűnése esetén elsősorban a beruházót, másodsorban a közművezeték vagy a Hozzájárulásba foglalt munka elvégzésében érdekelt ingatlan mindenkori tulajdonosát – a munkavégzés készre jelentésének elfogadásától számított 3 évig helyreállítási kötelezettség terheli. Amennyiben a nem közlekedési célú vagy a rendkívüli igénybevétel miatt ezen időszakon belül a helyi közúton süllyedés vagy más hiba keletkezik, azt az Önkormányzat felszólítása alapján a Hozzájárulás jogosultja köteles saját költségére, haladéktalanul kijavítani. Ezekben az esetekben az (1)-(7) és a (9)-(10) bekezdésben foglaltak szerinti eljárást kell alkalmazni és a munkavégzés készre jelentésének elfogadásától ismét 3 évig kötelezettség terheli a Hozzájárulás jogosultját.

(9) Az igénybevétel befejezését követő 10 munkanapon belül a Hozzájárulás jogosultja a munkát írásban vagy elektronikus levélben készre jelenti a jegyzőnek. Amennyiben a készre jelentés beérkezésétől számított 8 napon belül a jegyző nem nyilatkozik, úgy a készre jelentés elfogadottnak tekintendő.

(10) A készre jelentéshez a Hozzájárulás jogosultjának csatolnia kell a megvalósulási terveket nyomtatott és elektronikus formában – amennyiben a munka tervek szerinti megvalósulása vagy az eltérések csekély mértéke miatt arról nem készül megvalósulási dokumentáció, úgy az arról szóló nyilatkozatot, hogy a munkálatok a kiviteli tervnek megfelelően készültek el –, valamint a műszaki átadást követő állapotról készült részletes fotódokumentációt.

(11) A munkavégzés és a helyreállítás során a jegyző folyamatosan ellenőrizheti a munkavégzést. Az ellenőrzés során tett megállapításokat írásban rögzíteni kell. Hiányosság vagy szabálytalanság esetén a jegyző, megfelelő határidő biztosításával írásban többletmunka elvégzésére szólíthatja fel a Hozzájárulás jogosultját. Az írásbeli felszólításban meghatározott többletmunkát a Hozzájárulás jogosultja köteles az előírt határidőn belül elvégezni. Amennyiben a Hozzájárulás jogosultja az írásbeli felszólításban foglaltaknak nem tesz eleget, a jegyző a közlekedési hatóság a Kkt. szerinti 40. §-a alapján eljárást kezdeményez.

(12) Késedelmes vagy felszólítás ellenére is hiányos készre jelentés esetén a 11. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

9. Engedély nélküli igénybevétel, hiányos készre jelentés

11. § (1) Amennyiben a helyi közút területén – a 7. §-ban foglalt kivétellel – a munkavégzés

a) Hozzájárulás nélkül vagy

b) a kiadott Hozzájárulástól eltérő módon történik,

az engedély nélküli igénybevételnek minősül.

(2) Az (1) a) pontban foglalt esetekben a Hozzájárulás jogosultját, az (1) b) pontban foglalt esetekben a az engedély nélküli igénybevételt megvalósító kivitelező megbízóját, megfelelő határidő biztosításával írásban fel kell szólítani az engedély nélküli munkavégzés azonnali befejezésére és a 10. §-ban szabályozott helyreállításra, valamint a 3. mellékletben foglalt díj utólagos megfizetésére.

(3) Amennyiben valamilyen – Hozzájárulást igénylő – munkavégzést engedély nélkül végeznek el és annak megvalósulását követően kérelmezik a fennmaradással kapcsolatos engedélyt, úgy a munkavégzés utólagos engedélyezésével kapcsolatban a 3. mellékletben foglalt díjat kell megfizetni a szabályos eljárásban kiszabandó díjon túl, úgy, hogy a szabályos munkavégzés díját és az utólagos fennmaradással kapcsolatos díjat egyszerre kell megfizetni.

(4) Amennyiben a Hozzájárulás jogosultja az írásban elrendelt többletmunkák elvégzését, az elkészült munkák készre jelentését elmulasztja vagy hiányos készre jelentését felszólítás ellenére a megadott határidőn belül nem egészíti ki és teszi hiánytalanná, írásban fel kell szólítani a 3. mellékletben foglalt díj utólagos megfizetésére.

10. Záró rendelkezések

12. § E rendelet 2020. szeptember 1-én lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárások esetében kell alkalmazni.

1. melléklet

Közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem
A közútkezelői hozzájárulást kérelmezője
megnevezése:...........................................................................................
adószáma:.................................................................................................
cégjegyzékszáma:.....................................................................................
számlavezető bank neve:...........................................................................
bankszámlaszáma:.....................................................................................
levelezési címe:.........................................................................................
telefonszáma:............................................................................................
e-mail címe:..............................................................................................
A közútkezelői hozzájárulás birtokában elvégezni kívántak kivitelezője
megnevezése:...........................................................................................
levelezési címe:.........................................................................................
telefonszáma:............................................................................................
e-mail címe:..............................................................................................
A tervezett tevékenységre vonatkozó adatok:
Tervdokumentáció száma:..........................................................................
Tulajdonosi hozzájárulás és további előzmények száma:..............................
Pontos címe (helyrajzi szám szerint):..........................................................
Megnevezése:...........................................................................................
................................................................................................................
................................................................................................................
A kérelemhez csatolt mellékletek:
................................................................................................................
................................................................................................................
................................................................................................................
A kérelmező tudomásul veszi, hogy:
- a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a munkavégzésre;
- a tényleges munkavégzés megkezdése előtt legalább 10 munkanappal munkakezdési hozzájárulást kell kérnie;
- a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat kell fizetni, melynek mértékét önkormányzati rendelet tartalmazza;
- az engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését;
- az engedély a kérelem és az annak mellékleteként csatolt műszaki dokumentáció alapján kerül kiállításra, minden, az abban foglaltaktól eltérő kialakítás engedély nélküli munkavégzésnek minősül;
- az engedély a kiadásától számított 1 évig érvényes, azt követően újabb kérelemmel kell fordulni a jegyzőhöz.
A kérelemhez kötelezően csatolni szükséges a következő dokumentumokat:
- kérelem és mellékletei 3 példányban;
- a tervezett munkavégzést feltüntető, közműegyeztetett helyszínrajzot és a tervezett munkavégzés tartalmát kifejtő műszaki leírást;
- a helyi közút érintett szakaszának hossz-, illetve keresztszelvényét, feltüntetve azokon a vízelvezetés megoldását;
- a tervezett munkavégzés miatt szükséges forgalomszabályozás (korlátozás, forgalomterelés) tervét (forgalomtechnikai terv);
- részletes fotódokumentáció a bontással érintett közterület eredeti állapotáról.
Kérelem dátuma:.......................................................................................
kérelmező aláírása
P.H.
Fontos tájékoztatás közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem benyújtásával kapcsolatosan:
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban E-ügyintézési tv.) 9. § (1) bekezdése szerint elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek – különösen a gazdálkodó szervezeteknek – az E-ügyintézési tv.-ben meghatározottaktól eltérő ügyindítási vagy ügykezelési kezdeményezéseit az Önkormányzat az E-ügyintézési tv. 9. § (5) bekezdésen foglaltak szerint hatálytalannak tekinti. A jegyző a nem az E-ügyintézési tv.-nek megfelelő – nem cégkapun keresztül és e-papír formájában benyújtott – beadványokra ügyet nem intéz, hozzájárulást nem ad, érdemben nem válaszol.
A E-ügyintézési tv. 9. § (5) szerint: „Ha jogszabály egy nyilatkozat megtétele vonatkozásában az elektronikus kapcsolattartást - vagy az elektronikus kapcsolattartás módját - kötelezővé teszi, az e követelménynek meg nem felelő nyilatkozat - a törvényben meghatározott és a (4) bekezdésben foglalt esetek kivételével - hatálytalan.”
1
2

2. melléklet

Munkakezdési hozzájárulás iránti kérelem
A munkakezdési hozzájárulást kérelmezője
megnevezése:...........................................................................................
adószáma:.................................................................................................
cégjegyzékszáma:.....................................................................................
számlavezető bank neve:...........................................................................
bankszámlaszáma:.....................................................................................
levelezési címe:.........................................................................................
telefonszáma:............................................................................................
e-mail címe:..............................................................................................
A munkakezdési hozzájárulás birtokában elvégezni kívántak kivitelezője
megnevezése:...........................................................................................
levelezési címe:.........................................................................................
telefonszáma:............................................................................................
e-mail címe:..............................................................................................
A kivitelezésért felelős építésvezető
megnevezése:...........................................................................................
levelezési címe:.........................................................................................
telefonszáma:............................................................................................
e-mail címe:..............................................................................................
A munkavégzésre vonatkozó adatok:
Közútkezelői hozzájárulás száma:..............................................................
Tulajdonosi hozzájárulás, illetve további előzmények száma:.......................
Tervezett munkakezdés dátuma:........ …… év ……………….. hó …… nap
Tervezett befejezés (végleges helyreállítás) dátuma: …… év ……………….. hó …… nap
A munkavégzés részletei:

Felület

Bontandó felület (burkolat) neme

Mennyisége [m²]

Mennyisége [fm]

Építendő felület (burkolat) neme

Mennyisége [m²]

Mennyisége [fm]

útpálya

járda

útszegély

zöldterület

egyéb

A kérelemhez csatolt mellékletek:
................................................................................................................
................................................................................................................
................................................................................................................
A kérelmező tudomásul veszi, hogy:
- a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a munkavégzésre;
- a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat kell fizetni, melynek mértékét a önkormányzati rendelet tartalmazza;
- a hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését;
- a hozzájárulás a kérelem és annak mellékleteként csatolt tervek alapján kerül kiállításra, minden az abban foglaltaktól eltérő munkavégzés engedély nélküli munkavégzésnek minősül.
Kérelem dátuma:.......................................................................................
kérelmező aláírása
P.H.
Fontos tájékoztatás a munkakezdési hozzájárulás iránti kérelem benyújtásával kapcsolatosan:
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban E-ügyintézési tv.) 9. § (1) bekezdése szerint elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek – különösen a gazdálkodó szervezeteknek – az E-ügyintézési tv.-ben meghatározottaktól eltérő ügyindítási vagy ügykezelési kezdeményezéseit az Önkormányzat az E-ügyintézési tv. 9. § (5) bekezdésen foglaltak szerint hatálytalannak tekinti. A jegyző a nem az E-ügyintézési tv.-nek megfelelő – nem cégkapun keresztül és e-papír formájában benyújtott – beadványokra ügyet nem intéz, hozzájárulást nem ad, érdemben nem válaszol.
A E-ügyintézési tv. 9. § (5) szerint: „Ha jogszabály egy nyilatkozat megtétele vonatkozásában az elektronikus kapcsolattartást - vagy az elektronikus kapcsolattartás módját - kötelezővé teszi, az e követelménynek meg nem felelő nyilatkozat - a törvényben meghatározott és a (4) bekezdésben foglalt esetek kivételével - hatálytalan.

3. melléklet

A nem közlekedési célú igénybevételi díjak mértéke

Munkavégzés megnevezése

1-10 nap

11-30 nap

30 napnál több

Általános igénybevételi díj – 5. § (3) bekezdés


10.000 Ft + Áfa


25.000 Ft + Áfa


50.000 Ft + Áfa

Késedelmesen benyújtott kérelem igénybevételi díja – 5. § (6) bekezdés


15.000 Ft + Áfa


37.500 Ft + Áfa


75.000 Ft + Áfa

Téli munkavégzés és burkolatbontási tilalommal érintett közút igénybevételi díja – 5. § (3) bekezdés



50.000 Ft + Áfa



125.000 Ft + Áfa



250.000 Ft + Áfa

Késedelmesen benyújtott téli munkavégzés és burkolatbontási tilalommal érintett közút kérelem igénybevételi díja – 5. § (6) bekezdés



75.000 Ft + Áfa



187.500 Ft + Áfa



375.000 Ft + Áfa

Engedély nélküli igénybevétel esetének díja – 11. § (2) bekezdés


100.000 Ft + Áfa


250.000 Ft + Áfa


500.000 Ft + Áfa

Útcsatlakozás kialakítása igénybevételi díja – 5. § (3) bekezdés


10.000 Ft + Áfa

Engedély nélkül végzett munkák fennmaradási engedélyének ügyintézési díja – 11. § (3) bekezdés



100.000 Ft + Áfa

Írásban elrendelt többletmunka elvégzésének elmulasztása 11. § (4) bekezdés



100.000 Ft + Áfa

Készre jelentés elmulasztása vagy hiányosságának pótlása díja 11. § (4) bekezdés



10.000 Ft + Áfa

1. A nem közlekedési célú igénybevételi díjakat Pécel Város Önkormányzata 10400494-50505156-57531161 számú számlaszámára utalással kell befizetni.

2. Az utalásnál a közlemény rovatban a közútkezelőnek a díjat megállapító ügyirat iktatószámát kell feltüntetni.

1

A kiválasztott munkavégzés típusa aláhúzandó!

2

Munkavégzés típusa: vízellátás, gázellátás, csatornázás, elektromos kábel, közvilágítási kandeláber, távközlési alépítmény, közúti műtárgy, gépjármű behajtó kialakítása, útpálya és járda felújítása, egyéb: