Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 30- 2023. 10. 01

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.30.

Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület 11 fő képviselőből áll. A Képviselő-testület tagja a polgármester. Egy helyi önkormányzati képviselői mandátum megüresedése miatt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény 21. § (3) bekezdése értelmében a Képviselő-testület létszáma 2023. július 6. napjától a következő általános választásig 10 fő.”

2. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 43. §-ban foglalt táblázat a következő „l)” sorral egészül ki:

l)

a Polgármesteri Hivatalt érintő igazgatási szünet elrendelése

3. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 54. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A képviselő egyidejűleg két bizottságnak is lehet elnöke.”

4. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 7. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

(4) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 8. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 20/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

1. A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 7. pontja a következő 7.3. ponttal egészül ki:

„7.3. Az óvodáztatási támogatással kapcsolatos döntések meghozatala, feladatok ellátása az önkormányzat mindenkori éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint.”

2. melléklet a 20/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

6. melléklet
A Kulturális Bizottság feladat- és hatáskörei:

1. Véleményezi a köznevelési intézmények létesítésére, átszervezésére, szerkezetátalakítására, megszüntetésére irányuló javaslatokat.

2. Véleményezi az Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézmény szakmai működését érintő döntéseire irányuló előterjesztéseket, köztük az óvodák helyi nevelési programját, és az azok megvalósításához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó javaslatokat is, amennyiben az a fenntartó hatáskörébe tartozik.

3. Véleményezi a köznevelési, közművelődési és kulturális tárgyú önkormányzati rendeletek tervezetét, vizsgálja azok gyakorlati érvényesülését, szükség esetén javaslatot tesz azok módosítására.

4. Véleményezi az Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézmény magasabb vezetői, valamint a közművelődési és könyvtári intézmények vezetői megbízatásának lejárta előtt az intézményvezetői beosztás ellátására vonatkozó pályázati kiírások tervezetét.

5. Véleményt nyilvánít az Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézmények magasabb vezetői pályázatairól és a közművelődési és könyvtári intézmények vezetői pályázatairól.

6. Véleményezi a testvérvárosi kapcsolatok keretein belüli kulturális tevékenységet, javaslatot tesz kulturális programok szervezésére.

7. Véleményt nyilvánít vagy javaslatot tesz városi ünnepségek, kulturális rendezvények megtartására, évfordulók megünneplésére.

8. Véleményezi az Önkormányzat által rendezendő képző- és iparművészeti, helytörténeti kiállítások tervét.

9. Véleményezi vagy javaslatot tesz kulturális közalapítványok kuratóriumi tagjainak személyére.

10. Véleményezi a könyvtár, a közművelődési intézmény létesítésére, megszüntetésére, átszervezésére irányuló javaslatokat.

11. Véleményt nyilvánít vagy javaslatot tesz az Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanon elhelyezésre kerülő képzőművészeti alkotásokkal kapcsolatban, közreműködik emlékművek állításának előkészítésében.

12. Véleményezi vagy javaslatot tesz művészeti alkotás nem önkormányzati épületen történő elhelyezésére.

13. Véleményezi a költségvetési rendeletben elkülönített, helyi civil szervezetek támogatására biztosított, pályázati úton felhasználható előirányzatok felhasználására kiírandó pályázat tervezetét, véleményezi a pályázatra benyújtott pályázatokat és az egyedi támogatási kérelmeket, javaslatot tesz a támogatás mértékére.

14. Véleményezi a közterületek elnevezését.

15. Véleményezi a közművelődési megállapodás tervezetét.

16. Figyelemmel kíséri az Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézmény működését, a gyermekjog érvényesülését, szükség esetén javaslattal él a polgármester vagy a Képviselő-testület felé.

17. Figyelemmel kíséri a város kulturális, művelődési, szellemi életét, kezdeményezéseivel elősegíti annak gazdagítását, javaslatot tesz városi ünnepségek megrendezésére.

18. Figyelemmel kíséri a városi fiatalok körében végzett bűnmegelőzési tevékenységet.

19. Figyelemmel kíséri a város sportéletét.

20. Kapcsolatot tart az egyházakkal és a városban működő társadalmi szervezetekkel.

21. Kapcsolatot tart a város ifjúsági szervezeteivel.

22. Kapcsolatot tart a város sportszervezeteivel.

23. Támogatja a művelődéssel és tájékoztatással kapcsolatos programok megvalósítását.

24. Javaslatot tesz a péceli pedagógusnapi ünnepség megrendezésére, a pedagógus kitüntetések felterjesztésére.

25. Javaslatot tesz a nyári táborozások támogatására biztosított költségvetési előirányzat felhasználására.

26. Javaslatot tesz képzőművészeti események, kiállítások támogatására.

27. Javaslatot tesz önkormányzati kiadványok megjelentetésére.

28. Javaslatot tesz vagy véleményezi a város ifjúságának szélesebb körét érintő előterjesztéseket, kezdeményezéseket.

29. Javaslatot tesz vagy véleményt nyilvánít a szabadidővel, az óvodai-, a tömeg- és diáksport támogatásával kapcsolatos kérdésekben.

30. Ellenőrzi az óvodák felvételi ügyeit.

31. Ellenőrzi az Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézmény törvényes működését.

32. Ellenőrzi az Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézmény házirendjének és belső szabályzatainak elfogadására előírt eljárási rendelkezések betartását.

33. Kidolgozza az Önkormányzat hosszú távú kulturális és ifjúsági koncepcióját.

34. Kidolgozza az Önkormányzat hosszú távú sportkoncepcióját.

35. Közreműködik a kulturális és ifjúsági célú pályázatok kiírásában és elbírálásában.

36. Közreműködik a sport célú pályázatok kiírásában és elbírálásában.

37. Ellátja Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 9/2019. (III. 5.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint a bizottság közművelődéssel kapcsolatos feladatait”

3. melléklet a 20/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

1. A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 7. melléklet 33. pont helyébe a következő pont lép:

„33. Véleményezi a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti tagozódására, létszámára, munkarendjére, valamint ügyfélfogadási rendjére vonatkozó előterjesztést.”

4. melléklet a 20/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

1. A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 8. melléklet 18. pont helyébe a következő pont lép:

„18. Véleményezi a bölcsődei felvételi kérelmek elutasítása miatt benyújtott fellebbezés elbírálására irányuló döntési javaslatokat. ”

2. A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015 (III.31.) önkormányzati rendelet 8. melléklete a következő 19. ponttal egészül ki:

„19. Véleményezi a Pécel Város Önkormányzatának közétkeztetési szolgáltatás biztosítására irányuló feladat ellátására vonatkozó eljárásokban a Képviselő-testület által tárgyalandó döntési javaslatokat.”