Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 22/2017. (XI.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a helyi adókról szóló 22/2017. (XI.2.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A helyi adókról szóló 22/2017. (XI.2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy az már nem teljes mértékben felel meg a magasabb szintű jogszabályoknak. A szükséges módosítás mellett a rendelet olyan pontosításokat tartalmaz, amelyekkel a Rendelet a helyi társadalom, a lakosság részére pontosabban, egyszerűbben értelmezhetővé válik. A módosítások kis száma és jellege miatt a Rendelet módosítása és nem pedig új rendelet megalkotása az indokolt.
Részletes indokolás
1. §-hoz: A rendelkezés a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) adóalanyra vonatkozó pontos jogszabályhellyel egészül ki, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény szerinti, az adókötelezettség keletkezésére, változására vagy megszűnésére vonatkozó hivatkozásokat tartalmazza.
2. §-hoz: Az építményadó adótárgyát pontosítja.
3. §-hoz: A Htv.-nek az építményadó mentességeket megállapító szakaszaira való hivatkozásokat, valamint az építményadó alól mentes adótárgy pontosítását tartalmazza, továbbá a kiegészítő helyiség fogalmát meghatározó Htv. szerinti hivatkozásra utal
4. §-hoz: A helyi iparűzési adó adóalapját meghatározó Htv. szerinti szakaszokra való hivatkozást tartalmaz, valamint az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenységnek a helyi iparűzési adónem alóli kivezetése miatt pontosítja a helyi iparűzési adó hatálya alá tartozó tevékenységet.
5. §-hoz: A Htv. magánszemély kommunális adója adótárgyra vonatkozó rendelkezésének hivatkozását tartalmazza.
6. §-hoz: A rendelkezés kiegészül a Htv. azon szakaszára való hivatkozással, amelyben a kommunális beruházás fogalma található.
7. §-hoz: A kedvezményre vagy mentességre jogosultság kezdő időpontját határozza meg.
8. §-hoz: A hatályon kívül helyezésre vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
9. §-hoz: A hatálybalépésre vonatkozó rendelkezést tartalmazza.