Szada Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 01

Szada Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

2023.10.01.

Szada Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Szada Nagyközség településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközének (a továbbiakban együtt: településtervek), településképi arculati kézikönyvének (a továbbiakban: kézikönyv) és településképi rendeletének elkészítése, módosítása során a 2. § szerinti partnerekre és a partnerségi egyeztetés helyi szabályaira terjed ki.

2. § A rendelet alkalmazásában érdekelt partnerek a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 62. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott partnerek.

3. § Településtervek, kézikönyv, településképi rendelet elkészítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatásáról szóló hirdetményt a Korm. rendelet 65. § (3) bekezdése szerinti módon és határidőben a Szadai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) közzéteszi.

4. § (1) A partnerek az írásos észrevételeket, javaslatokat, véleményeket (a továbbiakban: partnerségi javaslatok)

a) közvetlenül az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (a továbbiakban: E-TÉR) felületére,

b) papír alapon, postai úton a Hivatal címére, vagy

c) elektronikus úton a hivatali kapun keresztül vagy a hirdetményben meghatározott e-mail címre vagy az ügyfélszolgálati iroda e-mail címére

történő megküldéssel terjeszthetik elő.

(2) Amennyiben lakossági fórum kerül megtartásra, az ott tett szóbeli észrevételeket, javaslatokat jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

(3) A beérkezett partnerségi javaslatok iktatást követően a Polgármesteri Hivatal Adatkezelési Szabályzatának megfelelően kerülnek nyilvántartásba vételre.

(4) A 4. § (1) bekezdés b)–c) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott módon beérkezett partnerségi javaslatokat a főépítész a határidő elteltét követően feltölti az E-TÉR felületére.

(5) A tervező az E-TÉR felületére közvetlenül érkező vagy oda a (4) bekezdés szerint feltöltött partnerségi javaslattal kapcsolatos tervezői választ – a tervezési szerződésben megállapított határidőben - megküldi a polgármesternek címezve, a Hivatal címére.

(6) A partnerségi egyeztetés lezárásaként a tervezői válaszok alapján a főépítész a partnerségi javaslatok értékelésére (elfogadására, elutasítására, az elutasítás indokolására) vonatkozó döntés-tervezetet készít a képviselő-testület részére. A véleményezési eljárás lezárását követően a Hivatal értesíti a partnert a partnerségi javaslatok értékelésével kapcsolatos döntésről.

5. § Az elfogadott településtervek, valamint a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet közzétételéről a Hivatal úgy gondoskodik, hogy a képviselő-testületi döntés meghozatalát követően a végleges dokumentumot megjeleníti az Önkormányzat honlapján.

6. § A partnerségi egyeztetés során felmerülő adatkezelésre vonatkozó lényeges információkat, így különösen az adatkezelés célját, jogalapját, a kezelt adatok körét, az adatkezelés időtartamát, az érintett jogait, jogorvoslati lehetőségeit egyedi adatkezelési tájékoztató tartalmazza, amelynek elkészítéséről és az önkormányzat honlapján történő közzétételéről a várostervezési feladatok ellátásáért felelős Hivatal gondoskodik.

7. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 13/2017.(VII.19.) önkormányzati rendelet.

8. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.

9. § Ez a rendelet 2023. október 1-jén lép hatályba.