Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló 11/2007. (VI. 8.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01- 2022. 09. 01

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló 11/2007. (VI. 8.) számú rendelet módosításáról

2022.09.01.

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. számú melléklet m) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló 11/2007.(VI. 8.) számú rendelet 26. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A bérbeadó a lakbér mértékének megemeléséről és annak hatálybalépéséről a 2022. évben október 31. napjáig dönt.”

2. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló 11/2007.(VI. 8.) számú rendelet 30. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület a nem lakás céljára szolgáló helyiségekkel összefüggő bérbeadói jogok gyakorlásával kapcsolatos hatáskörét – az (1a) bekezdésben foglaltak kivételével – a polgármesterre ruházza.”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló 11/2007.(VI. 8.) számú rendelet 30. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A Képviselő-testület az irányítása alatt működő költségvetési szervek vezetőire ruházza át az általuk vezetett költségvetési szerv székhelyéül, telephelyéül szolgáló ingatlan nem lakás céljára szolgáló helyiségeivel – kivéve a konyhai funkciók ellátását szolgáló helyiségek – összefüggő bérbeadói jogok gyakorlásával kapcsolatos hatáskörét, a következő feltételek együttes betartásával:

a) a bérbeadás nem veszélyeztetheti a költségvetési szerv alapfeladatainak az ellátását,

b) a bérbeadás során a hatályos jogszabályok rendelkezéseit be kell tartani,

c) a bérbeadás ideje legfeljebb egy év lehet,

d) a bérleti díj nem lehet alacsonyabb, mint az önköltségi ár.”

(3) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló 11/2007.(VI. 8.) számú rendelet 30. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A bérleti szerződés megkötésekor – kivéve az (1a) bekezdés szerinti bérbeadást, ahol a költségvetési szerv vezetője állapítja meg a bérleti díj mértékét – a Képviselő-testület által külön határozatban megállapított díjtáblázat szerint kell a bérleti díjban megállapodni a bérlővel. A bérleti díj összegét – kivéve az (1a) bekezdés szerinti bérbeadásnál – a Képviselő-testület minden év november 30. napjáig felülvizsgálja.”

3. § Ez a rendelet 2022. szeptember 1-jén lép hatályba.