Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2020 (X.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 22/2017. (XI. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2020. 12. 31

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, a 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. § a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

 

1. § A helyi adókról szóló 22/2017. (XI.2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

 

,,11. § Az adó éves mértéke adótárgyanként 24.000 Ft.”

 

2. § A Rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

 

,,13. § (1) A magánszemély kommunális adója éves mértékének 50%-át fizeti

a) az, akinek esetében a háztartásban élő személy vagy személyek egy főre eső nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

b) az a háztartásban egyedül élő személy, akinek az életkora a 65. életévet eléri vagy meghaladja és a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét,

c) az, aki a saját háztartásában három vagy annál több kiskorú, vagy közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket nevel és a háztartásban együtt élő személyek egy főre eső nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

(2) A magánszemély kommunális adója éves mértékének 60%-át fizeti a külterületi ingatlan tulajdonosa.

(3) Nem illeti meg az (1)-(2) bekezdésekben meghatározott adókedvezmény az adóalanyt az engedély nélkül épült vagy használatba vett építmény után fizetendő adó esetében.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott kedvezmények nem vonhatóak össze és több adótárgyra fennálló adóalanyiság esetén egyik adótárgy vonatkozásában sem érvényesíthetőek.

(5) Az (1) bekezdésben szabályozott adókedvezmények feltételeinek meglétét minden adóévben írásban igazolnia kell az adóalanynak.

(6) Az (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti adókedvezmények igénybevételéhez jövedelemigazolás szükséges.

(7) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti adókedvezmény igénybevételéhez jövedelemigazolás és – amennyiben a gyermek a 16. életévét betöltötte – iskolalátogatási igazolás szükséges, a hatósági bizonyítvány beszerzéséről azonban az I. fokú adóhatóság hivatalból gondoskodik.”

 

3. §  E rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.