Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a Pécel Város közigazgatási területén korlátozással terhelt helyi közutakra történő behajtás rendjéről

Hatályos: 2022. 02. 01

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a Pécel Város közigazgatási területén korlátozással terhelt helyi közutakra történő behajtás rendjéről

2022.02.01.

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban kapott felhatalmazás és a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya Pécel Város közigazgatási területén a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 14. § (l) bekezdés r), t) és z/2) pontjai szerinti jelzőtáblával védett (a továbbiakban: korlátozással terhelt) utakra terjed ki.

(2) A korlátozással terhelt utak felsorolását a rendelet 1. melléklete, térképi ábrázolását a rendelet 2. és 3. melléklete tartalmazza.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet (a továbbiakban: NFM rendelet) hatálya alá tartozó járművekre.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki továbbá

a) a Rendelet 49. és 50. §-a szerinti megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművekre,

b) az élet- és vagyonbiztonság védelme érdekében behajtó gépjárművekre,

c) a Pécel Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) és a Pécel Üzemeltető Kft. tulajdonát képező járművekre,

d) az előzetes rendszám egyeztetés alapján az Önkormányzat közvetlen megbízása alapján munkavégzés céljából behajtó járművekre, valamint

e) az előzetes rendszám egyeztetés alapján az önkormányzati megrendelésre végzett beruházáshoz kapcsolódóan behajtó járművekre.

2. A behajtás feltételei

2. § (1) A korlátozással terhelt önkormányzati kezelésben lévő közutakon a korlátozásban előírt össztömeget meghaladó, de az NFM rendelet hatály alá nem tartozó gépjárművek behajtásához a közútkezelő hozzájárulása szükséges. A közútkezelői hozzájárulást a helyi közút kezelője nevében a polgármester adja ki.

(2) A polgármester a közútkezelői hozzájárulásban előírja azokat a feltételeket, amelyek a gépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.

(3) A polgármester a közútkezelői hozzájárulás kiadását elutasítja, ha a helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó össztömegű gépjármű azon közlekedjék.

(4) A polgármester a közútkezelői hozzájárulást visszavonja, ha az engedélyes a hozzájárulásban foglalt kikötéseket megsérti.

3. A közútkezelői hozzájárulás és annak díjai

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott közútkezelői hozzájárulás kiadása iránti kérelmet írásban, a polgármesterhez kell benyújtani a 4. melléklet szerinti, kitöltött kérelem nyomtatványon.

(2) A polgármester a kérelmet megvizsgálja és amennyiben az a rendelet előírásainak megfelel, a hozzájárulást 8 napon belül kiadja.

(3) A hozzájárulás a kérelemben szereplő névre, időtartamra, gépjárműre és helyrajzi számmal megadott címre szól.

(4) A hozzájárulás nem ruházható át, a gépjármű vagy a lakóegység tulajdonjogának megváltozása esetén az engedélyt ismételten kell kérelmezni.

(5) A közútkezelői hozzájárulás kiadása díjmentes.

4. Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.