Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2024. 06. 01

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2024.06.01.

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és 92. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Pécel Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a tanyagondnoki szolgáltatás (a továbbiakban: szolgáltatás) biztosításával elősegítse a Pécel város külterületén életvitelszerűen tartózkodók alapvető szükségleteinek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint az önkormányzati és az intézményi információkhoz való hozzájutását, enyhítse az intézményhiányból és a közösségi közlekedés nehézségeiből adódó hátrányokat, valamint segítse a település szolgáltatási funkcióinak bővítését.

(2) Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az (1) bekezdés szerinti cél teljesítése érdekében egy tanyagondnoki szolgálatot hoz létre.

(3) E rendelet az (1) bekezdésben meghatározott célok megvalósítása érdekében meghatározza a szolgáltatás által ellátandó feladatokat, azok mértékét, módját, a szolgáltatás szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.

2. § A rendelet területi és személyi hatálya kiterjed a Pécel város külterületén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező vagy életvitelszerűen ott tartózkodó személyekre.

2. Eljárási szabályok

3. § (1) Az Önkormányzat a szolgáltatást az Önkormányzat fenntartásában működő Péceli Család- és Gyermekjóléti Szolgálat (a továbbiakban: Intézmény) keretében valósítja meg.

(2) A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselőjének írásos kérelmére történik. A kérelmet az Intézmény intézményvezetője bírálja el, melynek során figyelembe veszi a tanyagondnok rendelkezésére álló adatokat, információkat.

(3) A szolgáltatás igénybevétele, valamint a rendszeres igénybevétel megszüntetése iránti igényt legalább 8 nappal korábban az Intézmény intézményvezetőjénél személyesen vagy írásban kell bejelenteni.

(4) A szolgáltatás biztosítására külön megállapodást nem kell kötni.

(5) A szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

(6) A (2) bekezdéstől eltérően, az Intézmény intézményvezetője köteles a szolgáltatást külön intézkedés nélkül egyedi és eseti jelleggel biztosítani abban az esetben, amennyiben az érintett személy az intézkedés elmaradása esetén rendkívüli élethelyzetbe kerülne vagy az intézkedés elmaradása az egészségét súlyosan veszélyeztetné. A tanyagondnok a feladatával összefüggésben rendelkezésére álló adatok alapján a felmerült igények megoldására az Intézmény intézményvezetője felé javaslattal élhet.

(7) Az igények elbírálása során előnyben kell részesíteni a szociális alapellátási feladatokhoz kapcsolódó igényeket.

4. § (1) A szolgáltatás megszűnik:

a) az ellátott halálával,

b) ha az ellátott a szolgáltatást lemondja,

c) ha a szolgáltatásban részesülő a jogosultsági feltételeknek már nem felel meg,

d) a tanyagondnoki szolgálat jogutód nélküli megszűnésével.

(2) A szolgáltatás igénybe vevője vagy a törvényes képviselője indokolás nélkül írásban bármikor kérheti az ellátás megszüntetését.

(3) Az Intézmény intézményvezetője a szolgáltatást írásban szünteti meg, ha:

a) az ellátott másik szolgáltatás igénybevételére lenne jogosult vagy intézményi elhelyezésbe kerül,

b) az ellátott a szolgáltatási rendet súlyosan megsérti,

c) az ellátott jogosultsága megszűnik.

(4) A szolgáltatás a (3) bekezdés szerinti esetekben a megszüntetésről szóló írásbeli intézményvezetői döntés kézhezvételét követő 8. napon szűnik meg.

3. A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

5. § A szolgáltatás során nyújtott, a helyi szükségletek alapján meghatározott közvetlen, személyes alapszolgáltatásokat a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet (a továbbiakban: SzCsM rendelet) 39. §-a rögzíti.

6. § (1) A szolgáltatás számára előírt közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatokat az SzCsM rendelet 39. § (1) bekezdése határozza meg.

(2) A szolgáltatások közül alapfeladatnak minősülő feladatokhoz kapcsolódó közreműködés keretében a tanyagondnok kiemelt feladata a szolgáltatást igénybe vevőkkel való kapcsolattartás során a további alapellátási igények felmérése, indokolt esetben annak dokumentálása és továbbítása az Intézmény intézményvezetője felé.

(3) A házi segítségnyújtásban való közreműködés keretében, indokolt esetben a tanyagondnok biztosítja a házi gondozó munkájával összefüggésben felmerülő - nem szakmai jellegű - feladatok ellátását, így különösen a tüzelőanyag behordását, a bevásárlást, a gyógyszerkiváltást.

(4) A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés során a tanyagondnok kiemelt feladata a helyben vagy a szomszédos településeken elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeire vonatkozó információk felkutatása, és szükség esetén erről az érintettek tájékoztatása.

(5) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése keretében elsődleges feladat az egyedül élők figyelemmel kísérése, közreműködés a szükséges intézkedések megtételében.

(6) Az SzCsM rendelet 39. § (1) bekezdés c) pontja szerinti feladatok körébe tartozik különösen a gyermekek egészségügyi ellátás céljából történő, valamint köznevelési intézménybe, fejlesztő és sport foglalkozásokra, iskolai rendezvényekre való szállítása.

7. § (1) A szolgáltatás során kiegészítő feladatnak minősülnek az SzCsM rendelet 39. § (2) bekezdésében meghatározott szolgáltatások.

(2) A tanyagondnok kiemelt feladata a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése során a rendezvények szervezésében, népszerűsítésében való közreműködés.

(3) Az egyéni hivatalos ügyek intézésében való segítségnyújtás megvalósulhat a szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, valamint az ügyek tanyagondnok által történő elintézésével.

(4) A tanyagondnok segíti az önkormányzati feladatok ellátását, különösen a szórólapok kézbesítésével.

(5) A tanyagondnok közreműködik az egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában, mely körébe tartozik különösen a bevásárlások intézése, az igénybe vevő üzletbe történő eljuttatása, eszközbeszerzések, gépek szervizbe szállításában segítség nyújtása.

8. § (1) Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásokat az SzCsM rendelet 39. § (3) bekezdése részletezi.

(2) A szállítási és az önellátási feladatok közül elsődlegesen azokat kell ellátni, amelyeket az igénybe vevő önállóan nem tud megoldani, vagy az aránytalanul hosszú időt venne igénybe, továbbá aránytalanul nagy költséget róna rá.

(3) A tanyagondnoki feladatellátás során - a gazdaságosság szempontjaira is figyelemmel - az egyedi szállítási igényeket lehetőség szerint csoportosan kell végezni, egyéb feladatellátással is társítva.

(4) Amennyiben a szállítási igények meghaladják a szállítási kapacitást vagy ütköznek más feladatokkal, a tanyagondnok a beérkező igényeket a következő szempontok szerint rangsorolja:

a) rendszeres szállítási feladatok, amelyek más intézmények, szolgáltatók (különösen orvosi rendelési idő, hivatali ügyfélfogadási idő) munkarendjéhez igazítandók;

b) mindennapi életvitelhez szükséges szolgáltatások (különösen gyógyszerkiváltás, alapvető élelmiszerek beszerzése) elérésének segítése;

c) egyéb lakossági szolgáltatások (különösen árubeszerzés, háztartási eszközök javítása), valamint egyéb eseti igények (különösen közösségi eseményekre való eljutás).

4. A tanyagondnok

9. § (1) A szolgálat feladatainak ellátására az Intézmény a jogszabályban előírt végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező személyt foglalkoztat közalkalmazotti jogviszonyban. A tanyagondnok felett a munkáltatói jogokat az Intézmény intézményvezetője gyakorolja.

(2) A szolgálat keretében ellátandó feladatokat a tanyagondnok a szolgálat rendelkezésére álló vagy a tanyagondnok tulajdonában lévő gépjármű segítségével látja el, melynek üzemképes állapotáért a tanyagondnok a felelős.

(3) A tanyagondnok a jogszabályok rendelkezései, valamint a munkaköri leírásában foglaltak szerint, továbbá az Intézmény intézményvezetője utasításának megfelelően látja el a tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatokat.

(4) A tanyagondnok a munkáját a munkaköri leírásában meghatározott munkarendben látja el.

(5) A szolgáltatás nyújtása nem szüneteltethető. A tanyagondnokot akadályoztatása esetén helyettesíteni kell, a helyettesítő személyről az Intézmény intézményvezetője gondoskodik.

(6) A tanyagondnok részére az Intézmény intézményvezetője munkáltatói igazolványt állít ki, annak érdekében, hogy a feladatok elvégzése során a tanyagondnok a feladat ellátására vonatkozó felhatalmazását igazolni tudja.

(7) Az Intézmény intézményvezetője a tanyagondnoki szolgálat éves munkájáról a tárgyévet követő év március 31. napjáig köteles beszámolni az Önkormányzat mint fenntartó részére.

5. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2024. június 1-jén lép hatályba.