Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 22/2017. (XI.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 22/2017. (XI.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, a 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. § a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi adókról szóló 22/2017 (XI.2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az adó éves mértéke)

„a) az 5. § a) pontja szerinti adóalap után 1.200 Ft/m²,”

2. § (1) A Rendelet 7. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Htv. 13. §-ában meghatározottakon túl mentes az építményadó megfizetése alól)

„a) az a magánszemély tulajdonát vagy vagyoni értékű jogát képező lakás céljára használt, továbbá a helyi építési szabályzat szerinti üdülőövezetben található épület, amely után az adóalany magánszemély kommunális adóját köteles fizetni,
b) az a) pontban meghatározott épülethez tartozó gépjármű tárolására szolgáló építmény (különösen garázs, gépjárműtároló, teremgarázs),”

(2) A Rendelet 7. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Nem illeti meg az adóalanyt az (1) bekezdésben meghatározott építményadó alóli mentesség az üzleti célt szolgáló építménye után.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott építményadó alóli mentességre jogosult adóalany mentesül az adatbejelentés benyújtási kötelezettsége alól a mentességet élvező adótárgyakra vonatkozóan.”

3. § A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Pécel Város Önkormányzata illetékességi területén végzett Htv. szerinti vállalkozási tevékenység esetén az adó éves mértéke a Htv. 39., 39/A. és 39/B. §-ában meghatározott adóalap 2 százaléka.”

4. § A Rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § Az adó éves mértéke adótárgyanként 24.000 Ft.”

5. § A Rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Mentes a magánszemély kommunális adója megfizetése és az adatbejelentés benyújtása alól az adóalany, az ingatlanon található azon épülettel, épületrésszel összefüggésben, amely után építményadó-kötelezettsége áll fenn, függetlenül attól, hogy ezen adónem megfizetése alól mentesül-e vagy megilleti-e adómentesség vagy adókedvezmény.”

6. § (1) A Rendelet 13. § (1) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A magánszemély kommunális adója éves mértékének 50%-át fizeti)

„a) az, akinek esetében a közös háztartásban együtt élő családtagok egy főre eső nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át,
b) az az egyedülálló személy, akinek havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át,
c) az, aki a saját háztartásában három vagy annál több kiskorú, vagy közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket nevel és a háztartásában élők egy főre eső nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.”

(2) A Rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A magánszemély kommunális adója éves mértékének 60%-át fizeti az adóalany a helyi építési szabályzat szerint üdülő övezetben található épület, épületrész után.”

(3) A Rendelet 13. § (4)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Az (1) bekezdésben meghatározott kedvezmények nem vonhatóak össze és több adótárgyra fennálló adóalanyiság esetén kizárólag egyetlen, az adóalany választása szerinti adótárgya vonatkozásában érvényesíthetőek.

(5) Az (1) bekezdésben szabályozott adókedvezmények adóévre igényelhetőek, a feltételek fennállása esetén minden adóévben igényelni és igazolni kell.

(6) Az (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti adókedvezmények igénybevételéhez az igénylés időpontját megelőző három hónap jövedelemigazolása szükséges.

(7) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti adókedvezmény igénybevételéhez a (6) bekezdésben meghatározott jövedelemigazolás, és a 16. életévét betöltött gyermek esetében hallgatói jogviszony igazolása, munkáltató által kifizetett családi pótlék esetén annak igazolása szükséges.

(8) A jövedelem alapú kedvezmények, a jogosultsági feltétel bekövetkezésének évében, a gyermekek után járó kedvezmény a jogosultsági feltétel bekövetkezését követő év január 1. napjától érvényesíthetők.”

7. § Hatályát veszti a Rendelet

8. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.