Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 01
a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 53. § (1) bekezdése szerint a képviselő-testület a működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletében határozza meg. A képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletben rendelkezik többek között a képviselő-testület átruházott hatásköreinek felsorolásáról is. A Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által megalkotott önkormányzati rendeletek hatályosulását (gyakorlati megvalósulását, alkalmazását), magasabb rendű jogszabályokkal való összhangját folyamatosan vizsgáljuk, annak érdekében is, hogy azok gyakorlati alkalmazása ne ütközzön akadályokba, nehézségekbe. Ennek során megállapítottuk, hogy a szervezeti és működési szabályzat nem teljeskörűen tartalmazza az átruházott hatásköröket, ezért azt módosítani szükséges.
A rendelet indokolásának közzététele mellőzhető, mivel a rendeletnek nem mutatható ki jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, valamint adminisztratív terheket befolyásoló jelentősebb hatása sincs.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A minősített többséggel történő döntéshozatalra és a név szerinti szavazás körének módosítására tartalmaz rendelkezéseket.
A 3. §-hoz
A Képviselő-testület által a polgármesterre és a Képviselő-testület bizottságaira átruházott hatáskörökre, a bizottságok feladat- és hatásköreire vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket.
A 4. §-hoz
Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.