Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Pécel Város helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2022. 07. 30
Pécel Város helyi építési szabályzatáról
Általános indokolás
Pécel Város településrendezési eszközei 2014-ben kerültek jóváhagyásra – jelen felülvizsgálat megkezdéséig –, amelyek többször módosultak. Az eltelt időszakban az építésügyi és településrendezési jogszabályi környezetben jelentős változások léptek hatályba, és a településrendezési eszközök módosítására társadalmi, ingatlantulajdonosi igények is megjelentek, ezért új településrendezési eszközök elfogadására, megalkotására van szükség.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet területi hatályára és az övezetek telekalakítási és építési előírásaira, a beültetési kötelezettséggel, elővásárlási joggal érintett ingatlanokra, a lakóterületen nem végezhető tevékenység céljára szolgáló épületek kialakíthatóságára, valamint a település útjainak tervezési kategóriák szerinti besorolása tartalmaz rendelkezést.
A 2. §-hoz
Az értelmező rendelkezéseket tartalmazza.
A 3. §-hoz
A szabályzási terv elemeinek meghatározására vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
A 4. §-hoz
Más jogszabály által elrendelt szabályozási elemekre vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
A tájékoztató szabályozási elemek, valamint a rendeletben alkalmazott sajátos jogintézményekről szóló rendelkezést tartalmazza.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A közlekedési területekre vonatkozóan, azokon történő építmények és a közlekedési területek övezeteiről és rendeltetésére vonatkozó, valamint azok használatáról szóló rendelkezést tartalmazza.
A 9. §-hoz
A magánutakra vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
A 10. §-hoz
A parkolásra vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A 11. §-hoz
Zöldterületekre vonatkozó általános előírásokat tartalmazza.
A 12. §-hoz
Művi értékek és régészeti lelőhelyek védelmének általános előírásaira vonatkozó rendeltetést tartalmazza.
A 13. §-hoz
A föld védelmének általános előírásaira vonatkozó rendeltetést tartalmazza.
A 14. §-hoz
A vizek védelmének előírásaira vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
A 15. §-hoz
A hulladékgazdálkodásra, hulladékártalmatlanításra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 16–18. §-hoz
A telekalakításra, elővásárlási jogra, beültetési kötelezettségre vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A 19. §-hoz
A közműellátás általános feltételeit tartalmazza.
A 20. §-hoz
A közművesítés mértékére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 21–28. §-hoz
A beépítésre szánt és a beépítésre nem szánt területekre a vízellátás, a szennyvízelvezetés, felszíni vízrendezés és a csapadékvíz-elvezetés, valamint a földgázellátás, villamosenergia ellátás, vezetékes elektronikus hírközlés, vezeték nélküli elektronikus hírközlésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 29. §-hoz
A megújuló energiatermelő létesítmények elhelyezhetőségére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 30. §-hoz
Az építés általános feltételeire vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A 31. §-hoz
Az elő-, oldal- és hátsókert kialakításának szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 32. §-hoz
A tereprendezés, támfal, lejtős terep kialakítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 33. §-hoz
Az állattartás céljára szolgáló építmények lakóterületen való elhelyezhetőségére, azok védőtávolságaira és beépítés mértékének meghatározásaira vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A 34. §-hoz
A katasztrófavédelmi osztályba sorolás alapján meghatározott elégséges védelmi szint követelményeire vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 35. §-hoz
A beépítésre szánt területek felsorolására vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
A 36. §-hoz
A kisvárosias lakóterület általános előírásaira vonatkozó általános előírások mellett, a lakóterületen nem végezhető tevékenységek céljára szolgáló épületek felsorolását rögzítő mellékletre vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
A 37. §-hoz
A kisvárosias lakóterületek övezeteiben elhelyezhető funkciókat, egyes övezetekben kialakítható lakásszámot rögzítő rendelkezéseket tartalmazza.
A 38. §-hoz
A kertvárosias lakóterületek övezeteinek általános előírásaiban a területfelhasználás területén elsősorban lakóépületek, valamint a fő rendeltetésként elhelyezhető funkciókat, valamint a főépületre és melléképület elhelyezésére vonatkozó és az épület magasság számításánál figyelembe veendő előírásokat tartalmazza.
A 39. §-hoz
A kertvárosias lakóterületek övezeteiben a településszerkezet megóvása érdekében az egyes építési övezetekben a fő rendeltetésű épület és abban elhelyezhető övezetenkénti lakásszám elhelyezésére vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
A 40. §-hoz
A falusias lakóterületek építési övezeteiben az épületek kialakítására és elhelyezésére vonatkozó általános előírásokat tartalmazza.
A 41. §-hoz
A falusias lakóterületek egyes építési övezeteinek egyes övezeteire vonatkozó fő rendeltetésű épület és lakásszámot tartalmazó rendelkezést tartalmazza.
A 42. §-hoz és a 43. §-hoz
A településközpont vegyes építési övezetek általános és részletes előírásait határozza meg, amely település működését biztosító épületek lehetséges funkcióját rögzítő rendelkezéseket tartalmazza.
A 44. §-hoz és a 45. §-hoz
Az intézményi vegyes területek építési övezeteinek általános és részletes előírásait határozza meg, ahol a lakóépületek elhelyezésének tilalma az intézményi funkció dominanciáját rögzítő rendelkezést tartalmazza.
A 46. §-hoz
A gazdasági területek építési övezeteinek egyes építési területeken elhelyezhető funkciót szolgáló épületei és az azokra vonatkozó építési és az építési telekre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 47. §-hoz
A hétvégi házas üdülőterületeket illetően az épületekre vonatkozó és a beépíthető ingatlan méretére vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
A 48–52. §-hoz
A különleges területek alapvető funkció szerinti tagolódását az egészségügyi tevékenységekkel kapcsolatos épületek építési előírásait, a mezőgazdasági, tanyás területek tárolási és állattartási célú üzemi épületek építmények előírásait, valamint a beépítésre nem szánt különleges területen a lakó és gazdasági épület elhelyezésének tiltása mellett a rekreációs területek alapvető funkcióját kiszolgáló építmények lehelyezésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
Az 53. §-hoz
A beépítésre nem szánt területek építési övezeteit sorolja fel.
Az 54. §-hoz és az 55. §-hoz
A zöldterületek és erdőterületeken elhelyezhető létesítményeket rögzítő rendelkezéseket tartalmazza.
Az 56–58. §-hoz
Az erdőgazdálkodási célokat szolgáló, védelmi jellegű és közjóléti erdő területeken elhelyezhető épületek funkcióit és azon építhető létesítményeket rögzítő rendelkezéseket tartalmazza.
Az 59. §-hoz
A mezőgazdasági területek övezeteiben az egyes övezetekben a telekmérettől függő építmények funkcióját, valamint a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó lakás alapterületének korlátozását a telekalakítás a területen az egyes telkek elaprózódását gátló telekméret kialakítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 60. §-hoz
A vízgazdákodási övezet területeinek használat szerinti felsorolását, földmunkavégzés feltételeit rögzítő rendelkezést tartalmazza.
A 61–69. §-hoz
A beépítésre nem szánt különleges területeken az általános területfelhasználási kategóriájuk mellett funkció szerint határozottan elkülöníthető, környezetükre jelentős hatást gyakorló vagy a külső hatásoktól védelmet igénylő területfelhasználási kategóriákat rögzíti, amelyek a temető területen, a hulladéklerakó területén, a szennyvíztisztító területén, a honvédelmi területen, különleges tanyás területen, valamint a közmű ellátáshoz szükséges különleges közmű területeken és a beépítésre nem szánt rekreációs terület övezeteiben, továbbá a különleges egészségügyi és rekreációs területen elhelyezhető funkciójú épületek, építmények elhelyezését rögzítő rendelkezéseket tartalmazza.
A 70. §-hoz
A rendelet alkalmazásával és a hatályon kívül helyezéssel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 71. §-hoz
A hatálybalépésről szóló rendelkezést tartalmazza.
Az 1. melléklethez
Szabályozási tervlapokat és jelmagyarázatot tartalmazza.
A 2. melléklethez
Az építési övezetek telekalakítási és építési előírásait tartalmazza.
A 3. melléklethez
Sajátos jogintézményeket tartalmazza.
A 4. melléklethez
Lakóterületen nem végezhető tevékenység céljára szolgáló épületek listáját tartalmazza.