Szada Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020 (III.1.) önkormányzati rendelete

A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI TÁMOGATÁSOK RENDSZERÉRŐL, VALAMINT A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL

Hatályos: 2023. 03. 01

Szada Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020 (III.1.) önkormányzati rendelete

A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI TÁMOGATÁSOK RENDSZERÉRŐL, VALAMINT A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL

2023.03.01.

Szada Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, a 32. § (3) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, a 29. § (1)-(2) bekezdésében, a 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Szt. 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:

1. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szada Nagyközség közigazgatási területén a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai szerint bejelentett lakóhellyel vagy életvitelszerűen bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező személyekre, továbbá az Szt. 3. § (1) bekezdés a)-d) pontjában, illetve az Szt. 3. § (3) bekezdésében megjelölt személyekre.

1. A rendelet hatálya az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túl kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény rendelkezései szerint Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

1. A rendelet hatálya azon hajléktalan személyekre terjed ki, akik tartózkodási helyként Szada közigazgatási területét jelölik meg az ellátás igénylésekor.

2. § A rendelet tárgyi hatálya az Szt., a Gyvt., illetve a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) által nem szabályozott kérdésekre terjed ki.

3. § E rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt. 4. §- ban foglaltakat kell alkalmazni.

2. Eljárási szabályok

4. §1

19. §

Rendkívüli települési támogatás

1. Rendkívüli települési támogatás állapítható meg azon kérelmezőnek, aki létfenntartását átmenetileg, vagy hosszabb időszakra veszélyeztető élethelyzetbe került (tartósan beteg, súlyos fogyatékos, elemi kár, vagy egyéb természeti csapás, hirtelen jelentkező káresemény, baleset), valamint alkalmanként jelentkező többletkiadás, vagy más hasonló ok miatt önmagáról és családjáról más módon gondoskodni nem tud.
1. Támogatásban részesülhetnek, akik a települési támogatás általános feltételrendszerén túl önhibájukon kívül kerültek olyan hátrányos körülmények közé, amelyeket saját erejükből áthidalni nem tudnak és egyedi, különös méltánylást igényelnek.
1. A kérelmet a Polgármester, illetve a Humánügyi Bizottság a létfenntartást veszélyeztető élethelyzet súlyossága szerint egyedi mérlegelés alapján vizsgálja, és határoz benne.
1. A rendkívüli élethelyzet igazolásához a Polgármesteri Hivatal, vagy a Szociális Alapszolgáltatási Központ környezettanulmányt készít.
(5) A megállapított támogatás lehet egyszeri, vagy folyamatos, de egy évnél hosszabb időtartamra nem állapítható meg. Támogatás mértékét a kérelmező élethelyzetét figyelembe véve kell megállapítani, de havi összege nem haladhatja meg a 30.000.- Ft-ot.
(6) A megállapított rendkívüli települési támogatás folyósítása történhet:
1. pénzben,
2. természetben.
(7) Különös méltánylást érdemlő esetben a Humánügyi Bizottság a jövedelemhatároktól, és a támogatási alkalmaktól eltekinthet. Egyszeri, 100.000,-Ft összeget meghaladó támogatásról a Humánügyi Bizottság dönt.
III. Fejezet

SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK

SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI ELLÁTÁSI FORMÁK

20. § (1) Szada Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) – a Szociális Alapszolgáltatási Központon keresztül - a következő személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátási formákat tartja fenn:

1. étkeztetés,

2. házi segítségnyújtás,

1. időskorúak nappali ellátása.

(2)2 Szada Nagyközség Önkormányzata a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi alapellátások közül az alábbiakat tartja fenn:

a) család- és gyermekjóléti szolgálat (Szociális Alapszolgáltatási Központon keresztül)

b) gyermekek napközbeni ellátása: bölcsőde (Székely Bertalan Óvoda-Bölcsőde

21. §

Speciális eljárási rendelkezések

(1) A rendelet jelen fejezete alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használatos fogalmak meghatározására az Szt.-ben foglaltakat kell alkalmazni.
1. Az Önkormányzat által biztosított ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve a törvényes képviselője (továbbiakban: kérelmező) kérelmére történik.
1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások iránti kérelmet írásban, az ellátást biztosító intézményvezetőjénél kell benyújtani. Csatolni kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet szerinti mellékleteket. Az ellátásra való jogosultságot az intézményvezető döntése alapozza meg.
1. Házi segítségnyújtás esetén szükséges a gondozási szükséglet előzetes vizsgálata a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet szerint.
1. Az intézményvezető döntése ellen, az arról szóló értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül az intézmény vezetőjénél benyújtott és a polgármesterhez címzett fellebbezéssel lehet élni. Az intézményvezető a keletkezett iratokat haladéktalanul továbbítja a polgármesternek.
1. A szociális szolgáltatás igénybevételének megkezdésekor az igénylővel, vagy annak törvényes képviselőjével az Szt.-ben foglaltak szerint megállapodást kell kötni. A megállapodásnak az Szt.-ben foglaltakon túl tartalmaznia kell:
1. a térítési díj meg nem fizetése esetén a hátralék behajtásával kapcsolatos eljárásról szóló tájékoztatást,
2. az ellátástól való távolmaradás (betegség, kórházi ápolás, elutazás, stb.) előzetes bejelentési kötelezettség szabályait,
3. az intézmény, és az ellátott jogait és kötelezettségeit,
4. az intézményi jogviszony és megállapodás felmondásának eseteit,
5. a jogorvoslat és a panaszkezelés módját.
1. Nem kell megállapodást kötni az Szt-ben foglalt kivételek esetében.
1. Az intézményvezető külön eljárás nélkül köteles biztosítani annak a személynek az ellátását, akinek az ellátás hiánya életét, egészségét, testi épségét veszélyezteti.
1. Az intézményvezető kivételesen – külön eljárás keretében – biztosíthatja az ellátást a következő esetekben:
a) a háziorvos, szakorvos szakvéleménye szerint soron kívüli szolgáltatás biztosítása indokolt;
b) az ellátott szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely gyorsított ellátást igényel.
1. Az önkormányzat által szerződéses formában biztosított ellátások igénybevételének rendjét az ellátás biztosítására kötött megállapodásban kell rögzíteni.

22. §

Az alapellátás megszűnésének esetei

Az intézményi jogviszony az Szt. 100. § és 101. § -ban foglalt esetekben szűnik meg. Az intézményi jogviszony esetén az intézményvezető az Szt. 103. §-ában foglaltak szerint jár el.

23. §

Térítési díjak

(1) Az intézményvezető a szociális alapszolgáltatásokkal kapcsolatos személyi térítési díjat ezen rendelet 1. sz. mellékletében foglaltak alapján állapítja meg.
(2) A személyes gondoskodás formáinak igénybevételért az 1. számú mellékletben meghatározott intézményi, valamint személyi térítési díjat kell fizetni.
(3) A személyi térítési díj összegét az intézményvezető az 1. számú mellékletben foglaltak alapján ellátottanként állapítja meg.

24. §

Étkeztetés

1. A Képviselő-testület az Szt. 62. §-ában meghatározott alanyi kör napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik.
1. Étkeztetésben azon személy részesülhet, aki a 65. életévét betöltötte, vagy aki az Szt. 62. § (1) bekezdésében foglaltakat a (3) bekezdés szerint igazolja.
1. Étkeztetésre való rászorultság igazolására a következő 30 napnál nem régebbi iratokat, nyilatkozatokat lehet elfogadni:
1. igazolást az egészségi állapotról, mely szerint a kérelmező önellátásra részben képes vagy nem képes;
2. pszichiáter vagy neurológusi szakvéleményt a fennálló betegségről;
3. szakvéleményt a szenvedélybetegség fennállásáról;
4. súlyos fogyatékosság igazolására szolgáló szakvéleményt,
5. személyi okmányt azon személyek esetében, akik az Szt. 4. § (2)-(3) bekezdései szerint hajléktalannak minősülnek.
1. Az étkeztetés igénybevételéért térítési díjat kell fizetni, figyelembe véve az Szt. 114-119. §-ában, továbbá a Korm. rendelet 2-7. §-ában és 12-13. §-ában foglaltakat.
(5) Az intézmény vezetője az étkeztetésre való jogosultság megállapításával egyidejűleg megállapítja a napi személyi térítési díjat, figyelembe véve az Szt. 114-119. §-ában, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 2-11. §-ában foglaltakat.
(6) Az étkeztetés intézményi térítési díját a Képviselő-testület évente külön rendeletben állapítja meg. Az étel elviteléért fizetendő személyi térítési díj a napi személyi térítési díj és az adott hónapban igénybe vett étkezési napok szorzata. Az étel kiszállítása esetén a személyi térítési díj a kiszállítással számított személyi díj és az adott hónapban kiszállítással igénybe vett étkezési napok szorzata.

25. §

Házi segítségnyújtás

(1) Házi segítségnyújtás keretében szociális segítést vagy személyi gondozást kell nyújtani.
(2) 3 A házi segítségnyújtást megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet. A szolgáltatás iránti kérelem alapján az intézményvezető megvizsgálja és megállapítja a napi gondozási szükséglet mértékét. Dönt a szolgáltatás nyújtásáról és megállapítja a fizetendő óradíjat, figyelembe véve az Szt. 114-119. §-ában, továbbá a Korm. rendelet 2-7. §-ában és 12-13. §-ában foglaltakat.
1. A gondozási szükséglet vizsgált eredményeként szociális segítés, vagy – a szociális segítést is magába foglaló – személyi gondozás kerül megállapításra, melynek során elsősorban azt kell vizsgálni, mely ellátási forma felel meg leginkább a kérelmező gondozási szükségleteinek.
(4) Az intézményvezető a házi segítségnyújtásban részesülő által havonta fizetendő személyi térítési díjat az óradíj és az adott hónapban a házi segítségnyújtás keretében elvégzett tevékenységekre fordított idő szorzata alapján állapítja meg az e rendelet 1. sz. melléklete szerinti táblázatban foglaltak szerint.
(5) A házi segítségnyújtás intézményi térítési óradíját a Képviselő-testület évente állapítja meg.

26. §

Időskorúak nappali ellátása

Az Szt. 65/F. (1) a) szerint a tizennyolcadik életévüket betöltött személyek vehetik igénybe a szolgáltatást, akik önmaguk ellátására részben képesek, de egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szorulnak. Az idősek nappali ellátása (idősek klubja) a Szadai Szociális Alapszolgáltatási Központ útján szerveződik.

27. §

Család- és gyermekjóléti szolgálat

(1) Szadai Szociális Alapszolgáltatási Központ (továbbiakban SZAK) látja el Szada településen az Szt. 64. § (4) bekezdése szerinti családsegítés feladatait, valamint a Gyvt. 39-40. §-a szerinti gyermekjóléti szolgáltatási feladatokat.
1. A Gyvt. 29. § (3) bekezdése szerinti gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátás igénybevétele térítésmentes.
1. A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátások igénybevétele - ha a Gyvt. másként nem rendelkezik – önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik.
1. A kérelmező a kérelmet a Gyvt. 31. §-ában foglaltak szerint nyújthatja be.
1. Az ellátás megszűnéséről a Gyvt. 37/A. §-a rendelkezik.
1. A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megkezdése előtt az ellátásra jogosult gyermeket és törvényes képviselőjét tájékoztatni kell a Gyvt. 33. § (2) bekezdése szerint.
1. A szülő vagy más törvényes képviselő törvényben meghatározott esetekben kötelezhető valamely ellátás igénybevételére.

28. §

Gyermekek napközbeni ellátása

(1) Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátása keretében a Gyvt. 41. § (1)-(2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően jár el.
(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében elsősorban a szadai lakcímmel rendelkező szülő vagy más törvényes képviselő gyermekének ellátását kell biztosítani.
(3) A gyermekek napközbeni ellátására való jogosultság megállapítása érdekében a gyermek szülője, vagy gondviselője az intézményvezetőjéhez írásban beadott kérelméhez köteles csatolni:
a) saját vagy gyermeke egészségi állapotáról háziorvosi igazolást,
b) munkavégzéséről munkáltatójának, tanulói, hallgatói jogviszonyáról az oktatási intézménynek az igazolását.

29. §

Bölcsőde

(1) A gyermekek napközbeni ellátásának egyik intézményi formája: a bölcsőde.
(2) Az önkormányzat a gyermekek napközbeni bölcsődei ellátása keretében a Gyvt. 42. § - 43/A §-aiban foglaltaknak megfelelően jár el.
(3) A bölcsődei gondozásért, gyermekek napközbeni ellátásáért térítési díjat nem kell fizetni.
(4) A bölcsődei étkezés térítési díjait külön önkormányzati rendelet határozza meg.
(5) A bölcsőde a családban nevelkedő három éven aluli gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű gondozását és nevelését biztosítja.
(6) A Szadai önkormányzat bölcsődéibe kizárólag az a gyermek vehető fel, akinek szülői felügyeleti jogot gyakorló szülője, gyámja szadai lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen is Szadán él, vagy egyik szülője a Polgármesteri Hivatalban, vagy önkormányzati fenntartású intézményben, vagy önkormányzati alapítású gazdasági társaságnál dolgozik.
(7) A gyermekek bölcsődei ellátását különösen olyan gyermek számára kell biztosítani, akinek a testi, illetve szellemi fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége, akit egyedül álló vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akinek szülője, gyámja gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozási díjban, vagy ápolási díjban részesül, ide nem értve azt az esetet, ha a szülő, illetve a gyám a gyermekgondozási segély vagy ápolási díj mellett munkaviszonyban áll vagy keresőtevékenységet folytat.
(8) A bölcsődei felvételről az intézményvezető dönt.
(9) Ha a bölcsőde létszámkerete betelt, a kérelmeket az érkezésük sorrendjében kell nyilvántartásba venni, a nyilvántartásba vételről a kérelmezőt értesíteni kell.
(10) A bölcsődei felvételnél előnyben részesül
a) az a gyermek, akinél a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét nem haladja meg.
b) az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, akinek szülője vagy más törvényes képviselője igazolja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.
(11) A bölcsődei ellátás esetében a beiratkozási időszak a soron következő nevelési-gondozási évre április 1. és április 30. között tart. A felvételi kérelmet a kiválasztott bölcsődében lehet benyújtani a bölcsőde által rendszeresített nyomtatványon. A kérelmezőt a kérelem elbírálásáról június 30-ig – elutasítás esetén írásban – kell értesíteni. Beiratkozási időszakon túl érkezett jelentkezésekről kapacitás hiány esetén várólistás férőhely függvényében dönt az intézményvezető.
(12) A bölcsődei ellátást az intézményvezető megszüntetheti:
a) ha a gyermek a 3. életévét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett óvodai nevelésre, a 4. életévének betöltését követő szeptember 1-jével
b) ha az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátás megszüntetését a jogosult, illetve törvényes képviselője kérelmezi
c) ha a jogosult a házirendet ismételten súlyosan megsérti,
d) ha az ellátás feltételei, okai már nem állnak fenn,
e) megszűnik annak a gyermeknek a bölcsődei ellátása, aki a bölcsőde orvosának szakvéleménye szerint egészségi állapota miatt bölcsődében nem gondozható,
IV. Fejezet

SZOCIÁLPOLITIKAI KEREKASZTAL

30. § (1) Szada Nagyközség Önkormányzata helyi szociálpolitikai kerekasztalt működtet különösen a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

1. A szociálpolitikai kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülés tart.
1. A kerekasztal tagjai:
- polgármester,
- alpolgármester,
- a Humánügyi Bizottság elnöke,
- az önkormányzati fenntartású szociális intézmény vezetője,
- az önkormányzat területén szociális intézményeket működtető fenntartók képviselői.
1. A szociálpolitikai kerekasztal ülésén szavazati joggal rendelkező tagok határozati formában döntenek. A Szociálpolitikai Kerekasztal akkor határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező tagok egyharmada jelen van. Az érvényes határozathoz a megjelent és szavazásban részt vevők egyszerű szótöbbsége szükséges.
1. A Szociálpolitikai Kerekasztal tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek.
1. A Szociálpolitikai Kerekasztal ülései nyilvánosak.

31. §

Helyi Esélyegyenlőségi Fórum

Az Önkormányzat a Helyi Esélyegyenlőségi Program kidolgozására, valamint a Programban foglalt intézkedési tervek megvalósítására, továbbá értékelésére, ellenőrzésére Helyi Esélyegyenlőségi Fórumot működtet a Szociálpolitikai Kerekasztal közreműködésével.

1. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

32. § (1) E rendelet 2020. április 1-jén lép hatályba.

1. E rendelet hatálybalépésével egy időben hatályát veszti Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.13.) önkormányzati rendelete.

1. E rendelet előírásait a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

1. melléklet4

Az étkeztetésért fizetendő térítési díjat a napi személyi térítési díj és az igénybe vett étkezések számának figyelembevételével kell megállapítani. A napi személyi térítési díj mértékét az alábbi táblázatban foglalt jövedelmi határok figyelembevételével kell meghatározni.
Szociális étkeztetés intézményi térítési díja 2023. március 1-től:

a)5 helyben fogyasztva bruttó 1.185, - Ft/fő/nap

b) helyszínre történő szállítással bruttó 1.185,- Ft/fő/nap + 180,-Ft/fő/nap

A kérelmező
havi jövedelme

Fizetendő térítési díj

Szállítás díja

0.- Ft – 42.750.- Ft



0.- Ft

0.- Ft

42.751.- Ft – 100.000.- Ft


593.- Ft

180.- Ft

100.001.- Ft -



1.185. - Ft

180.- Ft

Házi segítségnyújtás intézményi térítési díja 2023. március 1-től:

Házi segítségnyújtás személyi térítési díja: 0 Ft

Nappali ellátás intézményi térítési díja étkezés nélkül 2023. március 1-től:

Nappali ellátás személyi térítési díja étkezés nélkül: 0 Ft

Bölcsődei ellátás intézményi térítési díja 2023. március 1-től:

Bölcsődei ellátás személyi térítési díja: 0 Ft

1

4-19§-okat hatályon kívül helyezte a 23/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet 19. § (3) bekezdése, hatályos 2020. november 1-től

2

Módosította a 24/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2021. október 2-től

3

Módosította a 24/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2021. október 2-től.

4

Módosította a 9/2022.(VI.24.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2022. július 1-től.

5

Módosította a 2/2023.(I.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2023. március 1-i hatállyal.