Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a követelések elengedésének eseteiről szóló <br>26/2018. (XII. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról<br>

Hatályos: 2021. 04. 30- 2021. 05. 01

Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a követelések elengedésének eseteiről szóló 26/2018. (XII. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

A Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – feladat- és hatáskörében eljáró Pécel Város Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzetre való tekintettel, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A követelések elengedésének eseteiről szóló Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2018 (XII.3.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki:

  • „i) a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet idején a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjával kapcsolatban a veszélyhelyzet időszakában keletkezett követelések, a 4. § (2a) bekezdés szerinti esetekben”

2. § A követelések elengedésének eseteiről szóló Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2018 (XII.3.) önkormányzati rendelete 4. §-a a következő (2a) és (2b) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet idején a polgármester az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjával összefüggésben a veszélyhelyzet időszakában, a 2020. március 11. napját követő időszakra vonatkozó bérleti díjakkal kapcsolatban keletkező követelések összegét korlátlanul csökkentheti vagy elengedheti, amennyiben a nem lakás céljára szolgáló helyiséget kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység céljára bérlő személy mint kötelezett (adós) írásban kéri a követelés csökkentését vagy elengedését az Önkormányzattól és büntetőjogi felelőssége tudatában írásban nyilatkozik arról, hogy a kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység céljára bérelt nem lakás céljára szolgáló helyiség a követelés csökkentésére vagy elengedésére irányuló kérelme szerinti időszakban a veszélyhelyzet idején - a veszélyhelyzet miatt vagy azzal összefüggésben - zárva volt.

(2b) A (2a) bekezdésben meghatározott esetben nem szükséges vizsgálni a 3. § (2) bekezdés és a 4. § (3) bekezdés szerinti feltételeket.”

3. § Ez a rendelet 2021. április 30-án lép hatályba.