Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Pécel Város Önkormányzata közigazgatási területén lévő egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról

Hatályos: 2022. 03. 01
a Pécel Város Önkormányzata közigazgatási területén lévő egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról
Általános indokolás
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény 2. § (2) bekezdésében felhatalmazást kaptak a helyi önkormányzatok, hogy megállapítsák és kialakítsák az egészségügyi alapellátások körzeteit.
Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Pécel Város Önkormányzata közigazgatási területén lévő egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 12/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: önkormányzati rendelet) tartalmazza a település vonatkozásában az egészségügyi alapellátások körzeteit.
A jogszabályi megfelelés, új közterületek elnevezése, köznevelési intézmény nevének változása, illetve körzetbe sorolása, új védőnői körzet kialakítása miatt az önkormányzati rendelet módosítása vált szükségessé. Az önkormányzati rendelet átfogó módosítása helyett az önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése és egy új rendelet megalkotása indokolt.
A rendelet indokolásának közzététele nem mellőzhető, mivel a rendeletnek jelentős társadalmi, egészségügyi hatása mutatható ki.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet területi és tárgyi hatályát állapítja meg.
A 2–8. §-hoz
Az egészségügyi alapellátások körzeteit határozza meg.
A 9. §-hoz
A hatályon kívül helyezésre és a hatályba nem lépésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 10. §-hoz
A hatálybalépésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.