Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a település rendjéről szóló 19/2016. (X. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 02- 2024. 05. 03

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a település rendjéről szóló 19/2016. (X. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.05.02.

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni:

1. árusító és árusítással kapcsolatos, valamint szolgáltató épület, üzlet, pavilon, fülke, mozgó árusítóhely létesítéséhez, fennmaradásához, továbbá ha az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv az általa szervezett, az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben kívánja használni a közterületet, vagy az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben árusítás céljából kívánja továbbhasznosítani a közterületet, valamint csomagautomata elhelyezéséhez;

2. Vendéglátással kapcsolatos létesítmény (vendéglátó-előkert, terasz) létesítéséhez, fennmaradásához;

3. a közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely és várakozóhelyiség létesítéséhez, fennmaradásához;

4. a köztisztasággal, közegészségüggyel kapcsolatos építmény, tárgy elhelyezéséhez, fennmaradásához, vagy hulladékgyűjtő edény, szelektív gyűjtőzsák a gyűjtési és szállítási napot megelőző nap 15 órától az elszállítás napja 24 órájáig terjedő időszak kivételével történő elhelyezéséhez;

5. a közút úttesten kívüli részén gépjármű-várakozóhely létesítéséhez, fennmaradásához, valamint a hatályos jogszabályok szerint parkolásra alkalmas közterület használatához, azon működési engedély vagy bejelentésköteles kereskedelmi tevékenységet végzők esetében, akik a kereskedelmi tevékenység végzésére szolgáló ingatlanon nem tudják biztosítani az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 42. § (2) bekezdése által meghatározott számú parkolóhelyet;

6. szobor, emlékmű, szökőkút, díszkút, kertépítészeti műtárgy, utcabútor elhelyezéséhez, fennmaradásához;

7. építési munkával kapcsolatos létesítmények (különösen állványzat, munkaterület körülhatárolása, irodakonténer) és építmények elhelyezéséhez, fennmaradásához, valamint konténer, építőanyag és törmelék tárolásához, amennyiben más műszaki megoldás nem lehetséges;

8. alkalmi és mozgó árusításhoz;

9. szórakoztató tevékenység, kiállítás, vásár, vidámpark, turisztikai hasznosítás, sport- és kulturális rendezvény, valamint mutatványos tevékenység rendezéséhez vagy folytatásához, valamint az ezekkel kapcsolatos ideiglenes parkolók létesítéséhez;

10. a közterület turisztikai, kereskedelmi, vendéglátó-ipari hasznosításához, és szeszes-ital árusításhoz, ha az helyben fogyasztás céljából kerül árusításra;

11. hangos reklám útján történő reklámozáshoz;

12. Közmű és távközlő hálózatok üzemzavar elhárítása, közút, járda és zöldterület építése, javítása, karbantartása, 72 órát meghaladó időtartamra;

13. tájékoztató, adománygyűjtés, karitatív tevékenység, aláírásgyűjtés végzéséhez;

14. jogszabályban meghatározott közfeladat ellátásához, a lakosság közszolgáltatásokkal történő ellátásához, valamint ezen közérdekű feladatok ellátásához szükséges infrastruktúra, beruházás céljából, annak időtartamára;

15. a Pécel Kft. és az Önkormányzat által megbízott, önkormányzati munkát, feladatot végző vállalkozók által fenntartott létesítményekhez;

16. közterületi rendezvényen egészségügyi és köztisztasági célokat szolgáló létesítmények és tárgyak elhelyezéséhez;

17. közterületnek az Önkormányzat részéről ezzel megbízott szolgáltató által végzett hulladékszállítás, szelektív hulladékgyűjtés, lomtalanítás során történő igénybevételéért;

18. évelő és/vagy egynyári lágyszárú növények, valamint cserjék telepítése és fenntartása céljából;

19. emlékmű, szimbólum ideiglenes jelleggel történő elhelyezéséhez;

20. az 1-19. pontban nem szabályozott, egyéb célú közterület-használathoz, melynek lehetőségéről egyedi elbírálás alapján a Képviselő-testület dönt.”

(2) A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 6. § (6a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6a) Nem vonatkozik a 6. § (5) bekezdés 12. pontjának 12.3. alpontja szerinti tilalom arra az esetre, amikor az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv kíván közterületet használni, árusítás céljából történő továbbhasznosítással, az általa szervezett, az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben.”

2. § (1) A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A közterület-használati hozzájárulást annak kell kérelmeznie, aki a közterületet használni kívánja, kivéve abban az esetben, amikor az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv kíván közterületet használni, az általa szervezett, az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben, árusítás céljából történő továbbhasznosítással, mely esetben az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv képviselőjének kell a közterület-használati hozzájárulást kérelmeznie. Építési engedélyhez kötött építmény létesítése, fennmaradása esetén az építtetőnek, építési munkákkal összefüggő közterület-használat esetén pedig az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell a közterület-használati hozzájárulást kérelmeznie.”

(2) A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdés 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:)

„7. a kérelmező által folytatni kívánt tevékenységben résztvevő más személyek nevét és lakcímét (székhelyét, telephelyét), kivéve, ha az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv kíván közterületet használni, az általa szervezett, az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben, árusítás céljából történő továbbhasznosítással,”

(3) A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdés 10. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:)

„10. abban az esetben, amikor az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv kíván közterületet használni, az általa szervezett, az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben, árusítás céljából történő továbbhasznosítással, az erre a tényre történő utalást, továbbá azt, hogy az adott rendezvény szerepel-e az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében.”

3. § (1) A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület a közterület-használati hozzájárulás kiadásával - bármilyen épület közterületen történő elhelyezésének, valamint a 300 négyzetméter területet meghaladó közterület-használatot, továbbá a 6. § (3) bekezdésének 20. pontjában meghatározott eseteket kivéve –, valamint a közterület-használati díj visszafizetésével kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.”

(2) A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A közterület-használati hozzájárulásnak tartalmaznia kell:)

„7. a jogosult közterületen folytatandó tevékenységében résztvevő más személyek nevét és lakcímét (székhelyét, telephelyét), kivéve, ha az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv kíván közterületet használni, az általa szervezett, az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben, árusítás céljából történő továbbhasznosítással,”

(3) A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés 13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A közterület-használati hozzájárulásnak tartalmaznia kell:)

„13. abban az esetben, amikor Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv kíván közterületet használni, az általa szervezett, az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben, árusítás céljából történő továbbhasznosítással, utalást erre a tényre, továbbá arra, hogy az adott rendezvény szerepel-e az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében.”

4. § A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Nem kell közterület-használati díjat fizetni az (1) bekezdésben írtakkal összefüggésben:

1. a Pécel Kft. és az Önkormányzat által megbízott, önkormányzati munkát, feladatot végző vállalkozók által fenntartott létesítményekért,

2. a közterületen kertészeti tevékenységet szolgáló létesítményekért,

3. a közforgalmú közlekedési szolgáltatás ellátása céljából létesített állomáshelyekért és megállóhelyekért,

4. közterületi rendezvényen egészségügyi és köztisztasági célokat szolgáló létesítményekért és tárgyakért,

5. szobor, emlékmű, szökőkút, díszkút, kertépítészeti műtárgy, utcabútor, tájékoztató és figyelmeztető tábla elhelyezéséért,

6. a fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, tűzoltóság közterületi létesítményeiért,

7. azokért a létesítményekért, tárgyakért és eszközökért, amelyek közvetlen életveszély vagy balesetveszély elhárítását szolgálják a közterületen,

8. ha a közterületet kifejezetten sport- vagy kulturális – az ennek keretében megvalósuló cirkuszi, mutatványos, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, üzleti, valamint reklám célú tevékenység kivételével – rendezvényre vagy jótékony, karitatív tevékenység céljára veszik igénybe,

9. a közterületnek az országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választásokkal, továbbá országos és helyi népszavazással kapcsolatos hirdetések elhelyezésével történő igénybevételéért,

10. a közterületnek az Önkormányzat részéről ezzel megbízott szolgáltató által végzett hulladékszállítás, szelektív hulladékgyűjtés, lomtalanítás során történő igénybevételéért,

abban az esetben, amikor Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv kíván közterületet használni, továbbhasznosítás nélkül, és az adott rendezvény szerepel az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében.”

5. § A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 15. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Csapadékvíz-elvezető rendszert csak a Pécel Város helyi építési szabályzatáról szóló 12/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) rendelkezéseinek betartásával lehet kiépíteni.”

6. § A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 22/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatára e rendelet előírásait a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mktv.), a közterületek és az állami tulajdonban álló ingatlanok filmforgatási célú használatának részletes szabályairól szóló 302/2016. (X. 13.) Korm. rendeletben, valamint az e §-ban meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.”

7. § A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 23. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az ingatlan tulajdonosa a közterületek elnevezéséről és a házszámozás rendjéről szóló 1/2024. (I. 29.) önkormányzati rendeletében meghatározott módon köteles gondoskodni a házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról.”

8. § A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

9. § Ez a rendelet 2024. május 2-án lép hatályba.

1. melléklet a 9/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelethez

1. A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 1. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(Díjtétel sor- száma

Közterület-használat célja

Díjalap

Díjtétel
(bruttó))

1

1. Árusító és árusítással kapcsolatos, vendéglátó ipari-,valamint szolgáltató célt szolgáló ideiglenes üzlet, kioszk, nyílt szerkezetű pult, állvány, asztal létesítése, fennmaradása

1.1. A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 5. melléklete szerinti közterületi értékesítés keretében forgalmazható termékek, így különösen: napilap és hetilap, folyóirat, könyv, levelezőlap, virág, léggömb, pattogatott kukorica, főtt kukorica, sült gesztenye, pirított tökmag, napraforgómag, földimogyoró, egyéb magvak, vattacukor, cukorka, fagylalt, jégkrém, ásványvíz, üdítőital, kávéital, nyers tej, zöldség, gyümölcs, büfétermék, sütőipari termékek, előrecsomagolt sütemények, édességek árusítása


1.2. Amennyiben az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv kívánja az általa szervezendő, az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben használni a közterületet, árusítás céljából történő továbbhasznosítással, a Korm. rendelet 5. melléklete szerint közterületi értékesítés keretében forgalmazható termékekkel összefüggésben


1.3. Amennyiben az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv kívánja az általa szervezendő, az éves rendezvénytervében vagy szolgáltatási tervében szereplő rendezvénnyel összefüggésben, használni a közterületet, továbbhasznosítás nélkül



1.4. Idény jellegű árucikkek: a húsvéti, karácsonyi és szilveszteri, valamint évente egy alkalommal, a helyi hagyományokkal összefüggő idény jellegű alkalmi cikkek árusítása kizárólag az adott ünnepen és az azt megelőző 20 napban, fenyőfa árusítása



1.5. Csomagautomata elhelyezése

m²/hó
m²/nap



m²/hó
m²/nap





m²/hó
m²/nap




m²/hó
m²/nap



m²/hó
m²/nap



m²/hó
m²/nap


6.000 Ft
1.000 Ft



6.000 Ft
1.000 Ft




6.000 Ft
1.000 Ft




ingyenes



6.000 Ft
1.000 Ft



6.000 Ft
1.000 Ft

2. A település rendjéről szóló 19/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 19. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(Díjtétel sor- száma

Közterület-használat célja

Díjalap

Díjtétel
(bruttó))

19.

Emlékmű, szimbólum ideiglenes jelleggel közterületen történő elhelyezése

m²/nap

100 Ft

(Díjtétel sor- száma

Közterület-használat célja

Díjalap

Díjtétel
(bruttó))

20.

Egyéb közterület-használat

egyedi elbírálás alapján